AD commentaar | Niet iedereen is een marionet van Schotte

AD commentaar | Niet iedereen is een marionet van Schotte

In één week op de voorpagina van deze krant: ‘Koeiman moet nu weg’, een paar dagen later gevolgd met: ‘Koeiman moet blijven’. Beide keren was het de wens van de nieuwe meerderheid van de Staten, eerst voor 11 van de 21 zetels; nu met de zoveelste overloper Gassan Dannawi (ex-MAN; nu ‘onafhankelijk’) zelfs 12 zetels.

Beide keren is oud-premier (2010-2012) Gerrit Schotte van MFK de regisseur; hij en niemand anders deelt de lakens uit. In het parlement, buiten het parlement. En liever nog vandaag dan morgen ook in het kabinet; in Fòrti, dat Schotte eind september 2012 gedwongen moest verlaten.

Niet dat hij terug is van weggeweest, de MFK-leider was er al die tijd, maar hij heeft nu weer waar hij zo wanhopig naar op zoek was: de macht. Niet ‘omdat het volk op hem heeft gestemd’, zoals vele aanhangers van de gedachte ‘elk volk krijgt de regering die het verdient’ roepen. In wezen kreeg MFK bij de laatste verkiezingen ‘slechts’ 4 zetels. De overige 7, zo men wil: 8 (met Dannawi meegerekend), om de huidige meerderheid van 12, zijn los van MFK gekozen volksvertegenwoordigers die er kennelijk geen enkele moeite mee hebben een handje te helpen Schotte weer aan de touwtjes te laten trekken. Ondanks álle feiten die al over de MFK-politicus zijn gepubliceerd, ondanks alles wat hij op zijn geweten heeft, ondanks alle ‘foute’ vrienden waaronder partijfinanciers die of al zijn veroordeeld (Robbie dos Santos) of in het gevang zitten in afwachting van hun uitlevering (Francesco Corallo), ondanks de verdenkingen tegen zijn partijgenoot/voormalig minister van Financiën George Jamaloodin in verband met de moord op Helmin Wiels en ondanks zijn éigen veroordeling.

Het vormt allemaal géén belemmering en geen gewetensvraagstuk voor zijn fractiegenoten van MFK: Jacinta Constancia, Gilmar ‘Pik’ Pisas (tegenwoordig Statenvoorzitter) en Charetti Eduarda-Francisca. Maar evenmin voor de KdNT-leden Amparo dos Santos, Norberto Ribeiro en Meindert ‘Menki’ Rojer. Ook niet voor de twee overlopers van PS, Melvin ‘Mac’ Cijntje en Sherwin Leonora (de in 2013 vermoorde Soberano-leider Wiels zal zich in z’n graf omkeren). Dat geldt evenzo voor Marilyn Moses van MP, voorheen hoog op de lijst van de ‘shouru proof’ (schooiervrije) partij PAIS. En niet te vergeten precies zo voor Eduard Braam, ex-PAR en nadat hij zijn ‘ding’ niet kreeg onafhankelijk Statenlid (lees: volgeling van Schotte).

Het punt is dat kiezers die bewust niet op MFK hebben gestemd en vaak zelfs strategisch wel op anti-Schotte-partijen, waaronder tot voor kort PS, hun stemmen en zetels letterlijk hebben zien overlopen naar het Schotte-kamp. ,,Omkoping”, beschuldigt Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu de overlopers. ,,Er is mij ook gevraagd wat ik wilde hebben”, zegt ze tegenover media. Er zijn méér Statenleden die dit openlijk durven toegeven, zoals Stephen Walroud (PAR) en anderen die er liever nog niet openlijk een verklaring over willen afleggen, zoals de jongste parlementariër Yaël Plet (MAN). Concrete aanwijzingen, laat staan bewijzen ontbreken echter. Hoewel de frequentie waarmee het wordt beweerd en ook gezien de drogreden die wordt opgegeven (Cijntje en Leonora van PS met het weinig overtuigende verhaal over ‘smart zoning’) of gewoon een non-reden (Dannawi, die zonder motivering uit zijn partij stapt), het ergste doen vermoeden.

Dat is niet alleen schandalig en angstaanjagend, het is ook strafbaar (waar blijft het Openbaar Ministerie?!) maar vooral ondermijning van Curaçao als rechtsstaat. Want welke garantie bieden eigenlijk de nieuwe verkiezingen op 28 april? Nieuwe kansen, nieuwe poppetjes in de Staten – deels zal het om dezelfde poppetjes gaan, hoewel een aantal keihard afgestraft zal worden – maar zullen de handelingen en de ethiek ook nieuw zijn? Is een stem op partij A ook daadwerkelijk eentje voor A en blijft die ook gedurende vier jaar behouden voor A, of loopt een parlementariër met stemmen en zetel weg? En gebeurt dit net zo vaak totdat het kamp-Schotte voldoende heeft om de macht weer naar zich toe te trekken?

Het kiesstelsel wijzigen in de korte tijd die rest tot 28 april is onmogelijk. Maar partijen kunnen bij de samenstelling van hun lijsten wel vooraf veel nauwkeuriger nagaan en ‘screenen’ wat voor vlees zij in de kuip hebben. Veel meer dan dit kunnen zij echter niet doen. Het gaat uiteindelijk om loyaliteit, moraliteit en ethiek, en de kwaliteit van de individuele kandidaten. Aan dat laatste schort het steeds meer. De kwaliteit van de personen die zich verkiesbaar willen stellen, holt achteruit. Steeds minder professionals willen de politiek in. Hoger opgeleiden en/of succesvolle ondernemers zijn een zeldzaamheid op de lijsten. Liever houdt deze categorie grote afstand van de weinig eervolle politieke arena.

En des te meer wordt dit het speelterrein van daartoe niet of vaak zelfs helemaal niet gekwalificeerde personen. Sterker nog, voor sommige mensen is politiek bij uitstek dé manier om carrière te maken, waar ze gezien hun niveau en verleden overal elders totaal niet toe in staat zouden zijn. Dit probleem doet zich overigens ook voor bij het bemannen van toezichthoudende organen als Raden van Commissarissen van overheids-nv’s en -stichtingen. De goeden lopen weg en wat er overblijft schiet qua capaciteiten te kort.

Het zal duidelijk zijn dat deze vicieuze cirkel alleen maar wordt versterkt naarmate het politieke bedrijf een groter rommeltje wordt, waarbij een door het onafhankelijke gerecht strafbaar bevonden politicus als Schotte het geheel voor het zeggen heeft. Om het tij te keren, om Curaçao weer aantrekkelijk te maken en in het binnen- en buitenland een goede naam te geven door op fatsoenlijke wijze te worden geregeerd, is het dus zaak dat er weer capabele en fatsoenlijke nieuwe leiders opstaan die daarmee de bevolking weer perspectief en een alternatieve keuze bieden. Geen nieuwe partijen, niet nog meer versplintering, maar binnen de bestaande politieke zuilen.

Tegelijkertijd ligt ‘de macht’ in een goed georganiseerd land niet bij enkele politici met een grote mond die zelf toch niets meer te verliezen hebben, maar zijn er ook nog altijd krachtige vakbonden en de werkgeversorganisaties – die de overheid moeten kunnen dwingen tot tripartiete besluitvorming – en de ambtenarij met de cruciale raadgevende, uitvoerende en controlerende instituten, die zich niet de les laten lezen door een individuele politieke bestuurder. Zelfs niet door een partij of een meerderheid in het parlement.

Ja, in een democratie beslist de meerderheid (in het parlement), maar hebben alle andere instanties waaronder zeker de hoge colleges een eigen zelfstandige rol. Zij zorgen voor de noodzakelijke balans en herstel van de balans als de politiek het te gek maakt. Zoals door in één en dezelfde week te bepalen dat eerst ‘Koeiman weg moet’ en hem tussendoor te beledigen met ‘un bon mucha hòmber, pero un mal gobernante’ (een goeie jongen hoor, maar een slecht bestuurder) zoals Schotte openlijk deed, en vervolgens te bepalen dat ‘Koeiman moet blijven’ omdat dit de MFK-voorman in zijn snode plannen toch beter uitkomt. Niet iedereen is een marionet van Schotte.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 Reacties op “AD commentaar | Niet iedereen is een marionet van Schotte

 1. Nationalisme en valse trots zijn lege woorden wanneer een grote groep van de bevolking zowel mentaal als psychologisch, vrijwillig of niet ongeschoold blijft. De minderwaardigheidscomplex die hier een grote rol speelt blijft voortduren en maakt het praktisch onmogelijk voor deze groep objectief op zoek te gaan naar informatie. En de wolven in schaapskleren dragen hier ook hun steentje bij.

  Algemene ontwikkeling zit laag onder het gemiddelde, maar niemand die zich daar druk over maakt. Het zou voor sommige politieke partijen funest zijn. Wat deze partijen wel doen is het met opzet verspreiden van valse informatie om onverwerkte emoties van deze “achtergebleven” groep te prikkelen. En dát is wat gevaarlijk is, omdat dit ALLE groepen van onze bevolking kwetst.

  Maar er is (nog) een weg, subjectief dat wel, maar toch een weg enigszins. Duik eens even in de geschiedenis. Vooral in de tijd van pulp fiction en vergeet niet de tijd van de romeinen en de grieken. De meeste “criminelen” die met elkaar werken, in welk rendez vous dan ook, overleven elkaar niet. De wantrouwen is constant aanwezig en het vrees om bepaalde eisen niet tegemoet te komen zullen een hele grote rol spelen. En macht!
  Of hebben wij een verwijzing nodig naar hoe er met Wiels afgerekend werd?

 2. beiden, Schotte is een geslepen crimineel.
  maar eigenlijk ook dom, want uiteindelijk gaat hij in Bonfutura zijn 3 jaar straf uitzitten samen met zijn geliefde.
  ik hoop dat hij een zwaardere straf gaat krijgen i hoger beroep….lijkt me het meest redelijk…
  het volk is misschien niet dom, maar wel ongeschoold en goedgelovig.
  en zoals Wim al zei, een grote groep van zijn stemvee is ook crimineel en vindt het oké wat hij doet.

 3. Is Schotte zo slim of is het volk zo dom??

 4. Je vergist je Sander.

  Het is inderdaad een prima geschreven stuk, echter 30% van de MFK aanhang weet dat Schotte een foute crimineel is maar loopt achter hem aan om van hem te profiteren. Een goed voorbeeld hiervan is Stella van Rijn die, hoewel totaal ongeschikt, van Schotte secretaris generaal mocht worden.

  De andere 70% is zo dom, die begrijpt dit stuk nog niet als je het in braille en in Papiamentu in hun reet duwt. Een goed voorbeeld hiervan is privefotoslaaf Ramsay Soemanta.

 5. redactie curacao

  Goede tip, doen we!

  Met vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 6. Geachte redactie
  kan dit stuk nogmaals bovenin geplaatst worden.
  dit commentaar is heel duidelijk, misschien dat dan meer mensen kunnen lezen, hoe de vork in de steel zit.
  er zijn nog steeds een hoop mensen die niet beseffen hoe crimineel deze MFK organisatie is.
  En hoeveel geld ze hebben om het hele zooitje om te kopen.
  een paar miljoen is niks voor ze , dat verdienen ze heel snel terug (de Gok maffia en de corruptici)

 7. Een undercover zoals bv.in ( St.Maarten) inzetten om zetel verkoop te onderscheppen.Dan heb je het bewijs in handen.

 8. Ik had het artikel vanmorgen al gelezen in het AD.
  Er is geen spelt tussen te krijgen.
  helemaal goed verwoord.
  De maffia neemt het eiland over….
  en de overloop politici hebben geen enkel moraal.
  ze willen ook rijk worden en het volk mag creperen.
  Ik hoop dat NL gaat ingrijpen en gaat zorgen dat er hier eindelijk eens een behoorlijk bestuur gaat komen.
  Ik verwacht het niet, want men is bang om voor kolonisator uitgemaakt te worden.
  Dus alleen hoop ik, dat de kiezers massaal hun verstand gaan gebruiken op 28 april..
  Maar ook dat verwacht ik niet..de emotie regeert hun verstand.
  En bij een grote groep kiezers is er ook geen moraal..

 9. Bezoldiging van Statenleden via de partij laten lopen. Statenleden worden dan betaald door de partij waarvoor ze zijn gekozen.
  Enkelingen boete geven van minstens 60% korting op de Statengage, voor het in gevaar brengen van de verkiezingsuitslag.
  Kan snel worden geregeld door de partijen.
  In Nederlan worden zetelrovers ook financieel gepakt tegenwoordig.

 10. Bezoldiging van Statenleden via de partij laten lopen. Statenleden worden dan betaald door de partij waarvoor ze zijn gekozen.
  Enkelingen boete geven van minstens 60% korting op de Statengage, voor het in gevaar brengen van de verkiezingsuitslag.
  Kan snel worden geregeld door de partijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *