26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Bloeden moet stoppen

HomeMediaAD commentaar | Bloeden moet stoppen
AD commentaar | Bloeden moet stoppen
AD commentaar | Bloeden moet stoppen

Hij werd gisteren aangekondigd als de ‘nieuwe ceo’ van het in noodweer terechtgekomen Insel Air en maakte tijdens zijn eerste persconferentie een no-nonsense indruk: de Canadees Gilles Filiatreault, die hiervoor bij acht of negen luchtvaartbedrijven – hij is zelf de tel kwijtgeraakt – als extern consultant heeft gewerkt (lees: de bezem erdoor gehaald met als doel de maatschappij weer op de juiste vliegkoers te zetten).

Filiatreault is de nieuwe ‘voorzitter van het managementteam’, zo verduidelijkte hij zelf. Even later kwam het bericht dat ceo Albert Kluyver, die vanaf de start in 2006 met succes richting gaf aan Insel, terugtreedt na de transitieperiode, die nu is ingegaan.

Een zware maar juiste beslissing. De situatie bij het vliegbedrijf is zodanig ernstig dat nu alle neuzen dezelfde kant op moeten en er zeker geen ruis op de lijn mag zitten. De vraag hoe ziek de patiënt is, kon Filiatreault nog niet beantwoorden – hij arriveerde zondag op Curaçao – maar het bloeden moet stoppen; en op dit moment is er sprake van meervoudige bloedingen. Dat is op zich niet bepaald een onthulling.

Dat weten de directie, de aandeelhouders, commissarissen, personeel, leveranciers, belastingdienst, SVB en reizigers ook wel. Toch moet de stuurknuppel om. Activa en medewerkers van Insel moeten weer renderend worden gemaakt, zegt de nieuwe voorman. Het gaat erom de juiste balans te vinden voor een optimale technische, operationele en commerciële aanpak, zo weet hij uit ervaring.

De werknemers spelen daarbij een cruciale rol. En het vertrouwen van de stakeholders moet worden herwonnen. Dat kan (alleen) met een betrouwbaar en vooral veilig product én met eerlijke communicatie. Vandaar dat Filiatreault al op zijn derde werkdag een persconferentie belegde en met zo veel woorden zei de media ‘niet als vijand te zien’. Correcte en betrouwbare informatie is essentieel.

Minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economie, die danig zijn nek uitsteekt door 15 miljoen dollar belastinggeld te steken in de stabilisatie en het weer gezond maken van het particuliere Insel, verklaarde begin deze week dat het management meer van zich mag laten horen en zien en ook beter moet communiceren.

Een terechte opmerking. Natuurlijk is het zo dat de top van Insel de afgelopen maanden de handen vol heeft gehad aan het – met kunst- en vliegwerk – in de lucht houden van het vliegbedrijf. De ene tegenslag na de andere moest worden verwerkt. Insel staat er intussen echter niet (meer) alléén voor. De gemeenschap doet en bloedt mee.

Op Curaçao en Aruba is voor miljoenen niet afgedragen aan belastingen en premies. De Arubaanse rechter oordeelde in een zaak die gedupeerde werknemers hadden aangespannen dat de belangen van het personeel voorlopig moeten wijken voor de belangen van Insel, gezien de verstrekkende gevolgen voor klanten/passagiers en – in wijder verband – het intereilandelijk verkeer binnen het Caribische deel van Koninkrijk.

De hulpvraag van Insel aan de Curaçaose overheid, gevolgd door vlot en concreet geboden miljoenen aan overbrugging, gaat logischerwijs gepaard met afgedwongen doorslaggevende invloed van de regering, die zich immers tegenover Staten, College financieel toezicht (Cft) én publiek moet verantwoorden over besteding van gemeenschapsgeld.

Het zal voor sommigen misschien nog even wennen zijn, maar er móet worden samengewerkt met Filiatreault en de kersverse cfo André Delger. In het belang van Insel zelf, maar zeker ook in het belang van de mobiliteit en bereikbaarheid, het toerisme en de economie. Op de wijze waarop de nieuwe voorzitter zich gisteren presenteerde: down to earth en no-nonsense.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. ‘Minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economie, die danig zijn nek uitsteekt door 15 miljoen dollar belastinggeld te steken in de stabilisatie en het weer gezond maken van het particuliere Insel’

    ZIJN NEK UITSTEKEN? Hoezo ‘zijn nek uitsteken’? Het is niet zijn geld en als Insel op de fles gaat kost het hem geen cent!

    Het is makkelijk Sinterklaas spelen uit andermans portemonne!

  2. Gilles Filiatreault maakte een no-nonsense indruk. AD probeert het geheel in een mooi jasje te kleden (van abonnees alleen kan je niet leven), maar een beetje over de achtergrond van deze heer, i.p.v. “hij is zelf de tel kwijtgeraakt” is echt niet teveel gevraagd. Vooral niet als ons gevraagd wordt zijn organisatie te ‘sponsoren’. Curacao heeft ook ervaring met een aantal luchtvaartbedrijven (ook wij raken bijna de tel kwijt) en weten dus dat dit niet persé aanbevelingswaardig hoeft te zijn. Dus, de vraag is is dit iemand van twaalf ambachten en dertien ongelukken of een ‘turnaround manager’ dat daadwerkelijk de bezem door het bedrijf haalt.

  3. Als men in het verleden voldoende concurrentie had toegelaten op de routes tussen de eilanden was dit probleem er niet geweest. Maar ja, concurrentie is hier een vies woord.

  4. Is deze meneer wel de juiste person?

    http://www.tresorpublic.mg/?revue-de-presse=air-madagascar-demission-du-dg-canadien-gilles-filiatreault

    Per dit artikel heeft mr. Filiarteault op stel en sprong ontslag genomen in Madagascar waar hij kort periode in dienst was. Ook om Air Madagascar er weer boven op te helpen en een strategische partner te nemen. Hierdoor is er abdrupt een einde gekomen aan dit project. Wellicht kunnen de pers wat meer onderzoek doen naar deze meneer? Waarom vertrekt hij ineens bij Air Madagascar?
    http://matv.mg/air-madagascar-demission-du-directeur-general/

    In Madagascar vragen ze zich af waarom de heer Filiarteault zo maar ineens vertrokken is.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Val_Air

    Meneer had zelf ook een airline opgericht. Val air.
    On December 9, 2003 the Canadian Transportation Agency issued a license for the carrier to operate domestic services with small aircraft. On February 24, 2004 the CTA suspended the airline’s operating license as the certificate of insurance on file with the Agency had been canceled.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties