AD commentaar | Controle

AD commentaar | Controle

De awareness-week van Kòrsou Transparente komt geen dag of week te vroeg. Kennelijk is en blijft het van belang aandacht te vragen voor de strijd tegen niet-integer gedrag en tegen corruptie. Anders gezegd: integriteit is geen vanzelfsprekendheid en moet vanuit de samenleving worden afgedwongen.

Zeker niet alleen op Curaçao of de andere (ei)landen, maar overal ter wereld. Met de nieuwe coalitie van PAR/MAN/PIN die straks onder aanvoering van beoogd PAR-premier Eugene Rhuggenaath aantreedt, wordt een belangrijke stap gezet in de richting die de meerderheid van de kiezers wil: een ‘schoon’ politiek bestuur.

Het blijft echter zaak alert te zijn. Binnen de politiek/overheid en daarbuiten. Zoals de stichting die opkomt voor transparantie aangeeft, zit het soms in de kleinste dingen: zoals zichzelf een voorrangspositie verwerven ten opzichte van anderen omdat je wel een vriendje kent, die op zijn beurt weer kan rekenen op een speciale gunst terug. Maar ook grotere zaken met veel meer maatschappelijke impact: zoals het willens en wetens aan onwetende consumenten verkopen van voedselproducten die (ver) over de houdbaarheidsdatum zijn.

Er zijn allerlei meningen en zelfs feiten omtrent de veiligheid van etenswaren die nog maar net of zelfs al een tijd de houdbaarheidsdatum hebben overschreden – sla Google er maar op na; en ook nu is het op Curaçao een ‘hot item’ – maar feit is dat een houdbaarheidsdatum een wettelijk voorgeschreven vermelding is op een levensmiddel die de klant informatie biedt over de uiterste datum waarop het product kan worden geconsumeerd of hoelang het kan worden bewaard.

Daar mag niet licht over worden gedacht en al zeker niet mee worden gehandeld. Als het gaat om integriteit zijn de schijnwerpers altijd meer gericht op leidinggevende en invloedrijke personen. Dat zijn grootwinkeleigenaren en de voorzitter van de supermarktenvereniging zeker. Dit geldt al helemaal voor gekozen volksvertegenwoordigers en ministers.

De kersverse minister Sisline Girigorie (namens de eenmansfractie MP van Statenlid Marilyn Moses) van Gezondheid maakt het wel erg bont door in de korte periode dat ze bewindsvrouw is van het interim-kabinet van MFK-premier Gilmar Pisas – dat bovendien alweer ruim twee weken demissionair is – zichzelf enorm te bevoordelen. Eerst door op slinkse wijze een benoeming te regelen voor ná het kortstondige ministerschap en daarna door een absurd kostbare reis van bijna drie weken met het peperdure Zwitserse Genève als hoofdbestemming.

Gelukkig en geheel terecht treedt MP-leider Moses zelf op en distantieert zij zich volkomen van dit typische ‘niet-integere gedrag’. Controle is het enige middel tegen (het begin van) corruptie. Controle van en door daartoe in het leven geroepen overheidsinspectiediensten, zoals in het geval van de supermarkten.

En door hét orgaan dat controle en wetgeving tot hoofdtaak heeft: de Staten. Het parlement controleert de regering, dus de ministers, en zorgt er dus – als vanzelfsprekend – voor dat het zelf geen blaam treft, door het Statencollege te zuiveren en gezuiverd te houden van ongewenste leden, bijvoorbeeld omdat ze verdachte zijn of nog ernstiger omdat ze veroordeeld zijn. Alleen op die manier kan ‘de plaag van niet-integer gedrag en corruptie’, zoals Kòrsou Transparente het noemt, worden gestopt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD commentaar | Controle

 1. zonder controle wordt iedereen een dief…
  Wanneer je als baas/manager/eigenaar/politicus/minister/enzovoorts
  niemand hebt die je controleert, dan ga je vanzelf stelen.
  Dat zit bij de mens ingebakken.
  hebzucht/hoogmoed/ al dat soort zaken zit in ons.
  Dus als je een functie hebt waar je de macht hebt, dan moet er controle zijn..
  Natuurlijk willen dit soort gasten geen controle, om begrijpelijke redenen.
  Maar juist bij mensen die de macht hebben is controle uiterst noodzakelijk.

  Lijkt me een goed idee voor de nieuwe regering om voor eens en voor altijd controle schakels in te passen..
  dat zal ook het tuig weghouden uit de politiek!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *