AD | CPA presenteert plannen Waaigat

Waaigat ontwikkelingsplan | CPA

Willemstad – Curaçao Ports Authority (CPA) heeft de plannen voor de ontwikkeling van het Waaigat gepresenteerd aan buitenlandse investeerders.

Het havenbedrijf heeft grote plannen voor de kades en omgeving van niet alleen het Waaigat, maar ook de Sint Annabaai.

Volgens een persbericht van CPA waren woensdag 31 oktober onder de investeerders ook belangstellenden uit Panama en Venezuela aanwezig. Zij luisterden naar CPA-directeur Humberto de Castro, die benadrukte dat een gebalanceerde ontwikkeling rond het Waaigat belangrijk is om recht te doen aan het historische erfgoed in Willemstad.

Op de kades rond het Waaigat ziet CPA mogelijkheden voor onder andere een brug over het binnenwater, een kleine haven, een stadsstrand en een complex met een restaurant, een kantoor en woonruimte. Dat is te lezen in het masterplan dat is opgesteld voor de vier gebieden die CPA beheert: Scharloo en de Kleine Werf, de Matheywerf in Otrobanda, een terrein ten noorden van de Julianabrug en dus het binnenwater van het Waaigat.

De havenautoriteit wil de kades meer toegankelijk maken voor lokale bezoekers en toeristen door bijvoorbeeld de aanleg van voetpaden en parkeerplaatsen. Wat het Waaigat betreft moet allereerst het probleem met de waterkwaliteit worden opgelost, aldus het masterplan. Met een nieuwe installatie en infrastructuur moet afvalwater afgevoerd worden. Maar dan kan er van alles gebeuren op de kades: van een kleine haven tot uitgaansgelegenheden. Een deel van het binnenwater zou kunnen worden veranderd in ‘een iconisch stadsstrand’ dat is gekoppeld aan de ‘vibe and spirit’ van Punda en Pietermaai.

De facelift van de Sint Annabaai en het Waaigat heeft als uitgangspunt dat het gebied toegankelijker wordt voor zowel bewoners als bezoekers van het eiland, maar ook de promotie van de unieke kades. CPA heeft berekend dat de uitvoering van de plannen direct werk betekent voor 1.633 mensen.

Scott Lagueux van het Amerikaanse bedrijf Waterfront Planning Moffatt & Nicholl gaf voorbeelden van attracties en activiteiten aan de waterkant, op basis van zijn ervaring in landen over de hele wereld. CPA-manager Raul Manotas en Zarja Garmers-Rojer van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gaven uitleg over de richtlijnen voor respectievelijk de ontwikkeling en bouwen in het gebied. De ochtend werd geopend door minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling en afgesloten door zijn collega van VVRP, Zita Jesus-Leito (PAR).

Op de website van deze krant staat momenteel een informatieve video van de presentatie van de Waaigatplannen.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | CPA presenteert plannen Waaigat

 1. Joep Meloen

  Het Waaigat als stadsstrand ?
  Zwemmen in een riool !
  Fantastisch idee, waarom heb ik daar zelf nooit aan gedacht ?

 2. Het rioolwater sluizen aan het rioolsysteem. Ja ik zag de docu.

 3. Weer zo,n gebakken lucht plan .
  Zorg eerst dat Punda opleeft en bruist .
  Dan komt de rest vanzelf .
  Ouderenzorg dat vind ik belangrijk .
  Curacao vergrijst .

 4. Ach, jaren geleden heb ik deze presentative al eens bijgewoond in Kura Hulanda.

  Prachtige tekeningen, maar geen woord over de financiering ervan. Realiteitszin 0,0.

  Het is als naar foto’s van Tom Cruise en George Clooney kijken, maar met Amerigo Thode getrouwd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *