AD commentaar | Crisis RdK

AD commentaar | Crisis RdK

De crisis bij overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), zo moet de situatie inzake het verplicht met vakantie sturen van de directeur en twee andere functionarissen in verband met mogelijke poging tot omkoping wel worden genoemd, kon haast niet op een slechter moment komen.

Binnen een jaar nadat de vorige directeur weg moest wegens onregelmatigheden, wordt de eerder hoog en integer geachte Roderick van Kwartel in verband gebracht met ‘aantijgingen van derden’ terwijl nader onderzoek nog niet heeft kunnen uitsluiten dat hij hierbij betrokken is (geweest).

De consternatie is groot, zowel binnen als buiten RdK. Hoe is het toch mogelijk dat een goedbetaalde statutair directeur op zo’n belangrijke plek met zo’n vertrouwenspositie zich mogelijk zou hebben kunnen laten verleiden tot (een poging tot) omkoping – of erger: dit zelf heeft uitgelokt? En dit in een periode dat op Curaçao alle ogen gericht zijn op RdK en de uitkomst van de cruciale onderhandelingen om te komen tot een strategische partner – op zowel de korte termijn als de lange termijn – en daarmee de toekomst van de Isla-raffinaderij, en dus een paar duizend banen en een flink deel van de economische bedrijvigheid, zeker te stellen.

RdK spreekt in een persverklaring van ‘vermeende aantijgingen van derden in verband met mogelijke strategische partners voor het exploiteren van de raffinaderij’. De zeer ernstige verwijten richting Van Kwartel en twee van zijn collega’s betreffen dan ook heel specifiek het cruciale traject om een internationale partij te vinden die de Isla nieuw leven in kan blazen (lees: redden).

Hoe groot de schok ook is, de Raad van Commissarissen (RvC) van RdK heeft zeer juist gehandeld. Sterker nog: de toezichthouders namens de aandeelhouder het Land Curaçao kónden niet anders dan optreden zoals ze hebben gedaan. Juist om het vertrouwen in binnen- en in dit geval vooral buitenland te houden; dat mogelijke kandidaten voor het strategisch partnerschap te maken hebben met een zuivere RdK, met een RvC en regering die niet aarzelen kordaat op te treden als zelfreiniging nodig is.

Natuurlijk is dit een smet voor de overheids-nv en daarmee voor premier Eugene Rhuggenaath (PAR) die zelf politiek belast is met RdK en de energieketen. Zonder iemand meteen te veroordelen, stelt het echter gerust dat mogelijke rotte appels (en zwakke broeders) direct uit de mand worden verwijderd om eventuele besmetting te voorkomen.

Met de aanstelling van Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy – voormalig directeur van havenbedrijf CPA – die tijdelijk belast is met de leiding bij RdK, heeft de Raad een kundig en vooral vertrouwenwekkende persoon gevonden die sturing geeft aan het vereiste spoedig herstel van het vertrouwen in RdK en in Curaçao.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 Reacties op “AD commentaar | Crisis RdK

 1. @Mossel,
  Beetje eerder aan de vrijdag happy-hour begonnen?
  Een flesje rum doet alleen voor jou wonderen!
  Wanneer weer nuchter, ga eens na waarom de naam van de ex-parlementariër PAR vermeden wordt of waarom Rigaud namens de RvC het woord voert m.b.t. deze kwestie. Maar je hebt gelijk PAR geen haar beter dan MFK.

 2. Abraham Mossel

  @ hoedan ook, geef toe dat je de mee loper Boersema bent, laatste stuip trekken van je baasje, de tuin kabouter, die andere tuinkabouter hoor je niet meer na zijn laatste poging om de boel om te gooien, ga weer slapen HoedanOOK onder je steen waar je net door Gerrty uit getroken bent voor een fles rum een bel kaart. Ps ,er is helemaal geen idéé van welke partij dan ook om deze regering te laten valen, aangezien de MFK/KFOen de gouden rolex booi geen zetel meer halen bij nieuwe verkiezingen, kiezers kopen is er niet meer bij zij Theo H uit SXM, daarom wil Gerrit de Raaf buitenlanders kiesrecht geven, die kan hij nog omkopen voor een flesje rum en éen sigaret

 3. Twee punten baren mij ernstige zorgen, om te beginnen het niveau van de journalistiek. Ik moet bekennen, dat ik voorheen vaak het AD als informatiebron gebruikte als het ging om de eilanden, maar de manier waarop nu journalistiek bedreven wordt door het AD is echt een krant onwaardig. Kan iemand mij uitleggen, waarom het AD baat heeft bij het verspreiden van overheidspropaganda. Ik neem aan dat de lezers hier inmiddels ook achter zijn?
  Een tweede punt, is dat men het blijkbaar normaal vindt dat een RvC van een holding maatschappij verstand van zaken heeft van omkopingstechnieken, iets wat in de verste verte niet van doen heeft met de activiteiten van het bedrijf waar ze toezicht op houden. Daarnaast dat bij een blijkbaar, zeer zwaar vergrijp, het management met vakantie wordt gestuurd? Beiden zaken zijn de normaalste gang van zaken aldaar? Wellicht kan het AD hier eens onderzoek naar doen of een andere krant?
  Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat het echt totaal bizar is hoe de zaken daar lopen. Geen burger die hier om uitleg vraagt?

 4. Dat wij AD nog steeds een krant noemen, vind ik frappant! Het niks meer dan een framing/selectief bedrijf. “Natuurlijk is dit een smet voor de overheids-nv en daarmee voor premier Eugene Rhuggenaath (PAR) die zelf politiek belast is met RdK en de energieketen. Zonder iemand meteen te veroordelen….”. Objectiviteit en waarheidsvinding is ver te zoeken bij AD.

 5. Het is echt van een andere planeet, dat deze mensen inderdaad met vakantie worden gestuurd door de RvC. Als de personen in kwestie gevoelig waren voor omkoping, dan dienen er veel hardere acties te volgen.
  Vandaar dat in een normale rechtsstaat, door de RvC aangifte wordt gedaan bij het OM, waarna het OM onderzoek doet en dan overgaat tot een eventuele vervolging. Het lijkt me dan terecht dat de personen in kwestie worden ontslagen door de RvC. Met deze rommelige actie, blijven de personen in kwestie gewoon salaris genieten en wordt er geen duidelijkheid verschaft.
  Het verbaast me steeds, dat op de eilanden, de geëigende gang van zaken van rechtsstaat niet gerespecteerd worden.
  Het is wel droevig dat dit onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden, deze acties tasten de naam van gehele Koninkrijk aan en dan een krant die juist moet fungeren als een waakhond die gewoon het verhaal niet enkel napraat maar ooknog gewoon normaal vindt.
  Dit noemt men nieuws op de eilanden? Het AD doet wel af, geen kritische journalistiek. Echt een aanfluiting!

 6. Het is nu al een beetje confuus, een lid van de RVC praat over een melding bij het OM (wist niet dat, dat kon) en anderen incl. Ruggenaath hebben het over een aangifte.

  Wat een beetje raar is, is dat het bedrijf van Chonky De Lannoy voor miljoenen aan offertes bij RDK heeft liggen. Het zal toch niet zo zijn dat nu Chonky daar directeur is, dat hij zijn eigen facturen zal accorderen? Ben intussen benieuwd hoeveel mensen op kosten van de belastingbetaler op non actief of met gedwongen verlof thuis zitten.

  Ik vraag me trouwens af, waar blijft onze helden? Hardwerkende mannen die eind van de maand of fin di kinsena het loonzakje aan hun vrouw geeft?

  Mannen zoals op de video die dit land hebben opgebouwd die niet op non actief of met gedwongen verlof naar huis gestuurd worden maar gewoon ontslagen.

  https://www.youtube.com/watch?v=bK1Tm22u9Yk

 7. AD en Rhuggenaath doen er alles aan om te voorkomen dat de regering valt. Vandaar dat het OM is geïnformeerd (er is nog geen aangifte gedaan daar het onderzoek nog loopt).
  Rhuggenaath heeft van Kwartel benoemd zonder een open transparante proces te doorlopen. Dit terwijl een vorige premier al eerder de ‘partijdigheid’ van van Kwartel t.a.v. PdVSA naar voren had gebracht. Echter, op een eiland waar 600 kilo cocaïne uit een politiebureau verdwijnt zonder dat iemand daarvoor verantwoordelijk wordt gehouden, is het niet verwonderlijk dat PAR en haar politiek leider, middels hun spreekbuis AD, ook hier enige verantwoordelijkheid probeert te ontduiken. Het is schrikbarend te zien hoe Curaçao op menselijk gebied steeds verder afglijd. Ook hier zou dezelfde verontwaardigend als bij ‘misbruik van een baby in een openbare ruimte (toko)’ moeten gelden. Maar wij krijgen via AD, ‘damage control’ door PAR voorgeschoteld.

 8. De Rechtsstaat

  Wederom lees ik het AD commentaar niet. Objectiviteit geeft nimmer thuis in die contreien.

 9. @Ruben.
  De zaak ligt ook bij het OM. Er is aangifte gedaan.

 10. Ik lees hier van @Bert, “Goed optreden van de RvC inderdaad.” Hier op Curaçao moet je dit soort zaken met een korreltje zout nemen, het zou best is kunnen dat Van Kwartel het buit niet met de leden van de RvC wilde delen.

 11. Wellicht een goed optreden van de RvC, maar mijn vraag is of ze dit soort dingen niet gewoon aan het OM dienen over te laten.
  Poging tot omkopen, lijkt me niet echt iets waar de RvC verstand van heeft, jammer dat deze krant zo niet onafhankelijk in haar oordeel is. Het lijkt wel propaganda steeds, in eerste instantie is deze man en het management wel aangewezen door de aandeelhouder. Waar blijft het commentaar daarop?

 12. Goed optreden van de RvC inderdaad.

  Gezien, Karel Frielink (Insel Air) en Remigio Booi (Stichting Studiefinanciering)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *