27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Curaçao heeft al wet normering inkomens

HomeMediaAD | Curaçao heeft al wet normering inkomens
Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten niet in werking | Foto salaris loonstrook Philip Martis (overheids nv SVB) van 2015 nafls 1.125.666

Willemstad – Curaçao heeft al een wet waarin de topinkomens bij overheids-nv’s worden genormeerd. Het gaat om de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten uit 2016.

Die is echter wel aangenomen in het parlement, maar – mede na de stakingen en onlusten veroorzaakt door vakbonden – niet in werking getreden. Wat de status nu is, is vooralsnog nog onduidelijk. Afgelopen weekeinde waren er diverse initiatieven en oproepen om zo’n wet (gratis) te laten schrijven of om op andere wijze op te treden.

In de landsverordening van 2016 is bepaald dat een directeur van een overheidsentiteit – waaronder Aqualectra, Curoil, Bureau Telecommunicatie & Post BTP, Refineria di Kòrsou – met een fulltime functie maximaal een inkomen mag hebben vergelijkbaar met schaal 18 van het Bezoldigingslandsbesluit 1998. Schaal 18 (11.722 tot 14.563 gulden) is de hoogste schaal voor ambtenaren.

De wet bevat ook normen voor het overige personeel, prestatiebonussen, buitenlandse reizen, autovergoedingen en andere kosten. De landsverordening regelt daarnaast tal van andere zaken, en bevat bijvoorbeeld regels inzake begrotingsdiscipline en kostenreductie, en voorschriften met betrekking tot openbare aanbesteding van projecten.

Het doel ervan is verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening en het drukken van de kosten voor de gemeenschap. De wet is door de Staten van Curaçao op 15 augustus 2016 met algemene stemmen aangenomen. Het is echter niet in werking getreden. Nadat de bonden mede vanwege deze wet – maar vooral ook door de situatie destijds bij de Isla-raffinaderij – een algehele staking hadden uitgeroepen en heel Curaçao plat hadden gelegd, is besloten de wet voorlopig in de ijskast te doen.

Volgens advocaat en corporate governance-expert Karel Frielink kan het Land als aandeelhouder van overheids-nv’s niet zomaar bestaande (arbeids)voorwaarden wijzigen, laat staan eenzijdig. ,,Dat dit wel zou kunnen met een simpel aandeelhoudersbesluit is een misvatting”, aldus Frielink. Volgens hem is op zichzelf denkbaar dat een aandeelhouder een bestuurder met dreigementen onder druk zet, bijvoorbeeld door met ontslag te dreigen als geen lagere beloning wordt geaccepteerd, maar dan wordt een machtspositie misbruikt, en dat kan juridisch en maatschappelijk niet door de beugel.

Frielink begrijpt de maatschappelijke weerstand tegen directiesalarissen van soms wel vijf keer het salaris van de minister-president heel goed: ,,Het gaat bij overheids-nv’s uiteindelijk wel om gemeenschapsgeld; geld van ons allemaal, zeg maar, en dat moet verantwoord worden besteed.”

Bron: Antillaans Dagblad

Naschrift KKC:

Paul de Geus (UTS en CETX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)

UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra
SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Foto Extra
BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”
Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”
salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes

 

salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje
salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes
salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

12 reacties

  1. Frielink is de onbenul die Neysa Iseniaans toezicht uitoefende bij Insel Air en daar 30 miljoen gemeenschapsgeld liet verdwijnen (honderden miljoenen als je onbetaalde belasting en premie meetelt).

    Je kan grootverdieners met contract niet aanpakken zegt Kareltje.

    Dan moet Kareltje eens naar Joep Meloen luisteren.

  2. Aandeelhouders benoemen en ontslaan directeuren dus Frielink zit nu het volk bang te maken. Een directeur valt niet onder arbeidsrecht.
    Juridisch niets in te brengen. Politiek gaat het wel problemen opleveren.

  3. Ik heb niets op met Frielink. Insel air dankzij hem een debacle, ergo het geintje kostte de belastingbetaler van dit Land +30 miljoen NAF.
    Dus wat mij betreft: Afserveren die bal.

  4. ………”Kan de redactie niet even de namen bekend maken van degenen die getekend hebben voor de waanzinnige salarissen van de directeuren bij de overheids NV’s?”……..

    I.d.d , laat het netwerk van politieke vriendjes zien.
    En publiceer ook de jaarinkomens + gratificatie van CBCS, Aqualectra , etc

    Niets geheimhouding, stelen mag niet zo gemakkelijk zijn.

    Onbeschoft, dat deze salarissen uitbetaald worden, verborgen gehouden worden onder het mom van geheimhouding…..,en dan is het ook nog eens een puinhoop en hopeloos inefficiente boel.

  5. ….”Zo heel erg moeilijk is het niet om de grootverdieners aan te pakken”…….

    Of niet @Joep Meloen: Ja toch? Alles kan,
    Maar ze beaten around the bush.
    Laagste soort leiders ( micro mamagers) hebben we op dit eiland….
    Geen class..
    Een bestuurs decorum van de laagste orde.
    En ze verbloemen het niet eens.
    Van CBCS tot SVB tot Aqualectra.
    Wie denken deze lui dat ze zijn.
    En de regering heeft écht wel de wettelijke tools…áls ze willen….
    Zelf hadden ze ook vrijwillig een pro forma bedrag van 20% kunnen minderen en als voorbeeld……

    Maar ja..zoals vaker gezegd..met gewiekste en uitgekookte types als Suzy, posten en beurs verdelers als Gijsbertha, mooipraters als Begina, en andere belastinggelduitdelers als Koeiman…kan je niet anders verwachten…

  6. Zo heel erg moeilijk is het niet om de grootverdieners aan te pakken. Simpelweg 100 % belasting invoeren op alles wat boven een bepaald bedrag wordt ‘verdiend’. Dan is het snel afgelopen met dit soort salarissen.
    En natuurlijk geldt dat ook voor bonussen en andere uitbetalingen zoals telefoon, auto, pensioen etc.

  7. Hij schreef dat stuk niet om t volk te helpen maar als reclame voor de vakbonden.
    En die hoge salaris dieven.
    Dat hij ze wel kan bij staan.
    Want de ambtenaren en isla personeel zien de bui al hangen. De ambtenaren zullen in moeten leveren en de isla wordt niet gestart als de olie prijzen zo blijven.
    Dat de wet niet in werking kan worden gesteld is ook onzin.

  8. Franklin Fraud Sluis is al met een kruiwagen vol goud bij Cash for Gold en Shon Fia gesignaleerd.

    Kan de redactie niet even de namen bekend maken van degenen die getekend hebben voor de waanzinnige salarissen van de directeuren bij de overheids NV’s?

    In het geval van de Geus is het KENNETH GIJSBERTHA geweest, wiens eerste daad als minister de aanstelling van zijn dochter als medewerkster in de hoogste salarisschaal was.

  9. Hebben al die gasten een contract voor onbepaalde tijd of contracten die bijvoorbeeld per 5 jaar worden verlengd?
    Wat betreft de zogenaamde vakbonden, die richten meer kwaad dan goeds aan op dit eiland. In mijn ogen zijn het niet meer dan ondernemingsraden. Dus weg met die oproerkraaiers.

  10. …..”Volgens advocaat en corporate governance-expert Karel Frielink kan het Land als aandeelhouder van overheids-nv’s niet zomaar bestaande (arbeids)voorwaarden wijzigen, laat staan”…………

    Heeft deze meneer niet genoeg corporate Governance schade aangericht op het eiland?

    Al die juristen weten allemaal zo goed te vertellen waarom je geen arbeidscontracten mag aanpassen ñverbreken…waar waren ze met hun advies toen deze miljoenen contracten tot stand kwamen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties