AD commentaar | Schande

AD commentaar | Schande

Hier zijn geen woorden voor. Het is een schande dat het is gebeurd. Dat het kón gebeuren. Tijdens een debat in de vergaderzaal van het parlement.

Gelukkig wordt de klap, die MFK-Statenlid Jacinta Constancia in ogenschijnlijk koelen bloede maar volstrekt onverwacht vol in het gezicht van MAN-parlementariër Giselle Mc William uitdeelde, alom veroordeeld. Terecht. De klap is figuurlijk ook een klap voor de samenleving, die zich in allerlei opzichten schaamt.

Voor het incident dat eerder niet voor mogelijk werd gehouden in de Curaçaose volksvertegenwoordiging. En voor het feit dat de beelden viraal gingen waarmee het eiland op zeer negatieve wijze wordt geportretteerd.

Het is niet alleen het feit dát er is geslagen in de Staten – hoe verwerpelijk ook, er zijn meer landen die zulke kwalijke voorvallen hebben meegemaakt – het is tevens de manier waarop. Gemeen, half van achteren. Keihard. Bewust en berekenend. En met zeer veel agressie. Omstanders en al degenen die de video hebben gezien waren er beduusd van. Of het georkestreerd was, zoals het slachtoffer en MAN stellen, moet worden onderzocht.

Tot zover het afschuwelijke gebeuren. Het heeft z’n gevolg gekregen met de aanhouding ‘op heterdaad’ van Constancia, aangiftes bij de Landsrecherche en de aankondiging van het OM dat er een strafrechtelijk onderzoek is opgestart. De kwestie krijgt dus nog wel een staartje. En dat kan ook niet anders.

Ook heeft de dader voorlopig afstand genomen van de Staten en partij MFK, de partij van Gerrit Schotte. Een juist besluit. Een dergelijk onberekenbaar persoon hoort niet in het parlement thuis, ook al betreurt ze inmiddels de onvergeeflijke handeling en is ze voornemens excuses aan te bieden. Screening van kandidaat-Statenleden blijkt beslist geen overbodige luxe.

Natuurlijk ging er iets aan de klap vooraf. Mc William had vlak daarvoor scherp en wellicht zelfs uitdagend gesproken over de Mondkapjesstrafzaak, waarin Constancia nog altijd verdachte is. Maar dat rechtvaardigt nog niet en nimmer gebruik van fysiek geweld in de Staten. Vriend en vijand zijn het erover eens dat het politieke discours te fel is. Te veel op de man in plaats van op de bal.

Over en weer. Hetgeen is gebeurd is kenmerkend voor het politieke klimaat, waarin bedreiging en intimidatie niet worden geschuwd. Zo neemt het kamp-Schotte het aantoonbaar niet nauw met algemene fatsoensnormen, wetten en regels en wordt de gouverneur – formeel hoofd van de regering – constant openlijk geschoffeerd. Dat is gezagsondermijnend en nog veel ernstiger dan die ene schandelijke klap van Constancia.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

10 Reacties op “AD commentaar | Schande

 1. Wat apart toch dat men weer op elkaar reegeert. Ongelooflijk eigenlijk.

 2. Wat ik heb gelezen moest McWilliam de vergadering verlaten voor doktersbehandeling.

  Constancia heeft derhalve een lid uit de vergadering verwijderd.

 3. Wat snap jij niet mbt met geweld een vergadering uit een jagen. Is logisch dat wanneer statenleden elkaar gaan aanvallen dat de vergadering wordt belemmerd en dat je niet zo maar doorgaat met vergaderen.

 4. lastizw
  Dat alles is dus niet van toepassing. Ze iemand een klap gegeven.
  Niets opzettelijk belemmert etc. etc. Dat de voorzitter dan de vergadering schorst , is zijn beslissing niet de hare. Hij had haar ook kunnen laten verwijderen en voort kunnen gaan met de vergadering.

 5. Mooi… wat houdt de rechter (laat het niet Irma Lips zijn!) dan tegen om deze dame, sorry – viswijf, voor meerdere jaren op te sluiten gezien haar historie van:
  – winkeldiefstallen
  – overval op een benzinestation
  – mondkapjesfraude
  – nepotisme (haar hele familie van Boca Sami, allemaal zo dom als een varken, werd aangesteld bij het BZV)
  – verkwisting van belastingmiddelen
  – openbare dronkenschap
  – fraude met haar persoonlijke stichting
  – diplomafraude
  – mishandeling van een Statenlid

 6. Sorry, is niet de raad van Ministers, maar de staten:
  Artikel 129

  Hij die door geweld of bedreiging met geweld een vergadering van de Staten of van hun krachtens het reglement van orde gevormde of benoemde commissies uiteenjaagt, tot het nemen of niet nemen van enig besluit dwingt, een lid uit die vergadering verwijdert of opzettelijk een lid verhindert die vergadering bij te wonen of daarin vrij en onbelemmerd zijn plicht te vervullen, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste twintig jaren.

 7. Vergis je niet Bert, enkele dagen kan toch iets langer zijn:
  Artikel 99bis

  Hij die door geweld of bedreiging met geweld een vergadering van de Raad van Ministers uiteenjaagt, tot het nemen of niet nemen van enig besluit dwingt, een lid uit die vergadering verwijdert of opzettelijk een lid verhindert die vergadering bij te wonen of daarin vrij en onbelemmerd zijn plicht te vervullen, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste twintig jaren.

 8. Fred de Haas

  Amor so por…

 9. Volgens mij zijn het juist de MFK, PS en Dos Santos die graag uitdagend debatteren! En als het andersom is gaat men klappen.

 10. De verontwaardiging over de niveauloze daad van het ordinaire viswijf uit de mondi van Boca Sami is terecht.

  Er staat, zo schat ik, enkele dagen cel op (die niet hoeft te worden uitgezeten, zo heeft Brian Mariano ons getoond).

  We hebben echter ook een Statenlid dat tot DRIE jaar cel is veroordeeld, en niemand van de hypocriete PS, Mozes, Braam en Daswani heeft daar moeit mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *