26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Eiland kan niet zonder brandstof’

HomeMediaAD | ‘Eiland kan niet zonder brandstof'
Extra waarborg brandstofprijs Curoil ‘noodzakelijk’ | Persbureau Curacao

Willemstad – Als de continuïteit van de brandstof- en energievoorziening niet gegarandeerd is, dan is dat een gevaar voor de Curaçaose samenleving. Het eiland heeft dan een groot probleem, want de gehele economie is daarop gebaseerd.

Niet alleen het particulier vervoer is afhankelijk van brandstof, maar ook Aqualectra kan geen stroom en water leveren zonder brandstof. Daarnaast is er het vlieg- en scheepvaartverkeer waarvan het eiland voor levering van goederen afhankelijk is.

Het is om deze reden dat er in de brandstofprijzen per 5 mei een extra waarborgingscomponenten in de tariefopbouw is opgenomen van 22 cent. ,,Het gaat niet om de bedrijven Curoil of Aqualectra, maar om het behoud van de brandstofvoorziening”, zo legt Edwin Bogert, hoofd juridische zaken van het Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P) – belast met het vaststellen van de brandstoftarieven – uit, nadat er nogal wat ophef ontstond over deze extra kosten voor de consument.

Curoil en Aqualectra zien als gevolg van de coronacrisis de inkomsten sterk dalen. Uit een impactstudie komt naar voren dat beide bedrijven elk zo’n 40 miljoen gulden aan liquiditeitstekorten zullen hebben aan het einde van het jaar. Deze tekorten zijn overigens nadat er kostenbesparende maatregelen zijn getroffen, aldus Bogert.

,,De component van 22 cent in de benzine en 12 cent in de dieselprijs is overigens nog steeds niet genoeg voor het dekken van de extra opgelopen tekorten door de coronacrisis. Deze componenten leveren Curoil 1,5 miljoen gulden per maand op, tot en met december 12 miljoen, terwijl het liquiditeitstekort op 40 miljoen geschat is. Uiteindelijk hebben we geadviseerd om toch een tariefsverlaging van 10 cent door te voeren om zo de kosten voor de gemeenschap omlaag te brengen en de economie te ontzien.”

Bij Curoil en Aqualectra is de afzet sterk teruggelopen. Bogert: ,,Als gekeken wordt naar de afzet van Curoil dan is vastgesteld dat de benzine- en dieselafname door particulieren met 50 procent is ingezakt. Ook bij Aqualectra is er een afzetvermindering van brandstoffen van 15 tot 20 procent. En dan is er nog de luchtvaart- en scheepvaartmarkt waar de afzet nihil is.”

Hij erkent overigens dat het een geluk is dat de brandstofprijzen op de internationale markt gedaald zijn.

,,Maar voor de prijzen in mei kijken we naar de facturen van de maand maart. We zien dus in mei pas de prijsdaling van de maand maart terug. Tussen de voorgaande prijzen en de nieuwe prijzen is er een verschil van 32 cent bij benzine en 23 cent bij diesel. Dat is puur op basis van lagere aankoopprijzen. Zonder crisis hadden we een dergelijke verlaging kunnen doorvoeren. Maar als gevolg van de crisis en om de brandstofvoorziening te kunnen waarborgen, moeten we een extra waarborgcomponent invoeren in de tariefberekening.”

Overigens is het zo dat de olieprijzen in april en mei nog verder zijn gedaald. Toch stelt Bogert dat Curoil daar niet per definitie nu al van profiteert. ,,Omdat de raffinaderij al twee jaar de lokale markt niet voorziet van brandstof, moet dat op de internationale markt ingekocht worden. Konden bij de raffinaderij telkens kleine hoeveelheden gekocht worden, op de internationale markt moet er in grote hoeveelheden ingeslagen worden, voorraden van twee of drie maanden.

Deze producten zijn dus al langer geleden tegen hogere prijzen opgekocht en komen nu pas op de markt. Als bij de nieuwe voorraden de prijzen sterk gedaald zijn, dan kan dat in de komende maanden mogelijk wel zorgen voor een verlaging in de brandstofprijzen. Overigens zal de extra component per maand geëvalueerd worden. Nu de interne economie weer opengaat, zal de afzet ook toenemen. Er zal van maand tot maand gekeken worden naar de ontwikkelingen”, aldus Bogert.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. TNu moet de burger gaan betalen voor wanbeleid door de overheid?
    Ja. Kort en bondig. Dat is altijd zo. De regering is de verkozen vertegenwoordiger van de bevolking. En de beslissingen van de regering moeten daar voor het volk, door middel van belastingen, betalen. Het is niet anders.
    Het kan wel anders als de regering zich schuldig maakt aan criminele zelf verrijking, direct of indirect. Deze gelden zijn terugvorderbaar bij een veroordeling.

  2. Hadden ze toch een paar jaar geleden al de afhankelijk van fossiele brandstoffen moeten verminderen. Nu moet de burger gaan betalen voor wanbeleid door de overheid?

  3. Schandalig hoe er totaal OVER THE TOP maatregelen worden genomen niet om de voorziening van Benzine e.d. te kunnen handhaven maar om het lukeratieve uigave patroon te blijven hanteren.
    Dit kunnen wij als bevolking niet meer vatten en ook niet meer accepteren. Eerst maar zorgen dat alle onkosten bij de gehele overheid 50% naar beneden geschroefd worden – zeker 50% van de ambtenaren kunnen weg punt uit. Al die zogenaamde Advies bureau’s – en ingehuurde accountants bureaus kunnen makkelijk vervangen worden door profesionals die 20% van de tot nu toe betaalde kosten zullen souperen-laat ze maar concurerend inschrijven. Verder moeten de bonden maar eens ophouden met ike ikke ikke nee het land-Eiland.
    De Benzine prijs had al op ongeveer 60 cent per lieter kunnen zitten – helaas worden wij-de bevolking altijd de dupe van deze praktijken. Die 22 cent heffing zal nooit meer verdwijnen – zeker zelfs worden verhoogd-de alom bekenede Melk koe.In nederland werd ooit het kwarte extra heffing op Benzine ingevoerd door Lubbers. Jaren lang vechten groepen voor verwijdering-teruggave–lasten verlaging.Maar da alom slurpende regeringen zijn er een doof oor na.
    Het is lang overtijd om een zaken regering te krijgen die professioneel is en gecontroleerd uit Nederland -liever zelfs dat het tijd word dat we als Bonaire overstappen zodat de financien eindelijk eens kloppen.
    ZO ZAT VAN AL DIE ZAKKEN VULLERS –

  4. Curacao snakt gewoon naar Steven Martina als MEO minsiter: 1000 koeien, space travel, en andere fata morgana projecten om de economie weer leven in te blazen

  5. Er was een verschil tussen de situatie hier en die van andere landen. Elk land is hierin uniek. De maatregelen die hier genomen zijn zijn de zwaarste ter wereld en het langste voortgezet ter wereld. En dat alles met mogelijk de minste besmettingen per inwoners en
    ZONDER TE TESTEN. Met andere woorden; er was totaal geen beeld over hoever het virus zich onder de bevolking had verspreid. Toch de zwaarste maatregelen. En dat terwijl de staatskas leeg was en de economie al sputterend stil dreigde te vallen.
    Dan stoppen we de economie volledig voor een periode van 7 weken. En als dit gedaan en klaar is kunnen we de draad weer oppakken, met 2 meter afstand en dat noemen we economia 2.0.
    Waanzin.
    Economia 2.0 is een volledig nieuwe economie die de tering naar de, beperkte, nering zet. Alle overheidsentteiten moeten vanaf 0 opgestart worden met lage kosten en hoge efficiency. Het zelfde geld voor ambtenaren en de overheid zelf. Het lijkt me duidelijk dat de huidige bestuurslaag niet in staat is om dit te doen. Maar het is de enige weg vooruit. Elke andere weg gaat een schulden last brengen die onbetaalbaar wordt en het “probleem” langer rekt en we afglijden in plaats van opbouwen. Haïti dreigt.

  6. The government calls for a lockdown, with every consequences thereafter, and now we the general public must pay or better said fess-up?

    Tell us where in your “hail to the government” dissertation we can depict any wise decision made, please.

    It is a different situation, but all be it, it becomes murdurous that each and every time you are sticking your hands in to my biody and ripping out my soul.

  7. curazao government must be aware to this situation like any other country in the world. Do not follow example of venezuela being without fuel for their people. Right now there more 80% of fuel stations causing shrinking and stop commercial activity everywhere and for everybody. Being without fuel more than 5 weeks is enough for any country. Curacao a beautiful so government and Curoil and Aquaelectra must make wise decisions

  8. Alle onv’s gaan met verhogingen komen, lagere inkomsten moeten ergens door gecompenseerd worden.
    Ach zie het maar als een solidariteitsheffing. En zo wordt alles duurder.
    Verminderde inkomsten
    Verhoogde belasting
    Verhoogde kosten
    Is dit economia 2.0?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties