AD commentaar | Trieste balans

AD commentaar | Trieste balans

Met het vonnis tegen Jacinta Constancia telt het parlement van Curaçao, de Staten, twee strafrechtelijk veroordeelde leden. Naast Constancia in de zogeheten Dubnium-zaak, werd eerder al Gerrit Schotte veroordeeld in de zaak-Babel. Een trieste balans van 2 van de 21 Statenleden die nu met een schuldigverklaring zitting hebben in het hoogste orgaan: de volksvertegenwoordiging van Curaçao.

Beiden zijn van MFK (Movementu Futuro Kòrsou), thans oppositiepartij. Beiden waren voorheen ook minister in het kabinet-Schotte (2010-2012). In deze eerste twee jaar van het Land Curaçao, na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen, zijn heel wat brokken gemaakt. Al dan niet onder druk van partijfinanciers, die inmiddels ook terechtstonden en schuldig werden bevonden, zoals loterijbaas Robbie Dos Santos, of als verdachte nog terecht zullen staan, zoals casinomagnaat Francesco Corallo.

Een andere minister uit die tijd, George Jamaloodin (eveneens MFK), heeft de wijk genomen naar Venezuela en weigert zich te laten uitleveren aan zijn wooneiland, waar hem een proces wacht als verdachte in de zaak-Maximus, waarbij het draait om de intellectuele daders van de moord op politicus Helmin Wiels van Pueblo Soberano, coalitiepartij van MFK in de periode 2010-2012. Wellicht heeft dit alles niet direct te maken met de veroordeling gisteren van Constancia.

Het is zelfs niet uitgesloten dat zij mede het slachtoffer is van haar eigen naïviteit tijdens haar ministerschap, hoewel dan nog steeds geldt: fout is fout, zeker als het fraude met schaarse gemeenschapsgelden betreft. Maar feit is dat Curaçao in die beginjaren van de autonome status als land donkere, zo niet inktzwarte tijden meemaakte. Waarbij zo’n beetje elk instituut het moest ontgelden en openlijk gezaagd werd aan de poten van het fundament van de democratische rechtsstaat.

Curaçao beefde en wankelde, in het bijzonder toen Schotte weigerde het door hem gegijzelde Fòrti te verlaten, maar veerde dankzij diezelfde instituten – waaronder de gouverneur – weer op. Ook jaren later toen het gevaar geweken leek, maar een groep onder leiding van dezelfde Schotte, waaronder óók Statenlid Constancia, het parlement begin 2017 ‘overnam’ en vervroegde verkiezingen wilde blokkeren.

De Staten zijn gediend met volksvertegenwoordigers met een onbesmet blazoen. Veroordeelde politici horen niet thuis in het parlement. Hoewel er (nog steeds) geen wet is die hen tegenhoudt, is voor iedereen met enig ontwikkeld gevoel voor beschaving en ethiek volstrekt duidelijk dat enkel personen van onbesproken gedrag ons land mogen vertegenwoordigen en aansturen.

Bron: Antiliaans Dagblad

4 Reacties op “AD commentaar | Trieste balans

 1. Jammer dat de AD ervoor kiest een (tussen) balans te publiceren met een erg beperkte reikwijdte dus van geen betekenis. Het is als het wijzen naar het aantal aangeklaagden en veroordelingen in het onderzoek van Mueller naar het samenspannen met Rusland door Trump tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Dit terwijl dat onderzoek nog in volle gang is. Op Curaçao is ‘onderzoek’ een vies woord ook bij het AD. Het politieke verraad dat zich rond 10-10-10 op Curaçao voordeed is ook vergelijkbaar in complexiteit met de 2016 verkiezingen in de VS. Echter, in tegenstelling tot de VS vindt er geen onderzoek plaats, men is dik tevreden met de wijze waarop het OM het geheel afdoet.

  Keer op keer heeft het AD aangetoond geen neutrale arbiter te zijn die de feiten en waarheid rapporteert. AD koos om een orgaan van PAR te zijn tijdens de GZE ‘onderhandelingen’ en vervult die rol sindsdien met verve. Telkens wordt de aandacht van heikele onderwerpen verlegd door berichtgeving ten voordele van de coalitie. Of het om van de Venezolaanse grenssluiting gaat of de privatisering van FEFFIK. Zo ook hebben commentaar op de veroordeling van een figurant als Jacinta of aandacht aan een veredelde ‘loopjongen’ als Jamaloodin enkel als doel om af te leiden van de werkelijke problemen waar de regering geen oplossing voor heeft.

  Populisme maakt een opmars en Schotte (MFK) maakte handig gebruik van het feit dat mensen zich zorgen maken over ‘hun land’. PAR veranderde vervolgens snel van ‘Antias Restruktura’ naar ‘Alternatief Real’ maar kan dit alternatief niet verwoorden. Vandaar de onnozele berichtgevingen door het AD. Ook heeft de ‘elite’ die nu in de Staten zit geen contact met de gewone burger. Daarnaast zijn er kopstukken in MAN die een zwaai naar rechts hebben gemaakt of hun hoofd in het zand steken alsof er niets aan de hand is. MFK is/was enkel een voorbode hoever rijke geldschieters (waaronder ex-PAR) bereid zijn te gaan om het kapitalisme in stand te houden.

  De economische crisis waarin Curaçao verkeert zal in de komende jaren nog monsterlijker vormen aannemen. Echter recente ontwikkelingen in de VS en Europa laten zien dat populistische neoliberalisme geen natuurlijke wetmatigheid is en met name de ongelijkheid dat het creëert en in stand probeert te houden ook bestreden kan worden.

 2. @Esther, volgens mij kom jij van het blanke platteland en ben je dus ook een mondi monkey. Dus ook van jou stemrecht afnemen.
  Want je blijft l*llen als een kip zonder kop.

 3. ‘Hoewel er (nog steeds) geen wet is die hen tegenhoudt, is voor iedereen met enig ontwikkeld gevoel voor beschaving en ethiek volstrekt duidelijk dat enkel personen van onbesproken gedrag ons land mogen vertegenwoordigen en aansturen.’

  Juist AD, maar enig ontwikkeld gevoel voor beschaving en ethiek heeft de mondi monkey niet. Stemrecht afnemen dus.

 4. Vraag aan rechtsgeleerden. Hoeveel veroordelingen moet MFK leden nog krijgen voordat ze een verbod krijgen om deel te nemen aan de verkiezingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *