26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Eigen digitale munt voordelig’

HomeMediaAD | 'Eigen digitale munt voordelig'
Kennishub stille motor achter fintch bewegingen Curacao

Willemstad – ,,Het uitgeven van een eigen nationale digitale munt heeft veel voordelen, waaronder het betrouwbaar maken van het bezitten van een digitale munt in je mobiele telefoon, of online via je computer, voor de gemiddelde burger.”

Dat zegt Thomas Domhoff. Bitcoin Curaçao, een groep lokale en internationale specialisten binnen de financiële technologie die maandelijks bijeenkomt, richt zich op de zogeheten ‘Initial Coin Offerings’, ook wel ICO’s genoemd.

Op dit moment zijn er wereldwijd ruim 50 grote ICO’s actief, en net als bij ‘Initial Public Offerings’ (IPO’s) voor aandelen, kan iedereen zich inschrijven om nieuwe digitale munten te kunnen bezitten.

De wereld van digitale munten zoals bitcoin, ethereum en ripple is voor het overgrote deel van de mensen onbekend.

,,Dat geldt ook voor de nationale Centrale Banken,” zegt Domhoff. ,,De onderliggende technologie, blockchain, vinden de meeste mensen uiterst moeilijk te begrijpen, omdat het niet ‘tastbaar’ is. De meeste landen en hun Centrale Banken hebben zelfs geen wetgeving op het gebied van financial technology en zaken zoals digitale munten.”

Vaak wordt geprobeerd om via interpretaties van ‘ouderwetse regels’ deze producten onder toezicht te brengen. Meestal zonder succes, vervolgt Domhoff, omdat het toezichthoudende model traag met de snelle veranderingen in fintech kan omgaan, en de toezichthouders zelf ook niets of heel weinig weten van de materie.

Enkele eilanden in de regio hebben dit opgelost door groepen onafhankelijke specialistische teams op het gebied van fintech te creëren en te koppelen aan hun ministeries van Financiën of Economische zaken.

,,Met deze innovatieve aanpak zijn Singapore, en in de regio, Barbados, Bermuda en Trinidad sterke leiders op het gebied van cryptocurrencies en bitcoin exchanges aan het worden.”

De specialisten van de Curaçaose groep gingen bij de laatste bijeenkomst in op de manier waarop de onderliggende blockchain-technologieën deze uitgiftes mogelijk maken, legt Domhoff uit. ,,Wat de praktische applicaties van digitale munten of digitale tokens kunnen zijn, en hoe al deze munten in toekomstige e-wallets gebruikt worden.”

Het faciliteren van bitcoin exchanges, en het home-basen van ICO’s, vereist speciale wet- en regelgeving en zal evenveel impact hebben als de traditionele trust die voor de regio bracht tussen de jaren 1950-1990, meent de specialist. ,,Eilanden die meedoen zullen flink kunnen meegroeien met hun digitale financiële sector.”

De fintech-ontwikkeling versterkt vaak de tegenstellingen in de generaties, weet Domhoff verder te vertellen. ,,De oudere generaties die op dit moment aan de financiële of politieke top staan, begrijpen de ontwikkeling niet en zien dit als bedreigend. Maar weten ook dat technologie niet te stoppen is. De jongere generatie negeert de oude modellen en creëert haar eigen digitale wereld, met digi-sociale relaties. Er is weinig interesse in het traditionele verenigingsleven, de rol van gewone financiële instellingen en het wel en wee in de dagelijkse politiek.”

Bitcoin Curaçao bevindt zich naar zijn zeggen ‘tussen deze twee werelden’ en bestaat uit zowel specialistische leden die wat dichterbij de oudere generatie staan als jongere leden. Allen hebben praktische en bewezen ervaring op het gebied van fintech.

,,Er wordt getracht een brug te slaan naar de praktische uitvoerbaarheid van bepaalde technologische applicaties. Een concreet voorbeeld hiervan is het feit dat alle digitale munten op dit moment geen toezicht genieten.”

Barbados neemt de leiding

Barbados heeft de leiding genomen in de regio om tot meerdere nationale crypto-currencies te komen, zegt Domhoff. Meer dan honderd vertegenwoordigers waren vorige week aanwezig op een groot regionaal Caribisch evenement op het gebied van digitale munten (de zogenaamde digital of crypto currencies).

Reunion mensual Bitcoin Curaçao ta trata ku tema di ‘initial coin offerings’ | Extra

‘Central Bank meets Blockchain’ kon rekenen op een van de grootste specialisten en internetentrepreneurs op het gebied van digitale munten, Patrick Byrne. Ook de stichter van Overstock en Medici. Medici heeft in 2015 de eerste digitale obligatie uitgegeven. Daarnaast was Gabriel Abed van Bitt aanwezig. Dit bedrijf uit Barbados heeft miljoenen aan kapitaal weten aan te trekken de laatste achttien maanden en begeleidt het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Barbados in de uitgifte van de nationale digitale munt op 15 december. Domhoff:

,,Verschillende Caribische nationale digitale munten moeten ertoe leiden dat overboekingen en transfers van één land naar een ander land in een kwestie van seconden geschiedt.” Dit kan overigens al via bitcoin, ethereum, of andere bestaande digitale munten.

De uitgifte van nationale digitale munten, onder toezicht van de lokale Centrale Bank, wordt volgens hem beschouwd als ‘een betrouwbare stap’ in het digitaliseren van al het betalingsverkeer, en uiteindelijk uitbannen van munten en papiergeld. De kosten verbonden aan betalingen in digitale munten variëren tussen de zes en vijftien cent.

,,Omdat digitale munten gebaseerd zijn op een nieuwe technologie, blockchain genaamd, is de transparantie en traceerbaarheid erg groot. Deze technologie is uiterst klantvriendelijk en doorbreekt de producten prijsmonopolie van banken.”

Domhoff legt uit: banken die gewend zijn om gelden één of twee dagen aan te houden binnen het nationale betalingsverkeer, en één tot twee gulden vragen voor een transactie, of drie tot vijf dagen doen over een swift transactie in het internationale betalingsverkeer en hier minimaal tien gulden voor vragen, zullen niet kunnen aansluiten bij deze digitale munten. ,,Dit omdat het platform en de technologie de snelheid en de prijs bepaalt, en niet meer de individuele banken.”

Steeds meer overheden richten via het ministerie van Financiën of Economische Zaken een eigen specialisten- of adviesteam op. Deze teams komen niet van de traditionele grote adviesbureaus, maar bestaan met name uit individuele externe crypto-, blockchain- en fintech-specialisten die werken volgens een snel schakelend (agile) start-up model, meestal gevestigd op speciale tech-hub locaties.

,,Barbados realiseerde dat het bureaucratische apparaat van de overheid de ontwikkeling van haar digitale munt in de weg zou staan en heeft bewust gekozen voor het decentrale model”, weet Domhoff. ,,Zij hebben er ook voor gekozen het externe team een mandaat te geven om met de Centrale Bank aan de technologie en uitgifte van de munt te werken, zonder al te veel politieke bemoeienis.”

Digitale munten, en het inspelen op de wereld van cryptocurrencies, geeft banken in de regio overigens ook een alternatief voor een probleem dat de financiële sector parten speelt.

,,Namelijk het verlies van correspondentbankrelaties met grote Amerikaanse of Europese instellingen”, licht Domhoff de ontwikkelingen toe. ,,Zonder deze relaties, kunnen regionale banken moeilijk geld internationaal overmaken of ontvangen en wordt de positie van een eiland als Curaçao, als regionaal financieel centrum aangetast.”

De zestien bij de conferentie aanwezige Caribische landen hebben op deze bijeenkomst naar het oordeel van de specialist ‘een volgende stap genomen naar een hervorming van het Caribische financiële stelsel’. ,,Er is een pact gesloten om gezamenlijk te werken aan het verder upgraden van kennis met betrekking tot blockchaintechnologie, smart contracts en digitale munten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. @Pukkie
    Vroeger was zout ook een betaalmiddel (salaris).

    De ontwikkeling van digitale valuta loopt over het algemeen erg traag (begrijpelijk vanwege de impact op traditionele financiële instellingen). Echter zijn een aantal prominente vermogende particulieren onlangs begonnen om de overstap naar digitale valuta te maken. Sommige analisten suggereren dat naarmate deze vooraanstaande investeerders nauw verbonden raken met de blockchain-geassocieerde digitale valuta, er een groeiende effectiviteit en efficiëntie in de crypto valuta ontstaat. Cryptocurrencies worden steeds meer gezien als veilige plaatsen om waarde op te slaan, als waardevol middel van diversificatie van de activa en als de bouwstenen voor platforms en marktplaats-veranderende bedrijven.

    Zie ook: http://www.investopedia.com/bitcoin/

  2. Cryptocurrency. Da’s lachen. In het begin van de bitcoin kon je voor 10.000 bitcoins 1 pizza kopen. Nu is die hoeveelheid bitcoins 40 miljoen euro waard.
    Wie wil dit nu nog serieus nemen.
    Geef mij maar NAF’s , geld van een land wat niet bestaat (Nederlandse Antillen) maar ik kan er hier wel wat mee kopen.

  3. De onderstaande opmerking getuigt ervan dat het artikel erg goed is geschreven. De overgrote meerderheid begrijpt niet waar het over gaat. Elk land een cryptocurrency is mogelijk zodat het land controle en zicht heeft op het lokale betalingsverkeer. Opgelicht worden we nu, door de banken, bij het versturen van betalingen. Die noodzaak voor banken verdwijnt dan.

  4. 50 cryptocurrencies! 50!
    Nou, logisch dat we er nog een nodig hebben in de Caribbean. Veel plezier ermee en kijk maar hoeveel mensen je kunt oplichten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties