AD | Debat over het homohuwelijk

Het debat wordt geleid door journalist Favell Maduro | Jeu Olimpio

Willemstad – Vandaag organiseert coWorld – een coworking community gevestigd in The Triangle in Otrobanda – in The Triangle een debatavond over het voorstel van de Curaçaose LGBT-beweging om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor paren van hetzelfde geslacht.

Er is een centraal panel met daarin het Arubaanse oud-parlementslid en LGBT-activiste Desiree Croes, de voorzitter van de Curaçaose Vereniging van christelijke pastors, Said Flores, jurist Mirto Murray en de politicus Gassan Dannawi. Het debat wordt geleid door journalist Favell Maduro.

Centrale thema’s die tijdens het debat aan de orde komen zijn de roep van de LGBT-beweging voor gelijke rechten van homoparen en de traditioneel christelijk-evangelische visie daarop. De vraag wat de Curaçaose wet en internationale verdragen hierover zeggen en de vraag of het thema in een referendum aan de bevolking moet worden voorgelegd.

Aanleiding voor het debat is het Ontwerp Wijzigingswet Burgerlijk Huwelijk, dat het Curaçaose verbond van LGBT-organisaties, Igualdat Kòrsou, heeft aangeboden aan de vicevoorzitter van de Curaçaose Staten, Giselle Mc William.

Dat gebeurde tijdens de Curaçao Pride-manifestatie in september op het Wilhelminaplein. In dat voorstel wordt het burgerlijk huwelijk opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht. Het is de bedoeling dat het wetsontwerp na een consultatieronde met de politieke partijen officieel bij de Staten wordt ingediend en in behandeling genomen. Die consultatieronde is ondertussen begonnen.

CoWorld vindt het belangrijk een bijdrage te leveren aan onderwerpen met een maatschappelijk belang en biedt een platform om deze bespreekbaar te maken. De debatavond begint met een collage van fragmenten uit relevante documentaires, afkomstig uit diverse landen waarin vanuit verschillende perspectieven gesproken wordt over het thema homoseksualiteit en homohuwelijk.

Tijdens het debat kunnen de panelleden, speciaal genodigde gasten en het publiek vragen stellen en hun mening geven. De panelleider begint de avond met een aantal stellingen die aan de panelleden worden voorgelegd. De panelleden zijn bewust gekozen met de bovengenoemde centrale thema’s in het vizier.

Desiree Croes is uitgenodigd omdat zij in 2015 in de Staten van Aruba een Ontwerpwet geregistreerd partnerschap introduceerde. Mirto Murray zit in het panel vanwege zijn kennis van relevante wetten en verdragen. Said Flores vertegenwoordigt de evangelische kerken die zich tegen het wetsvoorstel verzetten en Gassan Dannawi als een van de politieke leiders die wil dat er hierover een referendum komt.

Er wordt gestreefd naar een open en respectvol debat met als doel de verschillende perspectieven in kaart te brengen.

Het debat wordt gehouden op de patio van The Triangle aan de Hoogstraat 18-22 in Otrobanda en begint om 18.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden voor het evenement is verplicht en dat kan via de link die te vinden is op de Facebookpagina van coWorld. Het evenement heet: ‘Docu en Debate night: Marriage Equality Bill’. Aanmelden kan ook door een e-mail te sturen naar

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Debat over het homohuwelijk

  1. Showroe di Emmastad

    Ongetwijfeld zal Richeron B. er zijn met zijn obsessief homophobe microfoon 1.07 en zijn primitief suggestieve vragen….. en dat noemt zich journalist! Blijkbaar wil Curacao van deze kapitaalkrachtige groep wel een weekje pride-vertier en een wandeling door de binnenstad dulden, maar ze daarna geenszins als gelijke zien en ASAP van het eiland schoppen. Dushi Hende…..pffff !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *