AD | Country Garden: 24 jaar

Twee verdachten vrijgesproken

In een auto in de omgeving van Sabana Piedra Krus werd toentertijd, 24 januari vorig jaar, een verkoold lijk aangetroffen | FOTO EDSON PIETERSZ

In een auto in de omgeving van Sabana Piedra Krus werd toentertijd, 24 januari vorig jaar, een verkoold lijk aangetroffen | FOTO EDSON PIETERSZ

Kralendijk – Carlos Wanga en Gerson Cueto Pacheco hebben beiden in de geruchtmakende Country Garden-zaak op Bonaire elk 24 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen voor de moord op Frances Lourens en Thurston Scholtz.

Ook moeten zij de nabestaanden materiële en immateriële schadevergoeding betalen van bij elkaar opgeteld minimaal ruim 8.700 dollar.

De twee andere verdachten, Egbert Janga en Felipe Winklaar zijn beiden vrijgesproken van betrokkenheid omdat de verklaringen van betrokkenen en getuigen allemaal inconsistent en onbetrouwbaar zijn gebleken en andere bewijsmiddelen ontbreken.

De dubbele moord, die verband hield met drugs, vond plaats op 24 januari 2014 aan de Kaya Gavilan ofwel een gebied dat bekend staat als ‘Arawak’ of ‘Tras Montaña’ op Bonaire.

Scholtz werd aangetroffen in een uitgebrande auto op de Kaminda Rincon. Uit onderzoek blijkt dat hij vóór de brand al aan schotwonden en het doorsnijden van de hals overleden is.

Ook Lourens, die in een waterbassin achter de dam van Kaya Gavilan werd gevonden, blijkt op dezelfde manier om het leven gekomen te zijn. In het vonnis wordt uitvoerig ingegaan op de bewijsmiddelen. Beide slachtoffers zijn beschoten met een revolver.

Het gevonden mes blijkt bloedsporen te bevatten afkomstig van Lourens. Het mes komt overeen met de bij de bij elkaar wonende Wanga en Cueto Pacheco thuis aangetroffen messenset.

Op aanwijzing van Cueto Pacheco wordt bovendien een witte zak aangetroffen met de kleding van Lourens aangetroffen. Hij was om sporen uit te wissen door het tweetal van zijn kleding ontdaan. In het vonnis wordt verslag gedaan van een naar het oordeel van de rechter ‘betrouwbaar deel van de verklaring van Wanga’:

,,Wanga is na de schietpartij in de auto van Lourens, met daarin het lichaam van Scholtz, richting Rincon gereden. Cueto Pacheco reed achter Wanga in diens Jeep.”

,,Later hebben Wanga en Cueto Pacheco bij de dam het lichaam van Lourens van zijn kleding ontdaan om sporen uit te wissen en in het water geplaatst. Voorts hebben ze die nacht de auto van Lourens met daarin het lichaam van Scholtz naar Arawak gebracht, waar Cueto Pacheco die auto in brand heeft gestoken.”

Hoewel de straf gelijk is aan wat het Openbaar Ministerie (OM) heeft geëist, oordeelt het gerecht dat het hier geen moord met voorbedachten rade betreft. In het vonnis staat hierover:

,,Anders dan het OM is het gerecht van oordeel dat de voorbedachte raad op grand van het dossier niet is bewezen. Het dossier bevat onvoldoende bewijs om vast te stellen dat Cueto Pacheco en Wanga van tevoren hadden besloten Lourens en/of Scholtz te doden. Gelet op de verschillende verklaringen kan niet worden uitgesloten dat de ontmoeting, die over drugs ging, ter plekke is geëscaleerd en Scholtz en Lourens vervolgens – in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling – zijn gedood.”

De behandeling van de zaak van hoofdverdachte Ryan Frans is aangehouden tot 3 juni.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *