29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Commissie van Wijzen voor Insel

HomeMediaAD | Commissie van Wijzen voor Insel
‘de staat van Insel Air niet solide is en bovendien too big to fail geworden’.

Willemstad – Een Commissie van Wijzen, onder voorzitterschap van oud-premier Etienne Ys, doet onderzoek naar de bedrijfseconomische gesteldheid van Insel Air, en brengt eind deze maand verslag uit aan de ministerraad van Curaçao.

De luchtvaartmaatschappij heeft de Curaçaose overheid benaderd met het verzoek om oplossingsmogelijkheden te bespreken voor de bij deze lokale particuliere vliegonderneming bestaande zorgelijke cashflowsituatie. Zo maakte de regering gisteren bekend.

Insel Air heeft aangegeven dat deze situatie het gevolg is van het niet kunnen incasseren van een vordering van ruim 100 miljoen dollar op buurland Venezuela. ,,Het voortduren van deze situatie is onwenselijk en schaadt de dagelijkse bedrijfsvoering van Insel Air”, aldus de afdeling Informatie en Communicatie van de regering in Fort Amsterdam.

,,Insel Air is de belangrijkste verzorger van luchtverbindingen van en naar Curaçao. De overheid hecht aan een ononderbroken en kwalitatief goede luchtverbinding naar belangrijke bestemmingen. Hierbij geldt tevens een goede dienstverlening met ruim aanbod van luchttransport.”

Een gebrekkige luchtverbinding kan in de ogen van de regering ernstige gevolgen hebben voor de Curaçaose economie en dient daardoor ook zo veel mogelijk voorkomen te worden.

Om het gesprek verder aan te gaan met Insel Air heeft de demissionaire ministerraad een Commissie van Wijzen ingesteld onder leiding van Ys. Ys was voorheen minister-president, maar ook gedeputeerde van Financiën. Hij heeft financieel-fiscale expertise.

De andere leden van de commissie zijn deskundig op het terrein van luchtvaart en accountancy. De Commissie van Wijzen zal in overleg met Insel Air nader onderzoek plegen naar de bedrijfseconomische gesteldheid van de maatschappij en oplossingsmogelijkheden bespreken. De regering daarover: ,,Insel Air heeft daartoe volledige medewerking toegezegd.”

De commissie rapporteert aan een stuurgroep uit de Raad van Ministers bestaande uit de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP), de minister van Financiën, José Jardim, en de minister van Economische Ontwikkeling, Eugene Rhuggenaath (PAR).

Sinds de verkiezingen van 5 oktober jongstleden zijn alle bewindslieden van het kabinet-Whiteman demissionair en handelen zij, in afwachting van een nieuwe regering, in principe alleen lopende zaken af.

Tegenover Caribisch Netwerk laat Rhuggenaath weten dat ‘de staat waarin Insel Air nu verkeert niet solide is en bovendien too big to fail is geworden’.

Rhuggenaath: ,,De overheid zal geen luchtvaart-‘carrier’ worden, maar Curaçao kan het zich niet permitteren dat het bedrijf omvalt. Daarvoor is Insel Air te belangrijk geworden voor onze economie, werkgelegenheid en bereikbaarheid.”

De commissie brengt binnen drie weken verslag uit van haar conclusies en aanbevelingen. Aan de hand hiervan zal de regering nadere stappen met Insel Air bespreken. Desgevraagd laat de directie van Insel Air weten in dit stadium niets te willen toevoegen aan het perscommuniqué, dat in gezamenlijkheid tot stand is gekomen.

De cashflowproblemen duren al enkele maanden. Ook ligt er al enige tijd een verzoek aan de overheid en/of overheidsgerelateerde instellingen, zoals aan ontwikkelingsbank Korpodeko, om een financiële overbrugging. De exacte status hiervan is niet bekend.

In principe staat deze regering, net als voorgaande regeringen, welwillend tegenover Insel, tegelijk geldt het standpunt dat private bedrijven niet worden bijgestaan met overheidskredieten en/of kapitaal. Mogelijk dat politiek Willemstad wel kan helpen bij de communicatie op regeringsniveau met de Venezolaanse autoriteiten om de 100 miljoen dollar (bijna 180 miljoen gulden) die Insel Air nog te vorderen heeft op Venezuela. Dit Zuid-Amerikaanse buurland verkeert echter in zwaar financieel-economisch en politiek weer.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. BuliBuli,

    Helaas voor jou heeft Hans volledig gelijk.
    Insel is ten onder gegaan aan mismanagement. Wie maar door blijft vliegen op Venezuela terwijl je weet dat daar geen cent uit gaat komen, die persoon hoort niet thuis op de stoel van de hoogste baas.
    Het komt neer op het maar blijven leveren van goederen aan een klant, terwijl je weet dat die klant en geen geld heeft, mar ook geen inkomsten heeft om de rekeningen te dekken.
    Niemand bij het management van Insel heeft ingegrepen of heeft zijn pet aan de wilgen gehangen. Dat maakt hen allen verantwoordelijk en, in mijn ogen, ook aansprakelijk voor de schade welke het land nu gaat lijden.
    Het management van Insel heeft bewust aangestuurd op het ‘too big too fail’ scenario door maar ongelimiteerd personeel aan te blijven nemen en routes te blijven openen. Veel van die routes waren totaal niet levensvatbaar en zullen dat ook nooit worden. Ik verdenk het management van Insel dan ook van kwade bedoelingen oftewel opzettelijk zien te komen tot een positie waar de overheid geld gaat storten.
    En dan ben ik heel benieuwd waar die miljoenen dan naartoe gaan ?

  2. Insel Air heeft absoluut een bestaansrecht, maar dan zal per direct het grootste deel van het falend Curaçaos management vervangen moeten worden door ervaren Europese en Amerikaanse managers. Managers die begrijpen hoe je een servicegerichte en kapitaalintensieve onderneming moet runnen.

  3. Hopelijk vaart de commissie niet blind op de cijfers van de flut accountant Anthony ‘Centje’ Cijntje, een accountant van het type Ik Schrijf Wat U Vraagt (lees: Betaalt).

    Centje speelde eerder een onsmakelijke rol bij politiek gestuurde onderzoeken bij de UNA en sloot als commissaris bij Girobank de ogen toen zijn vriend en buurman Eric Garcia die bank leegroofde.

    Een bedrijf dat Centje inhuurt, heeft wat te verbergen, dus Insel Air ook.

    Laten we verder niet de fout maken die we met ALM gemaakt hebben, waar vele miljoenen gemeenschapsgeld het failliet van deze maatschappij niet konden voorkomen, ook al omdat de schreeuwende tuinkabouter Errol Cova PLKP partijgenoten en hun familie er massaal te werk stelde en gratis liet vliegen.

    Verder is het huidige management van Insel Air, Edward Heerenveen, absoluut incapabel. Hoe kun je door blijven vliegen naar een failliet land dat je rekeningen niet betaalt? Wanbeleid heet dat Heerenveen.

    Maar Heerenveen heeft goed geleerd van zijn vrouw, het sprekende mantelpak Stella van Rijn. Zoals deze golddigster zich als Schottes sloerie in de hoogste salarissschaal van de overheid wist te werken, zo hoopt Heerenveen nu met deze commissie tientallen miljoenen bij de overheid los te peuteren.

    En dat voor een maatschappij waarmee het je 2 dagen kost om van Curacao naar Aruba te vliegen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties