AD | Curaçao ook in de greep van corona

Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR) 2020 en BlueSeas afgelast
Strenge controle op vliegpassagiers

Willemstad – Hoewel op Curaçao (nog) geen besmettingsgeval van het coronavirus is vastgesteld, zijn ook hier nu al indirect en direct de effecten merkbaar en worden preventieve maatregelen getroffen.

Zo zijn twee grote festivals afgelast, zijn door de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit maatregelen aangekondigd voor vliegpassagiers en heeft Princess Cruises alle reizen – ook naar Curaçao – voorlopig geschrapt.

Door de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus worden twee grote aanstaande festivals op Curaçao, het altijd volgeboekte filmfestival CIFFR en het drukbezochte Curaçao BlueSeas Festival, afgelast. De organisaties – die hier al veel tijd, energie en ook geld in hadden gestoken – betreuren het ten zeerste. Maar ‘gezondheid vóór alles’. Alles was al in gereedheid gebracht, het is echter verstandiger en veiliger om beide – zowel op het eiland zelf als daarbuiten – geliefde festivals te annuleren.

‘Helaas’, melden Fundashon Bon Intenshon en International Film Festival Rotterdam (IFFR) over de geplande komende editie van Curaçao IFFR (CIFFR). ,,Het spijt ons dit nieuws met u te moeten delen. Het is de eerste keer dat CIFFR wordt geannuleerd sinds de eerste editie in 2012.” En: ,,De afgelopen dagen is er wereldwijd sprake van een onverwacht snelle verspreiding van het coronavirus (Covid-19). Het is in dit stadium niet te overzien in welke mate de verspreiding verder doorzet en welke gevolgen dit kan hebben voor de volksgezondheid.”

Het niet doorgaan van de festivals is ook een tegenvaller voor de lokale economie. Het CIFFR stond gepland voor 21 tot en met 26 april. Het evenzo razend populaire Curaçao BlueSeas Festival in Pietermaai, waarvoor al werd geadverteerd, zou al eerder zijn: op 10 en 11 april; over iets meer dan drie weken. Het BlueSaeas wordt eveneens door Bon Intenshon georganiseerd, in samenwerking met Mojo Concerts uit Nederland.

,,Evenementen waar grotere groepen mensen worden verwacht, worden door de World Health Organization en RIVM afgeraden omdat deze een verhoogd risico op verspreiding van het virus met zich mee kunnen brengen.” Het bestuur van Fundashon Bon Intenshon op Curaçao, alsmede IFFR en Mojo Concerts volgen dit beleid. Het volgende BlueSeas Festival zal plaatsvinden in het paasweekend van 2 en 3 april 2021.

,,Wij vinden het bijzonder jammer voor ons trouwe publiek, alle gasten, lokale bedrijven en voor de partners die met ons samenwerken, dat de festivals door deze onvoorziene omstandigheden niet kunnen plaatsvinden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | Curaçao ook in de greep van corona

  1. Ik vraag mij af of al dit soort negatieve reacties van de lokale bevolking komt of van de nieuwe antillianen. In Nederland gaat het ook niet zo korekt met afhandelen van probleem gevallen. HeWaarom altijd kritiek leveren? Het is nog steeds zo,dat de meeste Europese Nederlanders anderen onderschatten. Wel jammer

  2. Juist dát vind ik persoonlijk tof van jiunan di Corsow. Het aankweken en tentoonspreiden van zelfbeheersing is voor ons geen probleem, en kunnen wij daar blij om zijn, zoals in dit geval. Mensenlevens is veel meer waard dan alles, het is niet te koop. Maar we tonen beslist ook medegevoel en begrip voor degenen die er meer moeite mee hebben zelfbeheersing te oefenen, ook al vinden we hun gebrek aan zelfbeheersing soms storend. Jiu di Corsow vermindert daarom de pijn van correctie door empathie en begrip te tonen, en laat anderen hun waardigheid en zelfrespect behouden. Zij zien het goede in anderen en tonen er waardering voor. Wij prijzen elkaar wanneer dit maar mogelijk is voordat wij raad geven. Regelmatig klinken deze (Curacaose) woorden steeds in mijn geest. Mi ta gozabo swa, mi amigu bo ta, mi brother bo ta, mi sanger. Iedereen, ook wij als jiu di Corsow maken allen fouten en hebben correctie nodig, dus als wij iets goed doen, vormt een prijzend „wel gedaan” een hulp. Zoals: asina mester ta, mi ta gozabo mano, dal bai. Aiaiaiai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *