AD | ‘Dieselopslag strijdig met milieu’

‘Dieselopslag strijdig met milieu’ | Jeu Olimpio

Willemstad – Het bedrijf Inter Caribbean Trading and Shipping Company is zonder de vereiste vergunning milieubelastende activiteiten aangevangen, en voert die nog altijd uit en handelt daarmee in strijd met de Hinderverordening.

De Uitvoeringsorganisatie (UO) Milieu & Natuurbeheer (Milieudienst) heeft dat na onderzoek medio december geconcludeerd, is de reactie van Suzy Camelia-Römer (PIN), minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) op de belegde persconferentie van het bedrijf dat 500.000 liter diesel importeerde en opsloeg bij het bedrijf op Heintje Kool. Deze krant berichtte daar zaterdag over onder de kop ‘Curoil voelt zich bedreigd’.

Camelia-Römer stelt dat het bedrijf zich niet aan de Hinderverordening houdt, waarin bepaald wordt dat het verboden is om zonder vergunning milieubelastende activiteiten aan te vangen, uit te voeren, uit te breiden of te wijzigen.

De minister: ,,Het aanwezig hebben van deze vloeistof levert een direct gevaar op voor het milieu. Om deze reden heeft het ministerie de minister geadviseerd om direct over te gaan tot het uitvaardigen van een bevel tot gehele stopzetting van de verboden activiteiten. Daarbij wil ik opmerken dat wanneer een burger het niet eens is met een door de minister genomen beschikking het hem vrij staat om de beslissing ter toetsing aan de onafhankelijke rechter voor te leggen.”

Zij legt nog eens het gebeuren uit. ,,Op 18 december 2018 hebben ambtenaren van de UO Milieu & Natuurbeheer in samenwerking met het multidisciplinair team van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), toezichtwerkzaamheden verricht in het kader van de Hinderverordening Curaçao.

Dit toezicht vond plaats op het terrein van het bedrijf Inter Caribbean Trading and Shipping Company, naar aanleiding van een verzoek van MEO. De bevindingen waren kort samengevat dat er geen sprake was van een hindervergunning en deze was ook nog niet aangevraagd.

Op het terrein werden een aantal trucks en opslagfaciliteiten aangetroffen waarin zich olieproducten bevonden waarbij zichtbaar was dat er reeds een bepaalde hoeveelheid olieproduct op de grond was gelekt, leidende tot bodemverontreiniging.

Na de inspectie op het terrein is aan de directeuren (volgens de Kamer van Koophandel (KvK) is de eigenaar Quino Chin-A-Lien, red.) verzocht om op 19 december 2018 bij de Milieudienst te verschijnen om het voorgaande nader te bespreken. Ondanks deze afspraak is niemand van het bedrijf verschenen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | ‘Dieselopslag strijdig met milieu’

 1. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden! Bij Suzy begint het al aardig te stinken. Waarom geen direkte maatregelen nemen Suzy??? Als een kleine toko artikelen die over de datum zijn verkoopt worden die gelijk in beslag genomen. Waarom deze olie voorraad niet? Wordt er gediscrimineerd? Of zijn er “onder de tafel” voordeeltjes te behalen.
  Grijp nu eens daadwerkelijk in!

 2. Er staat:
  Na de inspectie op het terrein is aan de directeuren (volgens de Kamer van Koophandel (KvK) is de eigenaar Quino Chin-A-Lien, red.) ……

  Chin A Lien lijkt op een chineze naam. Dus hier doen de chinezen ook hun intrede.
  Als het zo is dat hij een chinees is, dan hoop ik dat wij geen chineze toestanden in de verkoop van benzine, diesel etc zullen krijgen.
  Ik bedoel toestanden waarbij chineze tiendas vanwege wantoestanden om de halverklap worden afgesloten.

 3. Misschien kunnen we de SIN BERGUENSA “prijs” uitloven voor de bewindspersoon, die STRAFFELOOS het meeste schade aan de gezondheid van de burger aanbrengt? Moet natuurlijk wel poen opleveren voor de winnaar.

 4. De minister Romer: ,,Het aanwezig hebben van deze vloeistof levert een direct gevaar op voor het milieu. Om deze reden heeft het ministerie de minister geadviseerd om direct over te gaan tot het uitvaardigen van een bevel tot gehele stopzetting van de verboden activiteiten,

  Maar de Minister laat wel toe dat de isla elke dag met gifgassen het volk vergiftigt.

 5. Milieubelastende activiteiten…
  Goh dan kan bijna alles wel gesloten worden op ‘t eilandje. Inclusief duizenden huizen met beerputten alle garage bedrijven en pompstations de isla al die privee dumpplekken. Mal país etc. Etc. Plus alle waterlozingen van de overheid zelf.
  Als ik er over nadenk. Alle bewoners van ‘t eilandje zijn milieu belastend.
  Sluiten die hap….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *