30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Curaçao volop in beeld in ‘Narcos’

HomeMediaAD | Curaçao volop in beeld in ‘Narcos’
,,Only 40 miles seperates South American coast from Curacaoan ports. Prized for centuries by smugglers, slave traders and now cartels. And what doesn’t get smuggled through, ends up in banks. Hundreds of them. Way back, some enterprising Dutchmen set up a financial system cloaked in old-world secrecy. Their economy is so dependent on money launderers parking their cash, that you can’t make an arrest near a bank

Willemstad – In aflevering zes van het derde seizoen van de hitserie Narcos is een rol weggelegd voor Curaçao. De aflevering richt zich met name op de witwas- en drugssmokkelmogelijkheden op het eiland in de jaren 90.

Daarmee was het geliefd door drugskartels en zeker voor het ‘Cartel de Cali’ waar dit nieuwe seizoen van Narcos – dat afgelopen vrijdag door Netflix online werd gezet – om draait.

Narcos is een Amerikaanse televisieserie over Colombiaanse drugskartels. Het eerste seizoen van de serie ging in augustus 2015 in première en het tweede seizoen volgde ruim een jaar later. De eerste twee seizoenen vertellen het verhaal van de opkomst en val van de grote Colombiaanse drugsbaas Pablo Escobar en zijn ‘Cartel de Medellín’, dat van eind jaren 70 tot begin jaren 90 als het grootste drugskartel ter wereld gold.

Het derde seizoen richt zich op het Cartel de Cali van de broers Gilberto en Miguel Rodríguez Orejuela, Jose ‘Chepe’ Santacruz Londoño en Hélmer ‘Pacho’ Herrera Buitrago. Cartel de Cali werd na de dood van Escobar het grootste drugskartel en beheerde op haar hoogtepunt meer dan 90 procent van de cocaïnemarkt. Halverwege de jaren 90 was het Calikartel een miljarden dollar-onderneming. Om de inkomsten van de drugswereld wit te wassen, heeft het Cali-kartel in de jaren 90 flink geïnvesteerd in legitieme zakelijke ondernemingen.

In aflevering zes van het nieuwe seizoen wordt Curaçao beschreven als een ‘smugglers paradise’ in de jaren 90. Het Cali Cartel maakte gezien de ligging maar wat graag gebruik van het eiland.

,,Only 40 miles seperates South American coast from Curacaoan ports. Prized for centuries by smugglers, slave traders and now cartels. Cruise ships filled with old people next to speed boats filled with cash. And what doesn’t get smuggled through, ends up in banks. Hundreds of them. Way back, some enterprising Dutchmen set up a financial system cloaked in old-world secrecy. Their economy is so dependent on money launderers parking their cash, that you can make an arrest, just nog at or near a bank.”

In de betreffende aflevering volgt een DEA-agent de tussenpersoon die het geld, afkomstig van de drugshandel van het Calikartel, bij banken op Curaçao stort. De man wordt als een belangrijke getuige gezien tegen de leiders van het kartel en de achtervolging wordt ingezet om hem te pakken te krijgen. Tijdens de jacht worden volop beelden getoond van de handelskade en het Wilhelminaplein.

Op de website van het Antilliaans Dagblad zijn inleidende beelden te zien van de aflevering die zich deels op Curaçao afspeelt.

Sitalsing over aflevering Narcos

De journaliste met Curaçaose roots, Sheila Sitalsing, werkzaam bij de Volkskrant heeft ook wat te vertellen over de aflevering van Narcos waarin beelden van Curaçao worden vertoond.

,,Vanaf het smokkelaarsparadijs van mijn jeugd ontving ik gemengde berichten. Want ‘smokkelaarsparadijs’ is misschien niet flatteus, maar mooi dat we wel op tv zijn. Eindelijk eens géén Aruba, het eiland dat om onbegrijpelijke redenen altijd de voorkeur krijgt als er in een Amerikaanse film of serie een exotische locatie nodig is. En de slavenhandel is genoemd, net als de Nederlandse rol in het laten ontstaan en bloeien van de offshore-banking op het eiland – noem het een stukje koloniale geschiedenis dat via Netflix de Nederlandse beeldbuizen zal bereiken.”

Sitalsing koestert ook de hoop dat ‘het stukje Curaçaopromotie voor de geïnteresseerden in Nederland ook iets meer inzicht biedt in hoe het zover heeft kunnen komen dat het op Curaçao misschien niet altijd even helder is waar de onderwereld eindigt en de bovenwereld begint’.

Tot slot wenst ze dat de makers ook naar Suriname afreizen. ,,Nu hopen dat de makers ook royaal ruimte uittrekken voor dat andere land dat zich door de drugskartels tot op het bot heeft laten corrumperen, het land dat geleid wordt door een man die goede relaties onderhield met Pablo Escobar: Suriname. Er zijn heel leuke toeristische plaatjes te schieten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties