AD | Eman krijgt meeste persoonlijke stemmen

Mike Eman roept aanhang op om vandaag naar Gouverneur te gaan | Arien Rasmijn

Willemstad/Oranjestad – Mike Eman behaalde vrijdag bij de Arubaanse Statenverkiezingen 7.822 persoonlijke stemmen van de 23.376 die zijn partij AVP binnensleepte. Hij is daarmee verreweg de meest populaire lijsttrekker/politicus van Aruba.

De tweede op de lijst van de Arubaanse Volkspartij (AVP), Benito ‘Benny’ Sevinger, kreeg 2.785 stemmen, gevolgd door de 2.028 voor nummer drie, Mike de Meza. Nummer vier Arthur Dowers kreeg de steun van 1.505 kiezers, Richards Arends kreeg het vertrouwen van 1.390 kiesgerechtigden. AVP haalde negen zetels.

Evelyna Wever-Croes vergaarde 3.503 persoonlijke stemmen van de 22.061 die haar partij MEP achter zich wist te krijgen. De nummers twee, drie, vier en vijf op de MEP-kandidatenlijst wisten dan ook relatief hoog te scoren. Xiomara Ruiz-Maduro was vlak na de MEP-lijsttrekker goed voor 2.696 stemmer; Crispin Romero als nummer drie voor 1.048; nummer vier Danguillaume Oduber voor 2.399 stemmen. En Glenbert Croes op nummer vijf kreeg zelfs 2.491 op zijn naam. Ook MEP sleepte negen zetels binnen.

POR-leider Otmar Oduber wist voor zijn nieuwe partij 1.808 kiezers achter zich te krijgen van de in totaal 5.531 stemmen die POR kreeg. Nummer twee op de POR-lijst, Andin Bikker, veroverde er 1.086, terwijl nummer drie, Marisol Lopez-Tromp, goed is voor 497 kiezers. POR krijgt twee zetels.

De vierde partij die zetels kreeg – RED, die één zetel bemachtigde – heeft met Ricardo Croes een partijleider/lijsttrekker die de voorkeur geniet van 3.359 stemmers. In totaal kreeg RED 4.166 stemmen. Amando Lampe kreeg 466 persoonlijke stemmen.

De kiesdeler, voor het behalen van een Statenzetel, bedraagt 2.794 stemmen. Het aantal te vergeven zetels bedraagt 21. Overigens valt op dat het totaalaantal getelde stemmen niet altijd exact overeenkomt. Bij het overzicht van alle stembureaus lijkt er een minimaal verschil te zijn als dit wordt vergeleken met het totaalaantal uitgebrachte stemmen per partijlijst. Zo staat bij AVP in eerste geval 23.385 stemmen en bij het totaalaantal door de kandidaten verzamelde stemmen gaat het om 23.376.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Eman krijgt meeste persoonlijke stemmen

  1. Renée van Aller

    Hoeveel is betaald voor die populariteit en hoe werd die koopkracht gefinancierd??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *