AD commentaar | Visitekaartje

AD commentaar | Visitekaartje

‘Velas Latinoamérica Curaçao 2018’ kan beginnen. Op 15, 16 en 17 juli is Willemstad, sinds 1997 Unesco-werelderfgoed, het middelpunt van imposante tallships uit alle windstreken, veel vlagvertoon, alle soorten muziek, vertier en internationale vriendschappen.

Bezoekers van de twee monumentale stadshelften kunnen zich vergapen aan drie- en viermasters met hun kleurrijke bemanningen met de kades langs de Sint Annabaai als decor. Het is de eerste keer dat Curaçao een van de havens is op de Velas Latinoamérica-route. Een unieke kans om het eiland met zijn bijzondere centrum in de kijker te plaatsen.

Aan de organisatie, Curaçao Sail Foundation, zal het niet liggen. Die heeft de afgelopen jaren onverstoorbaar gewerkt om het evenement naar het eiland toe te halen en mogelijk te maken. Mede dankzij de (financiële) bijdrage van talloze vooral particuliere sponsors en Defensie is het gelukt en wordt de stad de komende dagen ‘veroverd’ door schepen van ‘vreemde mogendheden’. In werkelijkheid betekent het dat Curaçao hiermee zijn visitekaartje kan afgeven.

Het eiland maakt moeilijke tijden door. Economisch, en als gevolg daarvan ook sociaal en financieel. Er is onzekerheid over de toekomst van de Isla-raffinaderij, de vrije zone en de internationale financiële dienstverlening. Veel winkeliers – met name in de binnenstad – klagen steen en been. Er is leegstand en zaken verlaten zelfs hoofdwinkelstraat de Breedestraat. Dat komt door de koopkracht die onder druk staat, concurrentie van (te veel) andere winkelcentra en toenemende onlineaankopen.

Toch is er wel degelijk toekomst voor Punda en Otrobanda, mits met meer visie en durf, medewerking van stakeholders én steun van de overheid. Visie om de transformatie naar meer woon- en horecafuncties mogelijk te maken – in een goede balans. Wat dat betreft is de komst van ‘The Blue Experience’ toe te juichen. Medewerking en input van winkel- en pandeigenaren zelf, die met de tijd mee moeten. En een overheid – regering mét ambtelijk apparaat – die niet verstorend maar juist faciliterend optreedt. Zoals ten aanzien van het parkeerbeleid dat momenteel veel bezoekers tegenhoudt. Punda moet hoog op de politieke en publieke agenda.

Voorkomen moet worden dat delen ervan no-goarea’s worden zoals in Pietermaai decennialang het geval was. Nu is Pietermaai bruisend. Zodanig dat dit voor sommigen leidt tot overlast. Ook hier geldt een goede balans, waarbij gewaakt dient te worden om een succesformule niet de nek om te draaien.

Wil Willemstad herleven, zal dit gepaard gaan met de nodige veranderingen. De komende dagen gaat Curaçao met Sail 2018 laten zien wat ‘wij in huis hebben’.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD commentaar | Visitekaartje

  1. Voorkomen moet worden dat delen ervan no-goarea’s worden zoals in Pietermaai decennialang het geval was. Nu is Pietermaai bruisend. Zodanig dat dit voor sommigen leidt tot overlast.

    Dan moeten die sommigen op West punt gaan wonen!

  2. ‘Zoals ten aanzien van het parkeerbeleid dat momenteel veel bezoekers tegenhoudt.’

    Wat een onzin. Men gaat niet naar Punda omdat Punda niets te bieden heeft.

    Meer dan genoeg parkeergelegenheid. Spotgoedkoop in de parkeergarage in Punda, gratis in de parkeergarage in Otrobanda en en bij het Waaigat.

    Al is het de aartsluie Curacaoenaar niet aan het verstand te brengen dat je in Punda, en in geen enkele binnenstad ter wereld, voor de deur kunt parkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *