26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Elk dubbeltje omkeren’

HomeMediaAD | 'Elk dubbeltje omkeren'
CFT: De uitvoering van de begroting 2017 ‘loopt uit de pas’

Willemstad – ,,Elk dubbeltje omdraaien”, dat is het advies van voorzitter Raymond Gradus van het College financieel toezicht (Cft) aan de regering van Curaçao en minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën in het bijzonder.

De uitvoering van de begroting 2017 ‘loopt uit de pas’. Inkomstenverhogende en kostenverlagende maatregelen zijn noodzakelijk in de laatste drie maanden van het jaar om een deficit te voorkomen.

‘Uitdagingen’ liggen er bij de achterblijvende belastinginkomsten, achterblijvende premieopbrengsten bij de sociale fondsen en het beheersen van de overheidsuitgaven. Ook is het stimuleren van de economie een belangrijke uitdaging voor de komende periode.

Er was halverwege het jaar een totale overschrijding van de prognose van 77 miljoen gulden. De voorzitter van het Cft: ,,De regering dient stappen te zetten om een tekort eind 2017 af te wenden.”

De afgelopen jaren is de economische groei op Curaçao gestagneerd. Voor 2017 wordt uitgegaan van een reële economische groei van -1,8 procent en voor 2018 van 0,3 procent bbp (bruto binnenlands product). ,,De economie heeft een impuls nodig. De overheid kan een beter ondernemersklimaat creëren door belemmeringen, zoals bijvoorbeeld red tape, weg te nemen door onder meer te investeren in ICT, de wetgeving te moderniseren en door een daadkrachtige doorvoering van efficiency bevorderende maatregelen binnen met name de overheidsondernemingen in de energiesector.”

Er zijn ook kansen op het gebied van economische groei door de mogelijke komst van Guangdong Zhenrong Energy (GZE), de investeringen in de Dokmaatschappij en de tweede megapier, waar op dit moment al belangrijke stappen gezet worden.

Verder adviseert het Cft de regering-Rhuggenaath om de informatievoorziening over Hospital Nobo Otrobanda (HNO) te verbeteren, gezien de mogelijke financiële consequenties voor de begroting. ,,Dit geldt niet alleen richting het Cft, maar ook richting de samenleving. Het Cft dringt daarom aan op een update van en inzicht in de businesscase.”

Tot slot wijst het Cft ook op het weerstandsvermogen dat versterkt dient te worden om in economisch minder voorspoedige tijden de begroting in evenwicht te kunnen houden. De voorzitter waarschuwt voor een beleid dat steunt op incidentele inkomsten om de begroting sluitend te krijgen en benadrukt daarom onder andere het belang van een structureel dividendbeleid voor overheids-nv’s.

Het bezoek aan Curaçao woensdag was het eerste onder leiding van de nieuwe voorzitter Gradus. Het college is intussen versterkt met de komst van het nieuwe lid namens Curaçao, Gregory Damoen. Tijdens de gesprekken zijn ook de gevolgen van orkaan Irma voor de economie van Curaçao en Sint Maarten aan de orde geweest.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Belastingdienst is te druk om de kleine man aan te pakken die misschien ergens 1 gulden te weinig heeft betaald maar laat anderen gewoon geen belasting betalen. Al die illegale woningen die worden gebouwd. Betalen men daar OZB over? De bouwbedrijven die dat bouwen, dragen die belastingen af?

  2. Iedere gemeenschap kent hiërarchieën, zo ook de financiële wereld. De financiële wereld kent; zakenbanken, verzekeraars, advocaten, accountantskantoren en de toezichthouders. In deze niche van beroepsgroepen, vallen de hooggewaardeerde bonentellers (‘accountants’) meestal op vanwege hun rol in het maatschappelijke verkeer, waarbij perverse financiële prikkels, het ene na het andere schandaal veroorzaakt. De toezichthouders, vanwege het talent dat er rondloopt, vormen vaak de onderste laag in zo’n hiërarchie. Niet zo op Curaçao! Daar is het net omgekeerd.
    Op Curaçao is de toezichthouder als de blinde die een blinde leidt. De toezichthouder is blind daar zij niet het volledig plaatje krijgen te zien. De Minister, een veredelde ‘magazijnmeester’, beschikt over beperkte capaciteit (zie ook SG) om de staatsuitgaven en staatsinkomsten te beoordelen, laat staan om beleid m.b.t. economische groei mét sociale vooruitgang te formuleren. De huidige SG, voormalige minister, die, om het door de door het Cft opgelegde sluitend te maken, maar geheel geen grip heeft op de Curaçaose financiële situatie (zie chaos CBCS), presenteert een vertekend beeld van de werkelijke situatie. Parlementariërs, voor zover zij het geheel kunnen beoordelen (financiële commissie), stellen zich vaak vanwege onzichtbare prikkels niet kritisch op. Dus blijft het prutsen aan de hand van incidentele inkomsten totdat de zon uit het oosten opkomt.

  3. Op den duur ga je geen onderscheid meer zien tussen de verschillende kabinetten. Deze generatie politici zijn allemaal uit hetzelfde kluit getrokken. Schotte was misschien een uitschieter door zijn financierders buiten het ‘establishment’ en zijn handlangers, maar over enkele jaren denkt men daar anders over. Zolang er geen echte mentaliteitsverandering optreed in de politiek blijven we dezelfde resultaten oogsten.

  4. Ik weet niet waar die dubbeltjes omgekeerd worden maar waarschijnlijk ik het buitenland.

    De ene na de andere politicus vliegt op snoepreis naar China en mevrouw Alcala vliegt zelfs voor het bijwonen van een kunstenaars expositie naar Barbados.

    New York en Amsterdam zijn voor regering en Staten ook favoriete bestemmingen voor een weekje shoppen, luxe dineren en logeren en een riante daggeldvergoeding aan het nog riantere salaris toe te voegen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties