30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Crisis hier te merken

HomeMediaAD | Crisis hier te merken
Dertig procent minders chepen bij Bullenbaar geregistreerd | Jeu Olimpio

Willemstad – De economische crisis in Venezuela is ook op Curaçao te merken: Kompania di Tou Kòrsou (KTK), die olietankers begeleidt van en naar de havens en diepzeekusten op het eiland, registreerde eind september een terugval van 9 procent van het aantal bezoeken.

Als specifiek gekeken wordt naar Bullenbaai, waar de olieopslag zich bevindt en waar de grootste schepen, vooral afkomstig van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, heen varen, is ten opzichte van een jaar eerder zelfs een daling waargenomen van 30 procent. Dat maakt Suldric Rojer, de directeur van KTK, in gesprek met deze krant bekend.

,,We voelen duidelijk het effect van de crisis in buurland Venezuela”, zo laat hij weten. Het bedrijf dat onder andere verantwoordelijk is voor de havensleepvaart in de diepzeekusten van Curaçao, merkt een duidelijke terugval in 2017 wanneer het aantal bezoeken van olietankers vergeleken wordt met 2015 of zelfs 2016. Aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar waren er 3.508 scheepsbezoeken.

Wanneer dit vergeleken wordt met dezelfde periode een jaar eerder, is hier sprake van een daling van 9 procent. Aan het einde van het derde kwartaal in 2016 had KTK namelijk nog te maken met 3.809 bezoeken. Het effect is het grootst bij Bullenbaai: in 2016 werden aan het einde van het derde kwartaal 543 scheepsbezoeken geregistreerd. Een jaar later zijn dit er 378.

Om het verlies van het aantal schepen enigszins op te kunnen vangen, gaat KTK zich nu meer concentreren op activiteiten buiten Curaçao, zo laat Rojer weten.

,,Op de Bovenwindse Eilanden of in Suriname. Daar vinden al werkzaamheden plaats, maar nu moet gekeken worden hoe dat op gestructureerde wijze kan gebeuren. Op die manier zijn we minder afhankelijk van de lokale sector.”

KTK, opgericht in 1985, is een dochteronderneming van Curaçao Ports Authority (CPA) en is verantwoordelijk voor de havensleepvaart, aanlegstart- en piloottransporten in de diepzeekusten van Curaçao, zo staat op de website. Om schepen die aankomen in of vertrekken uit de verschillende havens van Curaçao te helpen, heeft KTK gedurende 24/7 vier sleepboten in gebruik. De andere sleepboten worden ingezet voor de internationale maritieme sector en offshore-industrie voor sleepwerkzaamheden of tijdcharters.

KTK heeft ongeveer 140 maritieme professionals en kantoormedewerkers in vaste dienst. Op de vraag of deze werknemers gezien de terugval van het aantal olietankers voor hun baan moeten vrezen, antwoordt Rojer ontkennend. ,,Daar is op dit moment absoluut geen sprake van.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. Crisis OP curacrim?. vrijdag 22-12-2017. Boodschappen doen, bij Magnus, stond een file vanaf rotonde St Rosa tot aan! dito vanaf andere kant.
    dito Super markt Mahaai, Super Vreugdenhil, Appie Hein, Pita, etcetra etctra, tjonge tjonge, wat een armoe en crisis?.

  2. En nu hoor je @ Plasje niet de boel opnaaien, MFK /MAN/PS hebben in die tijd samen alle goed lopende zaken ( overheids n.v ) voor een appel en een ei verkocht(dat appel en een eitje moet je niet geloven) en daar zelf dik dubbel en dwars hun zakken aan gevuld. Hoe gaat het eigenlijk met Hakim, de brillen koning.
    O ja, kwam gisteren toevallig langs de paarden renbaan langs op brieven gat, vroeg aan een jongen met een paard, hoeveel speciaal zand is er nu al op de baan gegooid en wanneer gaat de baan weer open. Er is een paar honderd duizenden guldens subsidie voor gevangen door twee voetzoekers! en er is nog geen korrel zand gebracht, er is geen haan die er naar kraait, of niet dan Jasjes? de gulle gever.

  3. Beste Brian, het waren Amparo dos Santos, MFK en PS die Panama lieten sluiten. Maar ze hadden pionnen nodig om het uit te voeren. Dat werden De Castro en Rojer. Deze vazallen zitten er nog steeds. Er is geen kennis noch visie. Dat zal in de komende tijd duidelijk worden.

  4. @oompie, Dat CPA/KTK verhaal is gedaan door El Hakim en zijn MFK fractie. GS en zijn kornuiten hadden er baat bij om deze succesvolle onderneming voor een appel en een ei te verkopen.

  5. Het is een feit dat de effecten van de crisis in Venezuela steeds duidelijker te worden. Echter KTK moet zich schamen. CPA directeur, De Castro, heeft het kantoor in Panama laten sluiten. Hij heeft de aandelen verkocht aan Venezolanen. De sleepactiviteiten in Panama blijken een enorm success te zijn. Het bedrijft draagt nog steeds de naam KTK Panama. KTK directeur, Rojer, heeft alle actviteiten in de regio stopgezet. Een visie is er niet, kortzichtigheid wel. Samen met de vriendjes van Curoil en RdK alleen concentreren op de ABC eilanden en de monopoly uitbuiten. Nu dat de melkkoe ziek is en de onderhandelingen met GZE op losse schroeven staat, willen ze aan de bel trekken. Langzaam maar zeker leiden deze visieloze directeuren deze bedrijven naar de verdoemenis. Bij navraag zullen ze zeggen dat het niet aan hun ligt en het mes hun sneed. De politiek knikt en kijkt ernaar.

  6. ,,We voelen duidelijk het effect van de crisis in buurland Venezuela”. Gezien de opgelegde sancties, waarvan niet duidelijk is in hoeverre Curaçao die toepast, is er van het spreekwoord ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’, geen sprake. Andersom, door Maduro en de sociaal-economische situatie, is er op termijn geen hulp middels de PetroCaribe constructie te verwachten.

    Echter, het spreekwoord, als je het vertaalt naar iets concreets, kan ineens iets heel speciaals voor mensen betekenen. Zie ook Mahathir van Maleisië met zijn ‘Prosper thy Neighbor’ beleid. De regio heeft er nu nog profijt van.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties