28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Coronavirus vertraagt de deal met Klesch

HomeMediaAD | Coronavirus vertraagt de deal met Klesch

Voor closure nog ondertekening diverse contracten nodig

‘RdK zelf investeerder’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Vanwege het coronavirus zijn ook de onderhandelingen met de Klesch Group enigszins opgeschort.

,,Sommige belangrijke experts kunnen op dit moment niet reizen. Er wordt gemikt op een ‘closure’ in mei in plaats van april”, aldus directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy.

Hij reageert hiermee op een vraag van het Antilliaans Dagblad, dat een brief aanhaalt van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in antwoord op eerdere vragen van het Statenlid Stephen Walroud over de status van de onderhandelingen.

Daarin stelt Rhuggenaath dat de regering van Curaçao en RdK verwachten dat de deal (‘closing contracts’) met Klesch vóór eind juni van dit jaar kan worden afgerond. ,,Maar alle acties zijn er op dit moment op gericht om in april al tot een akkoord te komen, als beide partijen aan de verplichtingen kunnen voldoen”, zo schrijft de regeringsleider erbij. De brief is gedateerd 16 maart 2020, toen de maatregelen tegen het coronavirus al hun intrede deden. In zijn antwoord wordt nog niet gerept over de vraag of de coronacrisis ook van invloed is op de onderhandelingen met de Klesch Group. Dit blijkt dus tien dagen later echter wel het geval.

De premier stelt in zijn schrijven vast wat er nog moet gebeuren: ,,Om tot een ‘closing’ te komen moet Klesch nog aan het volgende voldoen: het tekenen van een Government Agreement (overeenkomst met de overheid, red.), een Environmental Baseline Agreement (overeenkomst over milieunormen) en Ancillary Agreements (aanvullende overeenkomsten) met enkele overheidsbedrijven zoals Aqualectra, Curoil, Buskabaai/Asphalt Lake Recovery en Kompania di Tou Kòrsou (KTK). Er moet een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) komen met de vakbonden en er moeten de nodige vergunningen uitgegeven worden om de raffinaderij operationeel te maken.

,,De Project Management Organisatie (PMO) coördineert dit hele proces”, zo stelt hij. Op de vraag of Curaçao nog onder de deal met Klesch uit kan, antwoordt Rhuggenaath: ,,Dit kan nog vóórdat de ‘closing’ heeft plaatsgevonden en alleen als er niet aan de afgesproken condities voldaan kan worden, zoals bijvoorbeeld het kapitaal om de ‘start-up’ mogelijk te maken of als Klesch niet tot een overeenkomst kan komen met de regering over milieu- of fiscale zaken. Er moet dus nog het een en ander uitonderhandeld worden. Er is onderling wel afgesproken dat als partijen er samen niet uitkomen, er geen boetes over en weer worden opgelegd. Mocht er unilateraal opgezegd worden, dan kan dat wel juridische of financiële consequenties hebben.”

‘RdK zelf investeerder’

Binnen RdK is een reorganisatie gaande waarin een team zich met de ontwikkeling van de terreinen gaat bezighouden. ,,Het is mogelijk dat RdK zelf investeerder wordt”, aldus Rhuggenaath, die uitlegt dat voor de ontwikkeling van de ‘eigen’ terreinen een visie in de maak is.

Zo is het de bedoeling dat ten westen duurzame industrie ontwikkeld wordt zoals compostering, schroothandel en alternatieve energie. Ten oosten wordt er toeristische en maritieme ontwikkeling voorgesteld. Voor Bullenbaai gaat het om industriële ontwikkeling.

,,RdK werkt aan een masterplan”, stelt Rhuggenaath. Op de vraag van Statenlid Walroud of ook andere bedrijven hierbij betrokken worden, antwoordt de minister-president: ,,Ja. RdK en Curoil werken samen aan de ontwikkeling van een stand-alone olieterminal, om zo de voorziening voor Curaçao te faciliteren. Er wordt ook gewerkt met Curaçao Ports Authority (CPA) en in een later stadium tevens met andere entiteiten. Nederlandse bedrijven zullen verder mogelijk betrokken worden.”

Vooralsnog is het niet de bedoeling dat buitenlandse ondernemingen ook de terreinen in erfpacht krijgen, benadrukt Rhuggenaath. Met Klesch moeten in elk geval ook nog notariële aktes getekend worden met betrekking tot de overdracht van terreinen. Hierover schrijft Rhuggenaath dat het gaat om de terreinen ten oosten van de raffinaderij die niet ontwikkeld zijn, tussen de joodse begraafplaats en de Nijlweg en ook een deel van de faciliteiten op Bullenbaai.

Ongeveer 700 hectare is eigendom van RdK. En hiervan zal ongeveer 520 hectare aan Klesch in erfpacht overgedaan worden. Er is een indicatie van de terreinen die vervuild zijn. Maar samen met Klesch zal er een onderzoek gedaan worden met meer exacte gegevens. Het gaat merendeel om koolwaterstof in de bodem.

Op de vraag van Walroud of met het uitgeven in erfpacht het Bupo-verdrag (het internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten) wordt geschonden, antwoordt Rhuggenaath ontkennend.

,,Het Bupoverdrag gaat over verplichtingen tussen staten. Klesch is een bedrijf en geen staat. Bovendien heeft het uitgeven in erfpacht niets te maken met eigendom. RdK blijft als overheidsbedrijf eigenaar van de terreinen. Verder is het belangrijk te vermelden dat participatie van de bevolking in ons politieke systeem verloopt via de Staten. De Staten hebben de Landsverordening domaniale gronden aangenomen en de regering voldoet aan de wet.”

De overige 180 hectare die door Refineria Isla/PdVSA werden gehuurd en die nu weer van RdK zijn, zullen met andere alternatieve industrieën ontwikkeld worden, zo geeft de bewindsman aan. Volgens hem zijn er van de meeste terreinen meetbrieven beschikbaar. ,,Deze nieuwe industrieën zijn goed voor de economie en moeten bijdragen aan een schoon en gezond milieu”, zo voegt de premier eraan toe.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. @Ambulant
    Je zou eens best gelijk kunnen hebben. Behalve de Chinezen en Amerikanen is de vraag naar olie wereldwijd flink afgenomen. Bovendien is prijs per vat de afgelopen weken enorm ingestort. Ja wie zal het zeggen? Schone/ groene innovatieve, technologische industrieën dat banen oplevert is ook welkom.

  2. Denken jullie nu echt dat klesh olie wil raffineren..
    Kom op.
    Als pdvsa het niet eens goed voorelkaar krijgt en niemand anders er iets in ziet.
    Het wordt een bouw project.
    Wedden.
    Wie durft.
    Ze hadden direct gelddekker moeten volgen.
    Dan was er de mooiste jachthaven tee wereld geweest.
    Slopen dat ding zo snel mogelijk

  3. @Brian S
    Helaas is het nog steeds niet mogelijk, ook niet voor de Klesch experts, om de staat van de zwaar verouderde installaties en het achterstallig onderhoud van de raffinaderij (op afstand) via Skype of Teams vast te stellen. Misschien heb je het gemist, maar deze experts waren samen met RdK hier druk mee bezig voor de Corona uitbraak. Daarna zijn zij direct terug geroepen en is terugreizen naar Curaçao nu even niet aan de orde.

  4. ,,Sommige belangrijke experts kunnen op dit moment niet reizen. Er wordt gemikt op een ‘closure’ in mei in plaats van april”, aldus directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy.

    De hele wereld gebruikt momenteel Skyoe en Teams om met elkaar te overleggen en praten.. Reizen is in principe niet nodig.

  5. Daar in tegen, in elkaar storten van de olie prijs verhoogd de vraag naar opslag. Dus zoals iemand al zei: “haal bullebaai dan ook uit de deal” of bereken de verwachte kosten derving door. Grappenmakers.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties