29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | De barkjes achter het hekwerk

HomeMediaAD | De barkjes achter het hekwerk
Ontmoedigingsbeleid MEO | Jeu Olimpio

Willemstad – De wet verbiedt de Venezolaanse koopmannen om zonder toestemming het hen toegewezen gebied te verlaten. Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling gaf gisteren vertegenwoordigers van douane en politie de gelegenheid de vrijheidsbeperkende maatregelen toe te lichten.

De minister had de pers uitgenodigd om het hoe en waarom van de stringente controle van de barkjes op de Dag van de Arbeid uiteen te zetten. Refererend aan de publieke verontwaardiging gaven minister Martina en het multidisciplinaire team van MEO aan, dat ‘de situatie van de Venezolanen niet zover had hoeven komen’.

De twee agentschappen die de barkjes vertegenwoordigen zijn, voordat de bootjes vanuit Falcón richting Curacao vertrokken, voorzien van de nodige informatie, voorschriften en vereisten. De bemanning van de barkjes was op de hoogte van de in Curaçao geldende regels, aldus Martina.

,,Voor de heropening van de grenzen zijn Venezuela en het Koninkrijk overeengekomen dat de naleving van wetten wordt afgedwongen. Controle is daaraan inherent.”

De Venezolaanse handelaren moeten onder meer over een ventvergunning beschikken en de voor de horeca verplichte keuringskaart van G&Gz, hoewel de verkopers geen voedsel bereiden. Of mogen bewerken. Voorgesneden watermeloen is op de Dag van de Arbeid door inspecteurs van MEO in beslag genomen. ,,Omdat het bij gebrek aan koeling niet hygiënisch was”, zegt minister Martina.

Volgens de minister zijn de regels niet nieuw, ook niet met betrekking tot vrijheidsbeperking. ,,Dit is bij wet geregeld en in 2016 opnieuw bekrachtigd”, zegt Martina. ,,De handelaren weten dit, voorheen hadden zij ook niet de vrijheid om te gaan en staan waar zij willen.”

Nieuw is dat de bemanning nu achter hekwerk verblijft en dag en nacht onder controle staat. Voor het verlaten van de enclave is een procedure van kracht, zo benadrukt de minister. ,,De Venezolaanse handelaren kunnen bij de douane en politie een aanvraag indienen voor tijdelijke ontheffing van de vigerende regels.”
Aan de Sha Caprileskade hadden de handelaren de mogelijkheid om bij een botika of supermarkt inkopen te doen, maar volgens minister Martina was dit ook destijds officieel niet toegestaan.

,,Zoals ik al zei, de regels zijn niet nieuw. Bovendien is het niet gerechtvaardigd een vergelijking te trekken met de drijvende markt van voorheen. De barkje kunnen immers niet terug naar de Sha Caprileskade. Om die reden zijn de barkjes op de huidige locatie, en de situatie moet ook binnen dit kader beschouwd worden. We moeten uitgaan van de nieuwe realiteit.”

De relatie met Venezuela is onberekenbaar, aldus Martina. ,,We weten niet hoe de situatie in het buurland zich verder ontwikkelt en of de grenzen open blijven.” Het nieuws van de komst van de barkjes overviel de overheid, zegt de minister. ,,We hebben geen garantie dat de barkjes zullen blijven komen. Derhalve is besloten vast te houden aan wat de Raad van Ministers eerder heeft besloten, namelijk dat de Sha Caprileskade wordt gerenoveerd ten behoeve van lokale ondernemers, en dat de inspanningen van de overheid zich richten op een duurzame oplossing op basis van inclusie, ofwel alle mogelijke participanten komen in aanmerking.”

Het merendeel van de stands aan de Sha Caprileskade is inmiddels voorzien van een nieuwe pleisterlaag. Aan het eind van deze maand zal er meer duidelijkheid zijn over de aard en structuur van de markt in Punda, zo verwacht de minister.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. Venezuela geen goede buurland neem de Isla (PDVSA) grootste mlieu vervuiler op Curacao Insel air die miljoeinen heb uit staan aan geleverde vliegtuig tickets kan naar hun geld fluiten.Ze zijn niet van goede wil.De barkjes hebben ook voor veel drugs en wapens gezorgd en wat er allemaal aan contraband werd geleverd.Dus voor mij kunnen ze weg blijven.

  2. Nombre schrijft: Onze mensen werden gerold, beroofd, en gouden kettingen werden zo van de nek afgerukt.

    Ik schrijf: ja als je met gouden tanden rondloopt en extra moeite doet om die te tentoonstellen tijdens een gesprek. Natuurlijk nodig je de boeven dan uit om toe te slaan.
    Het is net als iemand zegt, deur en raam staan staan open. Maar je mag niet stelen.

    Wat ik boven lees is niet positief.
    Het is over and out met de barkjes.
    Wat kan men nog uitvinden om Punda een doodsteek toe te dienen.

    Steven Martna mi brother. Bo a decepciona mi si.
    Ik had jouw maatregel niet kunnen bedenken.

  3. @Eric, de drijvende marktplaats/kade wordt nu gerenoveerd en dat begrijpt de toerist wel. De toerist komt niet naar Curaçao om Venezolanen te zien, daar hebben we Venezuela voor. Hygiëne staat op de eerste plaats.
    Ben jij vergeten hoe Venezolanen, Curacaoenaars en Nederlanders in Venezuela behandelen in het verleden? Zo´n 30 jaar geleden (voor de Chaves tijdperk) gingen veel Curacaonaars en Nederlanders shoppen in Venezuela, de Bolivar was toen voor het eerst gedevalueerd. Onze mensen werden gerold, beroofd, en gouden kettingen werden zo van de nek afgerukt. Taxichauffeurs wisten precies waar ze zogenaamd moesten stoppen om drinken te kopen zodat de criminelen hun slag konden slaan.

  4. “Nombre” Je zou maar AGF producten uit Europa, Colombia, etc kopen die met pesticiden bespoten zijn he? AGF producten dient men voor gebruik altijd te wassen en TB krijg je niet van het eten van die producten.
    De overheid wil het toerisme activeren maar wat dat betreft zijn het een stelletje amateurs. Waar je ter wereld komt met een cruiseschip vindt je overal stalletjes op plaatsen die door toeristen makkelijk te bereiken zijn. Ja, ze zullen geen fruit of groente kopen maar alleen het aanblik van de floating market doet voor de toerist al fotogeniek aan.
    Wat houden we over? Een centrale market met allerlei troep wat dan af en toe eens gecontroleerd wordt en waar de toerist vanaf de terminal met deze rommel 1000 keer mee geconfronteerd wordt. Winkels die dezelfde goedkope kleding, schoenen enz. het gehele jaar door in de baratillo doen.
    Van een vestigingsbeleid is totaal geen sprake. ‘s Avonds kan je in Punda en Otrobanda een kanon afschieten en dan kan je misschien alleen een hond of rat raken.
    Met al die overheidsmaatregelen wordt het toerisme in de stad de nek omgedraaid en het lokale publiek blijft weg. En zo kunnen we nog even doorgaan met kritiek te leveren.

  5. Beste @nombre, als dat een probleem is, dan moeten zeker drie kwart van alle restaurants sluiten. Ik ben benieuwd wat de toeristen hiervan vinden, in de brochures staat een floating markt en hier zien ze handelaren in een kooi.

    Wat mij ook blijft verbazen is dat een douane ambtenaar met een mooi gestreken uniform, zogenaamd het schip gaat visiteren en weer met een schoon overhemd naar buiten komt. De douane doet ook geen moeite om te kijken of er iets onder de boot is of niet. Gelegenheid maakt de dief zou ik zeggen.

  6. En terecht!
    Je zou maar jou AGF-produkten kopen bij mensen die zich niet wassen en helemaal niet hun handen wassen na het poepen en pissen in het water.
    Daarnaast heerst er tuberculose en cholera in sommige streken van Venezuela.
    Als de volksgezondheid gevaar loopt moet de overheid optreden en dat is nu eindelijk gebeurd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties