32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Consensuswetten Ipko-prioriteit

HomeLandenArubaAD | Consensuswetten Ipko-prioriteit
ipko-2017-antilliaans-dagblad
IPKO 2017 | Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – Voor Curaçao is het prioriteit dat tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) gesproken wordt over de consensusrijkswetten. Dat heeft delegatieleider Giselle Mc William (MAN) in haar openingsspeech te kennen gegeven.

Zij bracht dit punt in verband met het onderwerp ‘Het ideale Koninkrijk in 2040’ dat als agendapunt is opgenomen. Ook Sint Maarten, in de persoon van Sarah Wescot-Williams (DP), stond bij dit agendapunt stil en vond het belangrijk in dit kader te spreken over het democratisch deficit en de ontwerp-Rijkswet initiatiefrecht die door de Raad van State is opgesteld.

,,Het is goed dat het Ipko als geheel de eerste stappen zet om de discussie over dit onderwerp op gang te brengen”, aldus de Sint Maartense Statenvoorzitter.

Mc William in haar voordracht over het ideale Koninkrijk:

,,Momenteel ontbreekt een gemeenschappelijke toekomstvisie binnen het Koninkrijk. Dit is zeer belemmerend voor het ‘samen groeien en samen reageren’ op ontwikkelingen buiten het Koninkrijk die van invloed kunnen zijn op de toekomst. Het gebrek aan een gemeenschappelijke toekomstvisie is te herleiden aan de ‘repressieve en controlerende’ houding van onder andere limitatief opgestelde rijkswetten. Groeibeperkingen, eerst via rijkswetten en nu consensusrijkswetten, hebben veel schade toegebracht aan een gezamenlijke strategische keuze binnen het Koninkrijk. Onze autonomie bestaat alleen op papier.

In de praktijk is het een situatie van ‘checks without balances’. Daarom zal Curaçao kiezen voor een intensivering van haar autonomie binnen het Koninkrijk en tegelijkertijd ook voor een verdere ontwikkeling van de onderlinge samenwerking tussen de landen. Om die samenwerking vruchtbaar te laten zijn, is een herziening noodzakelijk van de onderlinge verhoudingen tussen de landen en tussen de landen en de organen van het Koninkrijk.”

Aruba, in de persoon van Melvin Wyatt-Ras (AVP), heeft vooral gesteld dat de aandacht voor de geschillenregeling belangrijk blijft. Overigens wordt dit punt ook door Wescot-Williams aangehaald.

,,Hoewel de bijeenkomst dit keer in een minder formele sfeer plaatsvindt vanwege de nieuw aangetreden Statenleden op zowel Curaçao als Sint Maarten, is de continuïteit belangrijk met onderwerpen als de geschillenregeling”, aldus Wyatt-Ras.

Waarde achterland vergeten

Mc William heeft de Ipko-deelnemers bewust willen maken van de waarde van het Caribische achterland:

,,De Caribische landen werden en worden nog steeds niet gezien als gelijke partners. Nederland benadrukt het grootste land te zijn met de meeste inwoners en economische macht, maar vergeet het belang van de geografische ligging van de Caribische landen en interlandelijke connecties met het Latijns-Amerikaanse continent.”

En verder:

,,Gebonden aan de ‘statische’ Statuutregeling vanaf 1954 is hierdoor geen ‘dynamiek’ ontwikkeld binnen het Koninkrijk. Zo zijn veel mogelijke rijkdommen ontnomen aan de Caribische partners. Te denken valt aan het ontnemen van de offshore sector van Curaçao en de beperking van importen exportmogelijkheden vanuit de Latijns-Amerikaanse primaire goederenstroom.

Zolang wij als Koninkrijk een controlerend-repressief beleid aanhouden ten opzichte van onze ‘Caribische partners’, wordt de autonome economische groei van deze landen geschaad op zodanige wijze, dat ze waarschijnlijk nooit meer of zeer beperkt kunnen participeren in wereldontwikkelingen, voornamelijk in de economische ontwikkelingen vanuit het Latijns-Amerikaanse continent. Dit moet direct aan de orde worden gesteld binnen de Koninkrijksrelaties.”

Om aan te geven dat haar kritische noot niet bedoeld is om een negatieve toon te zetten.

,,Beschouw mijn voordracht niet als een ‘sluitstuk’, en ook niet als een begin ervan, maar als een continu proces in de dynamische ontwikkeling van onze autonomie en ook van het Koninkrijk.”

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Gezien de porkeria die dankzij onze mondi weer in de Staten zit (Schotte en dos Santos) aangevuld met ordinaire zeteldieven (Mozes en de vadsige ontuchtpleger Braam) lijkt het me verstanding nog meer macht naar Nederland te schuiven in plaats van die te verminderen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties