28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Duidelijke taal

HomeLandenArubaAD commentaar | Duidelijke taal
AD commentaar | Duidelijke taal
AD commentaar | Duidelijke taal

De brief van de drie premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten aan premier Mark Rutte (VVD), waarin zij verklaren in de toekomst geen uitvoering te geven aan een onrechtmatige aanwijzing, was qua timing en entourage ijzersterk.

Voordat de premiers tot de kern van de zaak komen, staan zij stil bij de rol van de Verenigde Naties (VN) bij de totstandkoming van het Statuut medio jaren 50.

En wat blijkt? De toenmalige Antilliaanse premier Ephraim Jonckheer van de Democratische Partij op Curaçao – die ideologisch andere opvattingen had dan zittend premier Ben Whiteman van Pueblo Soberano bijvoorbeeld – uitte toen al, net als de drie huidige ministers-presidenten dat nu in hun recente brief verwoordden: de zorg dat Nederland de autonomie van de eilanden niet respecteert.

Men kan zich afvragen wat er zich aan de onderhandelingstafel van het Statuut of daarvoor afspeelde, waardoor Jonckheer klip en klaar stelling nam. Hij stond niet alleen. De Algemene Vergadering had destijds twijfels of er echt sprake zou zijn van dekolonisatie van de Nederlandse overzeese gebieden. Zestig jaar na dato laten de premiers, net als destijds Jonckheer, weten dat het hun menens is.

De drie premiers maakten afgelopen week deel uit van een Koninkrijksdelegatie die de 70e sessie van de Algemene Vergadering van de VN bijwoonde. Deze krant publiceerde een foto van een jolig kijkende premier Rutte met de lachende drie Caribische premiers.

Niets aan het handje, zou je denken. Misschien is het een teken van respect naar Nederland toe, dat de premiers ondanks hun stellingname zich voor de rest als ‘even goede vrienden’ gedragen. Het glasheldere oordeel van de Raad van State over de onrechtmatige aanwijzing die Aruba vorig jaar ontving, heeft de drie regeringsleiders echter nog meer gesterkt in hun overtuiging dat zij op het juiste spoor zitten.

Overigens waren de adviesorganen op Aruba, Curaçao (en Sint Maarten) eerder tot dezelfde conclusie als de Raad van State gekomen. De hamvraag is nu of Nederland samen met de partners snel tot de oprichting van een onafhankelijke geschillencommissie komt. En of het oordeel van de Raad van State ter harte wordt genomen.

Het land dat zich internationaal graag profileert als tolerant en correct, en er prat op gaat de mensen- en volkenrechten hoog in het vaandel te hebben, kan het zich niet permitteren om het oordeel van haar hoogste adviescollege naast zich neer te leggen, omdat het Den Haag toevallig niet goed uitkomt.

Ook al was het maar om 60 jaar na dato te bewijzen dat de VN géén gelijk had met haar twijfels over de Nederlandse dekolonisatie.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. Het gaat juist om wat de eilandbestuurders zelf WEL kunnen. Autonomie begint bij de bestuurders en de verantwoordelijkheid die zij nemen voor het volk.
    Die verantwoordelijkheid ligt zwaar op de schouders van het Land Curacao.
    – Ruim de helft (>150.000) van de autochtone Curaçaoënaar woont en werkt in het buitenland. (http://curacaochronicle.com/columns/haruspicy/)
    – Een grote werkeloosheid heerst onder de jongeren (>25%)
    – Een slecht onderwijssysteem te Curacao leidt tot een uitzichtloze situatie voor jongeren, met als gevolg criminaliteit en de vlucht naar het buitenland. Het aantal bursalen toont dat aan. (>500/jaar) en het niveau van het onderwijs is extreem laag.
    – Een ambtenarenapparaat dat ineffectief is en (vriendjes)politiek ingericht.
    – Een groene lucht en blauw gras (Isla) met gezondheidsproblemen voor de bevolking.
    – De relatie tussen de politici en de bevolking is geënt op nepotisme en bedrog en het afleggen van verantwoording over het te voeren (of gevoerde) beleid ontbreekt.
    Als dan iemand (HW) opstaat die hier melding van maakt, wordt de persoon geliquideerd. Dit veroorzaakt een angstcultuur onder de bevolking en een free flow in criminaliteit.
    De VN staat autonomie voor. Neem dan ook die verantwoordelijkheid als bestuurders en pas de eigen Integriteitscode (Transparency International) dan fatsoenlijk toe. Leg fatsoenlijk verantwoording af aan de bevolking. Hou op met klagen en vingerwijzen, zorg voor een goed onderwijssysteem (de basis van ontwikkeling) en werk samen met ondernemers die willen investeren. Sinds Ephraim Jonckheer en Johan Ferrier in de VN (1955) hun betoog hebben gehouden, is het bepaald niet beter geworden binnen de voormalige koloniën.
    Kortom: Je wordt pas echt zelfstandig en autonoom als je er zelf voor hebt gevochten.
    Kortom: ken je eigen geschiedenis en werk dan gericht aan de toekomst.
    https://books.google.nl/books?id=JEwwAgAAQBAJ&pg=PT321&lpg=PT321&dq=Ephraim+Jonckheer&source=bl&ots=yxy7BzDTf_&sig=EK-xkzvBg_Gr8oCYjUVyhHiNbPA&hl=nl&sa=X&ved=0CEwQ6AEwB2oVChMI_p333_2nyAIVAkQUCh0BpwFA#v=onepage&q=Ephraim%20Jonckheer&f=false

  2. Mijn beste Glan hij moet het lezen. Dan spreekt hij anders. Maar ach alleen denken aan jouw zelf en de geschiedenis niet kennen vind ik jammer. Hij mag terug naar Nederland. Zo simpel zijn wij.

  3. Ja Pukkie bla bla bla, het blijft moeilijk hé? De arrogantie en hypocrisie blijft er van af druipen. Zo moeilijk dat het niet eens gezien wordt.

  4. Het gaat niet om wat de eilanden niet kunnen. In 1950 is er duidelijk gesteld hoe en wat men verwacht van deze eilanden en het land die hun in haar bezit had. Er zijn regels gesteld die men zonder meer moet nakomen. Nederland heeft in die periode ingestemd. Niet een persoon of buitenstaander kan en mag bepalen als deze eilanden niet zelfstandig hun zelf kan besturen. De enige personen die dit kunnen en mogen bepalen is de bevolking van deze eilanden. Het word tijd dat men de gestelde duidelijk kenbaar maakt aan de mensen die denken dat deze eilanden zich moeten richten naar hun voormalige bezitter. De regels zijn in 1950 door het VN vastgesteld. Gebeurde na de problemen in 1948 in Indonisie. Dus heb vrede met de regels die toen vastgelegd is en waar wij wederzijds hebben ingestemd.

  5. Nederland will best wel dekolonialiseren maar de elite van de eilanden wil niet uit het Koninkrijk ! Ze willen wel de lusten daarvan maar voor de rest geen inmenging in hun eilandelijke ( wan-) toestanden.
    Ze willen hun handen vrij om …..
    En met zulke eilanden wil Nederland dan weer niets te maken hebben.

  6. Kan allemaal waar zijn, maar feit is dat geen van de landen in staat is zichzelf zelfstandig te besturen, wat de UN daar ook van vindt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties