28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024 00:00

AD | Corallo gooit handdoek in de ring

Door René Zwart

Advocaat Spong trekt strafklacht tegen Knipselkrant Curaçao in
Advocaat Spong trekt strafklacht tegen Knipselkrant Curaçao in

Rotterdam – De Italiaans/Nederlandse casinobaas Francesco Corallo heeft zijn strijd tegen de Knipselkrant Curaçao opgegeven. De Amsterdamse advocaat Gerard Spong heeft de aangifte wegens smaad en belediging die hij namens zijn cliënt in april 2015 tegen de populaire website indiende, ingetrokken.

Naar nu blijkt, heeft de raadsman dat – heel stilletjes – al op 19 januari te gedaan.

Kort nadat het Openbaar Ministerie in Willemstad vorig jaar weigerde het verzoek van het advocatenkantoor Sulvaran & Peterson in te willigen om de Knipselkrant de mond te snoeren, deed Spong in Nederland een nieuwe poging. Hij diende bij het parket in Rotterdam een strafklacht in omdat de redactie de op Sint Maarten residerende Corallo ‘maffiamaatje’ had genoemd.

Hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen wees de aangifte van de hand: gegeven de persvrijheid achtte hij de kans dat een eventuele vervolging tot een veroordeling zou leiden nihil en voegde eraan toe dat het OM belangrijker zaken te doen heeft.

Spong tekende per omgaande beroep aan bij het gerechtshof in Den Haag om gedaan te krijgen dat het OM zou worden gedwongen alsnog strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de redactie en de provider van de Knipselkrant.

De bekende advocaat liet gisteren in reactie op de vraag van deze krant waarom het beroep is ingetrokken weten dat ‘mijn geheimhoudingsplicht zich ertegen verzet informatie te verschaffen over de redenen van de intrekking van het klaagschrift’.

Als motief om de Knipselkrant voor de rechter te slepen, voerde Spong destijds aan dat zijn cliënt ‘er schoon genoeg van heeft om bij voortduring op laag-bij-de-grondse wijze mikpunt van beledigingen, laster en/of smaad te zijn’.

Het moment waarop de aangifte is ingetrokken, lijkt te duiden op een verband met het Babel-proces tegen MFK-leider Gerrit Schotte. Het moet de met de ex-premier bevriende Corallo gaandeweg duidelijk zijn geworden dat door de rechtszaak zijn handel en wandel inclusief verwijzingen naar de maffia in de volle openbaarheid zou komen.

Het is niet de eerste keer dat Corallo het onderspit delft in een door hem in Nederland aangespannen smaadzaak. In juni 2015 ontving het Tweede Kamerlid Ronald van Raak een kopie van een aangifte wegens smaad/laster die Spong bij het OM in Den Haag zou hebben ingediend. De SP’er had de waarschuwing genegeerd om Corallo niet langer ‘maffiabaas’ te noemen in zijn columns. Het OM kon gisteren niet bevestigen of de klacht ook daadwerkelijk is ingediend. Van Raak heeft er in elk geval niets meer over vernomen.

Spong sloeg enkele maanden geleden ook aan op een opiniestuk in de Volkskrant waarin Corallo eveneens voor ‘maffiabaas’ werd versleten. Hij eiste een rectificatie en kreeg prompt van de redactie een officieel document voorgehouden dat bevestigt dat de Italiaanse autoriteiten Corallo als ‘een belangrijk persoon in de Siciliaanse maffia’ beschouwen.

In 2013 verloor Corallo ook al een rechtszaak waarin hij de Staat der Nederlanden wilde dwingen zijn reputatie te zuiveren door het plaatsen van advertenties in landelijke dagbladen.

Bron: Antilliaans Dagblad

26 reacties

  1. Definitie van kolera: zeer besmettelijke infectieziekte die de darmen aantast met als gevolg heftige diarree en braken……
    I rest my case !!! 🙂

  2. Ik dacht dat Sonny een terzake doende en correcte reactie heeft gegeven. Jij daarentegen scheldt in raadsels. Jij hoort zeker ook bij die maffia kliek?

  3. @Sonny
    die verhale kan best sijn op surinam geve ze die slaaf veel die name van father in die omgekeert of verbaster die name naar die baas of die father ook veel salomon die nu sijn salmon. grotefather van die spong miskien slaaf. Jij wete het nie maar die spong wete wel maar hij veel van schaam voor sijn slaafpapa

  4. Probleem bij veel advocaten is dat ze niet eerlijk zijn tegenover hun eigen cliënten. Ze behoren de cliënten te adviseren omtrent dat haalbaarheid van een zaak. Vaak beweren advocaten echter dat ze wel kansen zien om te winnen, terwijl die er in werkelijkheid in het geheel niet zijn.
    Spong en vele andere advocaten (ook hier op het eiland) declareren zich op die manier rijk. Met 300 – 1000 euro per uur is het belang natuurlijk duidelijk, er moet zolang mogelijk aan de ‘zaak’ worden gewerkt en hoe rijker de cliënt hoe langer je kunt ‘werken’.
    Ik snap de reactie van Corallo wel, hij voelt zich beledigd, terwijl hij al Italiaans zakenman, in zijn ogen, niets heeft misdaan. It is just business.
    Dan loopt hij naar een advocaat als Spong (en hier op het eiland naar Peppie en Kokkie) om zijn gelijk te halen. Zij beweren met droge ogen dat zij dat wel even gaan fixen. Het uurtarief wordt kenbaar gemaakt en de uren worden weer met de vork geschreven. Of de cliënt nu verliest of wint, maakt niet uit, het is kassa voor de advocaten.
    Het zou goed zijn wanneer de rechterlijke macht het gedrag van advocaten eens onder de loep gaat nemen. Dit soort frivole lawsuits behoren een reprimande danwel schorsing van de advocaat op te leveren. Dan is het snel afgelopen met dit soort onzin.

  5. surinamers staan erom bekend keihard te liegen en hun eigen moeder te verkopen om maar 1 stap vooruit te kunnen doen–whoehaa-triest volkje

  6. Willem, het verhaal klopt 100%
    Mijn neef, het was dan wel een “nicht” heeft het hier in zijn agenda opgeschreven. Spong schijnt dit verhaal ook aan Willem Oltmans (een journalist) verteld te hebben. Willem was ook een vriend van Spong.

    Als advocaat gaf Spong advies aan Willem Oltmans toen hij in de problemen kwam in met ene George de Mohrenschildt.
    In zijn agenda vermeldt mijn neef, een dag later op 12 november:

    “Met Willem Oltmans gesproken over De Mohrenschildt. Willem is woedend, maar ja dat is hij altijd. Ze willen me een loer draaien was zijn conclusie. Gerard zegt dat ik me rustig moet houden. Over de bet-overgrootvader van Gerard hebben we nog even gelachen. Ja dat is de drive van Gerard, een leuke knul, ik vind het een liefje.”

  7. @sony – een mooi verhaal maar het klopt niet. Een voornaam omdraaien (anagram) zou kunnen. Maar een achternaam omdraaien, dat lukt niet bij de burgerlijkstand. Toch wel een mooi verhaal.

  8. Even een duik in mijn archief, over Gerard Spong.

    Gerard Spong was een zeer intieme vriend van mijn neef, die helaas te vroeg is overleden. Mijn neef was een zorgvuldig man en noteerde alle gesprekken in zijn losbladige Succes-agenda. De agenda is nu in mijn bezit. Op 11 november 1977 noteerde hij:

    “We spreken over de Duitse moordenaar, ik vraag hem waarom verdedig je die man. Gerard is geagiteerd, hij zegt het OM draait alles om en ik draai het terug.
    Spong laat mij een oude verbleekte foto zien van een man die een paard aan het beslaan is. Naast de man staat een oudere, zwarte, vrouw. Spong vertelt dat die oude man zijn overgrootvader is uit Suriname, en de vrouw zijn bet-overgrootmoeder. De foto is gesigneerd met, Paul & ma Lonneke.

    Hij vertelt dat deze mensen de aanleiding zijn voor de verdediging van Wackernagel en de inspiratiebron van zijn pleidooien. Op mijn vraag waarom? geeft hij als antwoord: de oorspronkelijke naam van mijn overgrootvader, op de foto, is Gnops. Maar de achternaam van zijn vader is: Spong en die wilde hem niet als zoon erkennen maar draaide zijn naam om tot Gnops. Het is een echte jodenstreek, zegt Gerard. Even is het stil, ik zie tranen in zijn felle ogen. Als hij zich heeft hersteld van de emotie, zegt hij: mijn overgrootvader heeft jarenlange procedures uitgevochten met zijn eigen vader, om de naam Gnops terug te draaien naar Spong. Het lukte hem uiteindelijk. Dat is mijn leidraad zegt Gerard, Ik draai de boel gewoon om”

    Mijn neef kreeg later slaande ruzie met Spong, die stuurde een torenhoge rekening en wilde het eindbedrag niet terug draaien naar een lager bedrag.

  9. Beste Bartje en alle lezers van de KKC,

    De KKC blijft hoe dan ook doorgaan aanklachten of niet de KKC staat en zal blijven bestaan voor de vrije meningsuiting en onafhankelijke nieuwsgaring.

    Met vriendelijke groeten,
    De KKC redactie

  10. Lag meer voor de hand om geen actie te doen.

    Jamaloodin en Schotte gaan ook geen rechtzaken beginnen wanneer iemand ze beticht van vreemdgaan.

  11. Een strafklacht was altijd al een rare actie. Het hand meer voor de hand gelegen een civiele procedure te starten, meer kans en je bent niet afhankelijk van het OM.
    Spong is een maffiamaatje en heler van crimineel geld zoals alle bekende strafpleiters in Nederland.

  12. Het verstand komt met de jaren. Verstand heeft mr Spong in overvloed, maar de klant is meestal koning. Zeker als er passend wordt gehonoreerd. Blijkbaar moet ook een stormachtig slimme advocaat soms het onderspit delven voor de onaangename werkelijkheid, die zich onvoldoende laat verfraaien. Er zijn thans nog drie mogelijkheden.
    1. Er wordt een nog niet toegepaste list verzonnen met enige kans op succes. Wij zien juridisch weinig mogelijkheden helaas.
    2. Meneer Corallo verlegt zijn werkterrein naar elders. Immers de kost gaat voor de baat uit en men moet zijn risico spreiden.
    3. De derde mogelijkheid lijkt ons de beste oplossing. Sint Maarten wordt onafhankelijk, kan worden leeggezogen en wordt dan de hoofdzetel van een deugdzame meneer Corallo en zijn medestanders. Renée van Aller&John de Vries

  13. Als lezer van dit blog, voel ik mij bedrogen door de heer Spong. Op zijn – de door de heer Spong – in de publiciteit gebrachte aangiftes, heb ik diverse malen mijn commentaar gegeven.

    De reactie van de heer Spong:
    “mijn geheimhoudingsplicht zich ertegen verzet informatie te verschaffen over de redenen van de intrekking van het klaagschrift”, Is bizar.

    De heer Spong brengt wél zijn aangiftes in de publiciteit maar zwijgt als deze ingetrokken wordt, onder het mom van “geheimhoudingsplicht”
    Bij de publiciteit van de aangiftes, bestond er kennelijk géén geheimhoudingsplicht.
    Op deze wijze maakt hij misbruik van zijn beroep als advocaat en misbruik van de wet.

    Is het een valse aangifte?
    Was het de bedoeling om de redactie van de knipselkrant te intimideren? Met andere woorden: gebruikte de heer Spong een aangifte als dreigement of sterker nog als wapen?
    De lezers van dit blog mogen gissen, Spong is zijn tong verloren.

    Er zijn natuurlijk juridische middelen om de heer Spong te corrigeren. Zulke correcties zijn kostbaar. Alleen de advocatuur spint er garen bij.

    Als lezer kan ik de heer Spong niet corrigeren. Ik kan ook geen inhoudelijk reactie geven over de redenen van intrekking. Wel kan ik hem de volgende boodschap overbrengen:

    Spong, jij bent – in mijn ogen – de enige advocaat in Nederland die met recht het predicaat: MAFIA-MAAT & MAFIA-ADVOCAAT VERDIENT.
    Bovendien ben je een lafbek!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties