32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Samen sterker

HomeLandenArubaAD commentaar | Samen sterker
AD commentaar | Samen sterker

Curaçao vierde gisteren dat op 10-10-’10 het Land Curaçao de autonomie verwierf. Naast de officiële festiviteiten en wijkbezoeken van de ministerraad was het voor de meeste Curaçaoënaars vooral een welkome vrije dag. Echt reflecteren over de betekenis van autonomie is er niet bij.

Voor het overgrote deel van de inwoners voelt het dan ook niet echt als een grote verandering vergeleken met vóór 2010; immers Curaçao was als grootste eiland en bestuurscentrum van de Nederlandse Antillen feitelijk al autonoom. Autonoom binnen het Koninkrijk wel te verstaan. Niet autonoom als een staatsrechtelijk onafhankelijke natie, wat bij sommigen in Nederland nog weleens wordt gedacht. En ook geen integraal onderdeel van Nederland, wat bij weer anderen voor verwarring zorgt.

Een status tussen beide uitersten in: een eigen land, met een eigen onderwijs- en belastingstelsel, eigen regering, eigen parlement, eigen begroting, eigen verkiezingen en vooral eigen verantwoordelijkheid, maar als onderdeel van het Koninkrijk wel veilig en beschermd deel uitmakend van een groter geheel.

Dat laatste is en blijft voor de meerderheid de grote toegevoegde waarde, ook al zijn de meningen hierover soms wat verdeeld, getuige de opstelling van Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) dat opstandig manifesteert en ageert tegen bijna alles wat te maken heeft met het alhier door Nederland ingevoerde rechtssysteem – door buitenlandse investeerders juist geprezen vanwege het vertrouwen dat ervan uitgaat.

Recente en actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen nopen Curaçao en de andere Caribische landen nog eens stil te staan bij de merites om samen een overkoepelend verband te vormen. Sint Maarten bijvoorbeeld, mag na de passage van de verwoestende Irma zijn zegeningen tellen dat er onmiddellijk massaal hulp kwam uit Nederland, Curaçao en Aruba. En dat ook voor de wederopbouw gerekend mag worden op de koninkrijkspartners.

De klap is zelfs zo groot dat openlijk getwijfeld wordt over de levensvatbaarheid van Sint Maarten alléén. Aruba kampt ernstig met het drukken van de schuldenlast, zoals dat ook voor Curaçao en de Antillen voorheen het geval was. Curaçao werd deze week met de neus op de feiten gedrukt, namelijk wat er gaat gebeuren als het Chinese GZE plotseling toch geen goede kandidaat zou blijken voor de overname en upgrading van de olie-industrie. Op zo’n moment gaan alle diplomatieke registers van het Koninkrijk open, om te achterhalen wat er werkelijk speelt en om te bepalen of GZE wel de juiste partij is.

Autonomie is prachtig. Autonoom zijn mét grote en sterke partners is nog beter. Alleen is maar alleen. Samen staan we sterker.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. @Hoedanook, speciaal voor Jou wakker gemaakt door intuïtie : Jouw voorbeeld heb ik nagevolgd : 😉

    hoedanook | 8 oktober 2017 om 23:28 |

    Even voor de duidelijkheid Van Aller/De Vries snijden een belangrijk onderwerp aan dat om de zoveel tijd de kop opsteekt. Twijfelachtig is of Van Rijn enige invloed kan uitoefenen. Recent was er een beknopt schrijven van hem t.a.v. homohuwelijk, waarin werd aangegeven het standpunt van de EVRM en veel ander bla bla, typisch voor de Nederlandse discussiecultuur met zijn steriele debatten. In tegenstelling, in de VS, zien wij het beleid van Jeff Sessions op de ‘Department of Justice’, waar veel vooruitgang op gebied van mensenrechten en emancipatie ongedaan wordt gemaakt (of op eigenaardige wijze geïnterpreteerd). De VS Grondwet en uitspraken van het hoogste gerechtshof (US Supreme Court) worden handig omzeild. Op soortgelijke manier zal het beleid VVD/CDA/CU/D66 ook vorm krijgen. Wat Van Rijn daarvan vindt doet er niet toe. Belangrijker is hoe onze regeringen: MEP, POR, PAR, PIN, de linkse liberaal Steven Martina, de DP en National Alliance op St. Maarten, zich zullen opstellen. Echter, helaas, veel opzienbarends of zelfs revolutionairs is niet te verwachten.
    hoedanook | 8 oktober 2017 om 21:44 |

    Naar verluid hebben de links en rechts liberalen samen met de Christenen een paar ‘mooie dingen’ opgeschreven voor het volgend kabinet. Hopelijk gedoopt in honing en niet in azijn. Echter als het verleden enige indicatie geeft zullen wij te maken krijgen met de partij van Edith Schippers (VVD; ‘onze cultuur is een stuk beter dan alle andere die ik ken’) en die van Sybrand Buma (CDA; ‘Vrijheid en gelijkheid zijn niet de basis van onze samenleving.’). Beiden staan te trappelen om te regeren, en het advies van Van Aller/De Vries, om met hulp van Van Rijn te voorbereiden op nieuwe Bosman-achtige wetsvoorstellen, is pure onzin. Met name daar voor de rest van de wereld mogelijke nucleaire annihilatie hoger op de agenda staat.

    Het beleid van de nieuwe regering zal de kiezers rechts van de VVD (nu ook in Merkel’s CDU/CSU Bondsdag), en conservatieve CDA-ers, die inzetten op behoud van joods-christelijke beginselen, het gevoel thuis en geborgen te zijn moeten geven. De mogelijke toenemende invloed van dit spectrum van het electoraat zal ook de kwaliteit en duurzaamheid van bestaande verdragen binnen het Koninkrijk verder gestalte geven. Zij zullen hetzelfde effect hebben als Jeff Sessions, achter de schermen van de Trump regering.
    Margaret Thatcher’s beschreef de wereld die zij hoopte te helpen creëren als vormloos, één bestaande enkel uit individuen (vraag of PAR en PIN dit ook zo zien). Vandaag de dag betekend dit de concentratie van macht in private handen (ook in het Westen). Dus, in BV Nederland en de Caribische eilanden van het Koninkrijk zouden dan een relatie va ‘Business units’ ontstaan, met een ‘eigen’ set spelregels, deduceerde door de markt..
    Cyril | 8 oktober 2017 om 18:24 |

    Mevrouw van Aller, hypocriet wat betreft azijn in posts : http://knipselkrant-curacao.com//avc-the-unbearable-lightness-of-being-amigoe-en-de-strijd-om-relevantie/#comments

  2. @Cyril
    Als je een lap tekst online of in Word vertaald naar het Nederlands, dien je het alsnog te controleren op zinsconstructie en dergelijke. De bijdrage die jij bij de verschillende artikelen levert zijn met de beste bedoelingen niet te begrijpen.

  3. Mijn vrees begint bij het niet kunnen uitproberen het herstel van de Mens in Nature. Er is behoefte aan organen, overal, mede door Levensstijl of Voeding / Milieu die het binnenste aantast. Als de minder gezonde factoren weg zijn, kan de Mens beginnend op een Eiland met de meest Natuurlijke Laboratoria : genoeg groen en onderdak en zekere voeding plus verantwoordelijkheden in kunnen / doen.
    Nu is de verdere participatie in Olieverwerking op een transitiemoment ; tussen afloop van PDVSA naar de mogelijkheden, waar GZE de enige actieve Partij is om de verdere participatie in Olieverwerking te garanderen voor al ten minste 40 jaren.
    Guangdong Zhenrong Energy kan schoner produceren dan huidig, maar dat ligt in het ongekende nog.
    Ik neem aan dat er een clausule bestaat voor een eventuele proeftijd om nog te kunnen herzien onder voorbehoud van minst boete.
    Ik heb geen Kapitaal of ander plan anders dan groen, Natuur. De zuurstof. Vergeef de zand uit Sahara. Of de koude nachten waar Je een trui mist, geen Aardbeving meer, of hevig regen.
    In 2060 ongeveer zit Curaçao weer in een mogelijke transitiemoment van verplichtingen. Of niet meer. Als laatsten groen ? Of voor die tijd toch één der eersten ? Nu een herberg voor ongeveer 160.000 Personen. Met een Bestemmingsplan.
    Het Lichaam kan pas in een Gezonde Habitat genezen.
    Als GZE het hele Project een Zonnepaneelveld op Bullenbaai voor 40 jaren aanpast, en aanstuurt met Lokale Volk om samen de huidige raffinaderij om te bouwen in desnoods meer panelen of iets totaal vernieuwend, goed voor Allen en omgeving : mijn rust.
    Laatste opheldering ligt bij de afgesproken financiën van 10BILLI naar 6,5BILLIE in samenhang met de verlate berichtgeving die voor vragen zorgt.
    Taalbarrières, Aziatisch leert het Westers Taal snel. Ik geloof dat in nauwer praktijk het Mandarijn(tog?) met assertiviteit toegevoegd kan worden aan de beheersing ervan wanneer nodig aan een Persoon die de Westers Taal gewend is.
    Totaalpakket160.000PersonenGunstig. Bewaar de crude oil als exotisch product. Dit is geld maken en bewaren.

  4. “Curaçao werd deze week met de neus op de feiten gedrukt, namelijk wat er gaat gebeuren als het Chinese GZE plotseling toch geen goede kandidaat zou blijken voor de overname en upgrading van de olie-industrie.”
    Niet waar! Het was de AD zelf die de zaak verdraaide en de indruk wektte dat dit nieuws de regering verraste. Na een korte internet zoekactie bleek het een relatief oud bericht te zijn, wat tevens aangaf dat GZE geen risico liep.

    Gezien de geo-politieke gevolgen m.b.t. olie leveranties via Curacao aan China, zou het bijzonder vreemd zijn als “alle diplomatieke registers van het Koninkrijk” pas open gaan nadat de AD, fake nieuws tracht te slijten.
    AD is echter niet de enige op het eiland die twijfel tracht te zaaien t.a.v. de werkelijkheid van de afspraken met GZE als niet angelsaksische partij. Ondanks alles wat er gezegd en geschreven is na publicatie van het bericht in AD (n.a.v. Splash 247) volhard AD en plaatst ook nu weer vraagtekens of GZE wel de juiste partij is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties