28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Deal Klesch biedt hoop en adem

HomeMediaAD commentaar | Deal Klesch biedt hoop en adem
RdK: Samen met deskundigen van raffinaderij

Curaçao kan aan de feestdagen beginnen in de wetenschap dat er met Klesch Group een belangrijk akkoord is bereikt over de toekomst van de Isla-raffinaderij en de olieterminal bij Bullenbaai. Die toekomst was lange tijd ongewis, terwijl het huidige exploitatiecontract met PdVSA als ware het een tijdbom aftelde, waardoor de spanningen opliepen.

De deal met de groep van de Amerikaan Gary Klesch komt dan ook op de valreep; later dan wat volgens de ‘Timeline Project Arawak’ de bedoeling was (namelijk uiterlijk eind november) en slechts één week voordat 31 december 2019 officieel de laatste dag is dat Petróleos de Venezuela de operator is.

Weliswaar is eind vorige maand met de Venezolanen afgesproken dat er in 2020 nog een transitieperiode volgt, maar daar lijkt een paar dagen voor de jaarwisseling nog maar weinig concrete invulling aan te zijn gegeven. Hoe dan ook zal die transitie met PdVSA in het teken staan van afbouw (‘winding down’).

Het is nog onduidelijk wat dat de komende maanden precies gaat betekenen voor de bedrijfsactiviteiten en de circa duizend Isla-werknemers. Feit is echter dat er met de ‘Asset Purchase And Sale Agreement’ met Klesch weer perspectief is: voor het personeel, voor de economie en voor Curaçao.

Sluiting van de raffinaderij, zoals op Aruba of op Trinidad gebeurde, zou zeer vergaande sociaaleconomische en financiële gevolgen hebben gehad, met massale emigratie tot gevolg, waardoor Curaçao nog verder in een negatieve spiraal zou belanden.

Dit doemscenario, dat lange tijd reëel dreigde, is nu van de baan. Er gloort weer hoop in een periode dat het Curaçao al jaren achtereen flink tegenzit. En dát is wat nu, daags voor Kerst en Oud en Nieuw, vooral telt. Hoop en zicht op betere tijden. Natuurlijk zijn er nog veel vragen over de exacte inhoud van de overeenkomst; voor wat betreft de financieel-materiële voordelen voor de gemeenschap maar zeker ook de aangescherpte milieunormen.

Tevens zullen de besprekingen met de Isla-bonden over het personeel en hun arbeidsvoorwaarden nog een zware dobber kunnen vormen, zoals de onderhandelingen van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) met Klesch niet eenvoudig zijn geweest.

Want Klesch komt niet om onze mooie ogen, of omdat het concern zo begaan is met het lot van de aardige mensen van Curaçao. Klesch vestigt zich primair omdat de onderneming mogelijkheden ziet hier geld te investeren en een ‘return on investment’ te realiseren. Dat is logisch. Topman Gary Klesch staat verder bekend als een keihard zakenman.

Dat zal voor velen wennen zijn, maar geeft ook de nodige helderheid: geen gedraal, afspraak is afspraak. En überhaupt het feit dat Klesch met Curaçao in zee gaat houdt in dat hier een business- of verdienmodel wordt gezien; en dat is goed nieuws voor het eiland. Er zijn genoeg eilanden in de regio die een petroleumverleden hebben, maar die momenteel als oninteressant gelden.

Zustereiland Aruba is met een volledig verlaten raffinaderij het beste voorbeeld. Ja, Curaçao stond de afgelopen maanden noodgedwongen vaak met de rug tegen de muur, terwijl de klok onverbiddelijk doortikte. Maar er ligt nu wel een deal die kansen biedt. Dit biedt de bevolking de mogelijkheid om zich de komende jaren in meer rust te oriënteren en voor te bereiden op de verschillende toekomstscenario’s.

Politieke leiders en stakeholders moeten dan de durf hebben om bij hun strategische keuzes ook een situatie zónder de ruim een eeuw oude olie-industrie te betrekken. Niets is immers voor eeuwig en regeren is vooruitzien. Bon Pasku!

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. 18 miljoen verkwanseld door het MDPT.
    Het is slechts de geur van de beerput. We hebben de inhoud nog niet gezien. Als we het nog een jaar uitkunnen stellen mischien dat het dan nog mindergoed te zien is en de atm nog even blijft elke gulden is een gulden. Zo niet gaan we protesteren en, bij voorkeur rellen, om de aandacht af te leiden.
    Is het baanbrekende vonnis inzake (ex) bestuurders ook op hen van toepassing?
    Zou wel zo moeten zijn maar ik vrees dat ze, grotendeels binnen het, door hun zelf gemaakte, legale, raamwerk gebleven zijn en dus is er meestal geen sprake van ongeoorloofd gedrag. Immoreel en on ethisch natuurlijk maar zolang je binnen het wettelijke kader blijft. En dat is de handelswijze om van overheids nv naar atm te komen. De isla had de grootste kapitaal stromen en is daarmee de grootste ATM.

  2. 18 miljoen verkwanseld door het MDPT
    Met dank aan:

    ● Ivar Asjes
    ●Werner Wiels
    ●Maria Liberia Peters
    ●Ben Whiteman
    ●Edward Jesus (husband Zita)
    ●Jean Marie Francisca
    ●EY legal consultants
    ●Jose van den Wall
    ●overige consultants
    ●Bysides Werner Wiels
    ●SOAB

    Is het baanbrekende vonnis inzake (ex) bestuurders ook op hen van toepassing?

  3. Het is er nog niet door, ik heb een hoop dat er een deal komt die rafinaderij en opslag uit de politieke sfeer haald. Dat gaan sommige personen niet leuk vinden. Een gans met gouden eieren verpatsen voor een dollar. Het lef.
    Ik denk, maar ik weet de details niet, dat het eiland in zijn handen mag wrijven, zeker als het alternatief sluiten is en een roesthoop op vervuilde grond overblijft.

  4. Als dit allemaal waar is dan moeten wij onszelf de volgende vragen stellen.

    Hoe is het mogelijk dat don nadie Wiels, Whiteman, Asjes, Maria Liberia Peters etc 16 miljoen hadden moeten uitgeven om een partner voor de refinaderij te vinden. Wat hadden die lui bereikt ? Niets. Nada. Voor 16 milj kwamen met een asociale chinese partner voor de rafinaderij opdagen.
    En hierna blijkt dat die asociale partner geen echte partner was, want die is gay.

    Nu komt Chonky met een echte partner opdagen. Hij heeft het (waarschijnlijk) met veel minder geld kunnen doen. Dit soort mensen hebben nodig.

    Hoe kan dat nou ?

    En geen van die bovengenoemde lui, Don nadie Wiels, Whiteman, Asjes, Maria gaan naar het gevang. Geen onderzoek, niets, nada.

  5. AD commentaar | Deal Klesch biedt hoop en adem.

    Had ik niet anders verwacht van het lokale AD.

    P.s. het is thans een gegeven dat ieder andere partij, ‘effe” buiten boord is komen te staan.

  6. ……”Topman Gary Klesch staat verder bekend als een keihard zakenman. Dat zal voor velen wennen zijn, maar geeft ook de nodige helderheid: geen gedraal, afspraak is afspraak”….

    Daar zullen we zeker aan moeten wennen op Curaçao, vooral de gezagsdragers die geen tegenspraak duldennals ze weer eens te laat zijn, niet op komen dagen of alles vooruitschuiven.
    Het zal dan ook niet lang duren voordat deze man voor racist, neo- koloniale dictator etc wordt uitgemaakt, omdat hij an no nonsence topmanager geen “@ck” geeft om de gevoelige lange tenen van de lokale politici.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties