AD | Dienstwapen politie ter discussie

Nieuwe aanbestedingstwijfels

Willemstad – De aanbestedingsprocedure voor een nieuw dienstwapen voor Curaçaose politieagenten is niet volgens het boekje gegaan.

Dat zegt Stanton Elhage van de lokale wapenleverancier Elhage Arms die een order voor zevenhonderd automatische pistolen van het merk Beretta misliep.
Ex-minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) verkoos het goedkopere en eenvoudiger te hanteren pistool van het Oostenrijkse merk Glock boven de Italiaanse Beretta dat als beste en meest veilige wapen was geselecteerd op basis van onderzoek gelast in het kader van het Justitieel Vierlanden Overleg.

De justitiële samenwerking tussen Nederland, Aruba, Sint Maarten en Curaçao leidde tot de afspraak dat alle politieagenten in het Koninkrijk een en hetzelfde wapen zouden dragen. Besloten werd dat de trouwe Walther P5 toe was aan vervanging.

De Walther P5, die 33 jaar geleden voor het eerst geleverd, schiet prima, maar het stalen 9mm-pistool is zwaar. Moderne wapens zijn van kunststof en zijn comfortabel voor links- en rechtshandige schutters, met kleine of grote handen. En de P5 moet vaker herladen worden. In het magazijn passen maar acht patronen, terwijl het dubbele inmiddels normaal is.

Het populairste wapen ter wereld van de Oostenrijkse wapensmid Glock viel bij de selectie door wapendeskundigen af, ten gunste van mededingers Beretta, Sig Sauer en Heckler & Koch. Glock sleepte daarop de Nederlandse politie voor de rechter. Die oordeelde dat de aanbestedingsprocedure opnieuw moest worden gedaan.

Ex-minister van Justitie Nelson Navarro bevestigt, dat binnen het Justitieel Vierlanden Overleg was afgesproken, dat alle agenten hetzelfde wapen zouden dragen. ,,Dat was de bedoeling, ja, maar Nederland verbrak die afspraak als eerste: Nederland koos uiteindelijk voor de Walther P99, een wapen van Duitse makelij.” Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken bestelde voor het politiekorps 42.000 dienstwapens, en kreeg het semiautomatische pistool van Walther in een speciaal voor Nederland ontwikkelde uitvoering: de P99Q NL.

De Walther P99 is een duur wapen. ,,Bij mijn aantreden als minister van Justitie, in december 2012, was de financiële situatie van het Land penibel”, zegt Navarro, ,,De aanschaf van zevenhonderd dienstwapens, plus invoerrechten, reserveonderdelen en training, kwam neer op een investering van meer dan twee miljoen gulden. De prijs heeft een belangrijke rol gespeeld bij de keuze van het merk wapen.”

Bron Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *