AD | Dikke Russische vinger in Venezolaanse olie

@Getty images

Willemstad – De Verenigde Staten (VS) zijn nog steeds de grootste afnemer van de geëxporteerde Venezolaanse olie, maar Rusland bezit nu belangrijke delen van ten minste vijf olievelden in Venezuela. Dat schrijven Anthony Faiola en Karen DeYoung in een uitgebreid artikel in The Washington Post.

In ruil gaf Rusland de afgelopen tien jaar zachte leningen aan het Zuid-Amerikaanse land dat in ernstige financiële problemen verkeert. Behalve de grootste oliereserves in de wereld heeft Rusland, volgens het Amerikaanse dagblad, daarmee ook twee velden met vloeibaar aardgas (liquid natural gas) in het Caribisch gebied.

Volgens The Washington Post heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro onlangs gezegd dat met Rusland een akkoord is gesloten om nog eens vijf miljard dollar te investeren voor de verbetering van de Venezolaanse olieproductie. Het grootste deel van de tegoeden aan Rusland betreft vooruitbetalingen van olie-exporten. De olie is bedoeld om een van de grootste Russische raffinaderijen in India te bevoorraden die speciaal is gebouwd voor het verwerken van de Venezolaanse zware ruwe olie.

Maar het is nog zeer de vraag of Venezuela de olie op korte termijn uit de grond kan halen. De regering-Maduro gebruikt de belangrijkste asset van het land, olie, om schulden te financieren en het nationaal inkomen een boost te geven. Amerika is nog altijd de grootste afnemer van de Venezolaanse exportolie en daarmee de grootste leverancier van cash geld voor de regering van Maduro.

China heeft nauwelijks nog interesse in meer olie of het ‘aanhalen van de politieke banden met het falende regiem van Maduro’ en concentreert zich vooral op de terugbetaling van de leningen, aldus Faiola en DeYoung.

Maar Rusland wil met politieke, economische en zelfs militaire invloed hier strategische winst behalen in antwoord op eerdere sancties vanuit het Westen en confrontaties met de VS. De Russische overheid heeft in november 2017, toen bleek dat Venezuela de rente niet kon opbrengen, de schuld geherstructureerd.

Leger voorzien van wapens

Een jaar eerder gaf de Venezolaanse overheid al 49,9 procent van de aandelen in haar raffinaderij in de VS, Citgo, als onderpand aan het Russische staatsoliebedrijf Rosnef ‘in een wanhopige behoefte aan cash’. In ruil daarvoor pompte Rosnef 1,5 miljard dollar in de Venezolaanse economie. Russische adviseurs hebben de Venezolaanse regering ook geholpen bij de introductie van de nieuwe digitale munteenheid, de ‘Petro’.

De Venezolaanse variant op de bitcoin moest ervoor zorgen dat de oliedollars blijven binnenstromen en sancties vanuit de Verenigde Staten voorkomen. En dan is er nog het leger. ‘Voorheen nog exclusief klant van de VS’, aldus The Washington Post, maar nu voorzien van wapens, tanks en gevechtsvliegtuigen uit Rusland. De aankopen worden gefinancierd met olieleveranties.

Hoe innig de band tussen de twee landen op dit moment is, bleek begin deze maand toen twee langeafstand bommenwerpers vanuit Rusland in Caracas aankwamen. De Russische bemanning voerde gezamenlijke oefeningen uit met militairen van de Venezolaanse luchtmacht, waaronder een van 10 uur door het Caribisch gebied.

De actie werd weinig serieus genomen in de VS. Secretary of State Mike Pompeo zei dat de vluchten niet meer waren dan een ‘verspilling van overheidsgelden’ door ‘twee corrupte regeringen’. De kans is groot dat de investeringen in Venezuela uitlopen op een verlies voor Rusland, aldus The Washington Post.

,,Het Internationaal Monetair Fonds heeft berekend dat de inflatie eind 2018 de grens van 1 miljoen procent overschrijdt. Mismanagement, corruptie en sancties hebben de economie lam gelegd. De olie-industrie is een rotzooi en de productie was in september met 1,4 miljoen vaten per dag het laagst sinds een staking in 2003 bij PdVSA.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *