AD | Duizend koeien naar Bándariba

Ministers kabinet Rhuggenaath | Jeu Olimpio

Willemstad – Op Bándariba, ter hoogte van Dam Pretu bij Chincho, komt een Concentrated Animal Feeding Operation (Cafo) met duizend koeien.

Vijf ministers hebben hiervoor gisteren een intentieverklaring getekend met de Venezolaanse directeur van Curafresh Meat, Ramon Troconiz.

Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Zita Jesus-Leito, maakte gistermiddag bekend dat de overheid 40 hectare grond bij Fuik reserveert voor de rundermesterij. Het project wordt getrokken door een yu di Kòrsou, Arthur Parris. ,,Daar ben ik heel trots op”, zo verklaarde minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Hensley Koeiman. Parris was niet aanwezig bij de ondertekening van het Memorandum of Understanding, hij verblijft momenteel in Colombia in het kader van voorbereidingen van de Cafo op Curaçao.

Volgens minister Koeiman gaat het om een geweldig project dat grote werkgelegenheid gaat bieden voor werkzoekenden op het eiland. ,,Ik heb al een lijst van ex-gedetineerden. Zij zullen worden om-, her- en bijgeschoold, zowel voor het voeren als het slachten van de koeien.”

De koeien krijgen elk anderhalve meter ruimte, opdat ze zo min mogelijk bewegen, terwijl ze dag en nacht gevoerd worden voor snelle gewichtstoename. Directeur Ramon Troconiz van Curafresh Meat zegt dat de koeien in drie maanden tijd zwaar genoeg zullen zijn om te worden geslacht. De koeien zullen dagelijks tussen de 27.000 en 30.000 kilo stront produceren, circa 11 miljoen kilo per jaar. Die mest bevat volgens de United States Department of Agriculture evenveel stikstof als de fecaliën in het riool van een stad met 25.000 tot 50.000 inwoners.

Een teveel aan ammoniakale stikstof leidt tot sterfte van planten en diersoorten en vermindert de luchtkwaliteit, het leven in kustwateren en de oceaan. Wat het plan van de overheid is om natuur en milieu te beschermen tegen de stikstofuitstoot, is nog niet bekend, zo verklaarde minister Suzy Camelia-Römer.

,,We hebben een intentieverklaring getekend, en nu moeten we gaan onderzoeken wat de effecten van deze onderneming zullen zijn.”

Volgens de minister staat er op de begroting van haar ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu een post gereserveerd voor onderzoek. ,,Er zal naar alle mogelijke effecten worden gekeken”, zegt Camelia-Römer. Daarbij doelt zij onder meer op de uitstoot van het belangrijkste broeikasgas, methaan, ruim 182.000 kilo per jaar. Volgens Troconiz van Curafresh Meat kan de methaanuitstoot verminderd worden door de koeien de beste kwaliteit voer te geven, wat door Curaçao geïmporteerd zal worden.

Minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling voorspelt dat de Cafo het land deviezen gaat opleveren, die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling van de economie. Hoeveel de overheid in het project gaat investeren, is niet bekendgemaakt.

,,We moeten eerst een overzicht hebben van wat er allemaal gefinancierd moet worden, dat gaan we als ministers onderling bespreken”, zegt minister van Financiën Kenneth Gijsbertha, die aangeeft zich nu eerst te richten op compensatie van het tekort van 116 miljoen op de begroting van 2017, volgens de afspraken gemaakt met het College financieel toezicht.

Bron: Antilliaans Dagblad

22 Reacties op “AD | Duizend koeien naar Bándariba

 1. Ah, ben ik blij dat meerdere mensen, en de editoriaal van het AD met me eens zijn wat een slecht idee het is om 1000 koeien op Fuik te laten ‘grazen’, nota bene heerst er MRSA onder de dieren in Colombia zodat uitvoer uiterst ongewenst is. Jammer wel zo’n reactie die zo onnadenkend is, en blijkens slecht ingevoerd in bepaalde situaties.
  Het ergste is deze uiterst domme regering die alleen even ‘aan deviezend’ denkt i.p.v. het welzijn van de burger van Curaçao .
  When will they ever learn!!

 2. Johan1980

  NB

  Een post gereserveerd voor onderzoek (dat kost geld), en een uitstoot van meer dan 180.000 per jaar, 1.5 m ruimte, vetgemest in 3 maanden, de koeien het beste voedsel te geven, wat er gefinancierd moet worden. Wie houdt wie voor de gek, Miep.
  Maar dank voor je compliment, tegen zoveel onzin die je uitkraamt kan ik zelfs met mijn early dementie niet tegenop.

 3. Johan1980

  Haha we mogen blij zijn met zo’n intelligente reaguurster(der) als Miep, die alle verstand heeft van methaangas!

 4. Abraham Mossel-valt tegen van jou deze loze opmerkingen omdat je eerst goed jezelf moet informeren.–en je zit er totaal naast kerel–maar dat zul je nog wel binnenkort kunnen lezen.
  De regering is verplicht bepaalde dingen te faciliteren-er zijn regels–men vraagt verder geen cent van de belastingbetaler–en uiteindelijk word het een zeer positief initiatief voor het eiland dat deviezen moet genereren-niet alleen lokale deviezen besparen…. het zeer overdreven Mest probleem is helemaal geen probleem maar een positieve boden voeding aanwinst voor het hele eiland.

 5. Johan1980-het is leesbaar dat je longtime vegetarier bent-de dementie is al begonnen-onzin uitkwakken is geen kunst ventje.
  Als je alleenmaar goed kon lezen of de media goed kon schrijven was het dat alleen bij het voeren-ja voeren -elk dier een stanplaats krijgt die 1.5 m breed is-verder mag het vrij rondlopen.

 6. Ik lees weer zoveel onzin-mensen die hun opninie willen geven maar absoluut niet weten hoe en wat.Niemand van dit bedrijf heeft geld van de regering gevraagd-geen belasting geld dus–alles is al jaren gepland en men zeurt over zoveel waar men niets van weet.Het is werkgelegenheid en het is dezviezenwinst. De investeringen -komen uit het buitenland-Het probleem is dat er zoveel onzin word geschreven door de onprofesionele en domme pers-de krantjes moeten veel onzin schrijven om wat te verkopen.
  Gezonde stront is mest–de miljoenen hagedissen op ons eiland maken meer vuis en vuil en dienen nergens voor-ooit uitgerekend hoeveel gas bij deze miljoenen hagedissen vrij komt?

 7. Te absurd voor woorden. Luchtkastelen, en “met het geld van de belastingbetaler” posten reserveren??
  Dieren houden op een uitermate klein stukje, vetmesten etc?? Uitstoot??
  Blij overigens dat ik een long-time vegetarier ben. Hier wordt je niet echt vrolijk van.

 8. ,,Ik heb al een lijst van ex-gedetineerden. Zij zullen worden om-, her- en bijgeschoold, zowel voor het voeren als het slachten van de koeien.” aldus prutser Koeiman.

  Wellicht voelt een koe natter en warmer aan dan een ezel of geit of jail-house mannenbips, maar vers rundvlees eten met een SOA lijkt me niet goed voor de volksgezondheid.

 9. Trots op Curaçao

  Op Bandabou hebben ze al jaren koeien. Doen het gewoon goed onder een afdakje, aircootje erbij, hooi en water op z’n tijd….. Wat zeuren jullie nu. Die 40 ha ? Die was toch voor niks bestemt. Lekker methaangas over het eiland heen, kan iedereen nu eens genieten van die frisse boeren buitenlucht. Ruik je verderop ook de Isla niet meer.

  Er is wel een ding dat me beangstigd. Koeiman zegt: ,,Ik heb al een lijst van ex-gedetineerden. Zij zullen worden om-, her- en bijgeschoold, zowel voor het voeren als het slachten van de koeien.”
  Dat betekend dat GS in de toekomst ook het vak van slager gaat leren. Levensgevaarlijk! Die man gaat een eerlijk beroep uitoefenen!

 10. @Brian: omdat die VOC piraten nooit op dit eiland zijn geweest.

 11. En de zon dan ? Staan die koeien in de zon of krijgen die onderdak ?
  Rond juni, juli en augustus is het niet uit te houden.
  Kunnen de koeien hiertegen ?

  Hmmmmmm, wel lekker zo’n stukje beef.
  Ik wil de mijne wel done. Hmmmmm lekker.

 12. In het artikel staat:

  “Volgens de minister staat er op de begroting van haar ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu een post gereserveerd voor onderzoek”

  De vervuiling/gevolgen van mest en gassen van koeien is/zijn allang uitvoerig onderzocht door diverse instanties van westerse landen.
  Maar weer worden er gelden besteed aan consultants over iets dat al bekend is en gratis te verkrijgen is.

 13. deze dombo”s zijn hun tijd aan het verspillen aan onzin plannen.
  lijkt me duidelijk..
  ik had meer verwacht van deze dombo”s..
  ze hebben nog een paar jaar, maar als dit zo door gaat dan wordt het lastig stemmen bij de volgende verkiezing..

 14. Wat eten Koeien? gras. en hebben wij veel gras hier?
  En de hitte. is die geschikt voor koeien?
  Waarom hebben de VOC piraten dan nooit hier koeien gehad. ze deden alles voor geld

 15. Abraham Mossel

  Ik zie dit pasteitjes verhaal als de verhalen van Kamp Gerrit de Raaf(roofvogel), 400 duizend voorschot aan het raket lucht verhaal. zone panelen, electra auto’s, overdracht aandelen RDK etc 100 keer. klopt toch geen moer aan het hele verhaal 1000 koeien staan te loeien drie maanden , dan slachten die hap, mogen ze wel een dagelijkse aanvoer hebben van nieuwe kalfen, trouwens wie vreet ze allemaal op of gaat de Venu ze naar ze eigen land brengen om te verkopen er is daar geen vrete te koop en ze hebben ook geen poenne, hij wil alleen maar die 40 hectare grond ( soort sambil verhaal) mensen?????!!!!

 16. Een initiatief om veeteelt te bevorderen is heel nobel en kan ook heel goed uitpakken. Maar om op deze manier koeien te houden is rond uit absurd! “De koeien krijgen elk anderhalve meter ruimte, opdat ze zo min mogelijk bewegen, terwijl ze dag en nacht gevoerd worden voor snelle gewichtstoename.” Dit is toch te gek voor woorden! Omdat het toch maar dieren zijn? Ongelofelijk. Dus ze hoeven niet te bewegen en moeten gedwongen eten. Begrijp me goed ik ben zeker geen activistisch dierenliefhebber, maar dit is onbegrijpelijk.

 17. Woehaa, oliedom plan. Curacao is ook zonder dit plan al het smerigste jongetje van de klas. Doe er maar een schep bovenop. De nieuwe wet op dierenwelzijn staat hier haaks op. Geen wonder dat deze wordt uitgesteld. Voor Pastechi’s heb je op deze rots geen koeien nodig.

 18. P.S.
  Is er niet een wet op komst die over dierenwelzijn gaat? Eh… mestkalveren of koeien, wat zijn dat? In Europa is deze vorm van “mesten” streng verboden!
  Nooit van gehoord! Ach ja, de overheid rotzooit maar aan zonder enige kennis van het boeren cq veeteeld bedrijf en de normale regelgeving en voorschriften daarvan.

 19. Volgens @Abraham Mossel, “Weer zo’n luchtkasteel verhaal “. Het gebeurt heel vaak op Curacao mensen stemmen voor een bepaalde partij en hebben gelijk weer spijt van hun keuze terwijl wij dan 4 jaar met het zootje opgescheept zitten.

  Het lijkt alsof dit kabinet hun hoofd in hun achterste heeft. Wij hebben al een groot probleem met vervuiling en nu komen er weer duizenden koeien erbij .

  Koeien stoten broeikasgas methaan in mest, boeren en winden uit. Eén kalfje produceert meer methaangas dan alle scheten van Alcala – Wallé, Camelia Römer en Zita Jesus Leito bij elkaar.

 20. ‘t ja, varkens zijn er al genoeg!

 21. Stel dat je inderdaad gelijk hebt Abraham; dan zijn de politici slimmer dan het volk toch ?!?

 22. Abraham Mossel

  Weer zo’n luchtkasteel verhaal, om het volk te doen geloven dat de regering hard aan het werk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *