AD | ‘Curaçao moet slachtoffers van misbruik horen’

lnr: pastoor Curtis Meris, bisschop Luis Secco, vicaris Gregg Redoblado en pastoor Alton Fraai | Foto Ken Wong

Vlnr: pastoor Curtis Meris, bisschop Luis Secco, vicaris Gregg Redoblado en pastoor Alton Fraai tijdens de persconferentie Bisdom Willemstad | Foto Ken Wong

Willemstad – Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie moet bij het komende bezoek van de Curaçaose regering erop aandringen dat de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk gehoord worden.

Dat meldt de Evangelische Omroep (EO) in een persbericht naar aanleiding van de uitzending van afgelopen zaterdag over seksueel misbruik binnen de missie. Het verzoek om bij de Curaçaose regering aan te dringen is door Marith Rebel van de PvdA namens het CDA, de SP en D66 ingediend.

In het belang van de slachtoffers vormen alle partijen in de Tweede Kamer één front. Het persbericht vermeldt ook dat voorzitter Ronald Koeijers van de naar hem genoemde Curaçaose commissie verklaarde geen enkele klacht over misbruik te hebben ontvangen, terwijl drie slachtoffers zich wel hadden gemeld.

De partijen in de Tweede Kamer hebben Van der Steur ook gevraagd om druk uit te oefenen op de kerk zodat broeder Cornelio naar Nederland terug wordt gehaald. Deze broeder woont sinds 1988 in Brazilië, hij heeft daar een dagopvang voor kinderen opgezet.

De orde van Broeders van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, waar broeder Cornelio deel van uitmaakt, erkende dat hij in 1970 drie kinderen in Nederland had misbruikt. Broeder Cornelio werkt nog dagelijks met kinderen.

Het persbericht heeft ook een verklaring van Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA opgenomen. Van Toorenburg beschrijft de situatie van de broeder als ‘onverteerbaar’.

De situatie is volgens haar extra schokkend omdat de katholieke kerk beloofde dat kinderen voortaan veilig zouden zijn. Het Kamerlid wil dat Van der Steur de kerk ter verantwoording roept. In het geval broeder Cornelio weigert om mee te werken, moet de kerk aangifte doen, aldus de verklaring van Van Toorenburg in het persbericht van de EO.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *