AD | Europees parlement wil steun Brussel voor Nederlandse eilanden

Frans Boogaard | Algemeen Dagblad

Europees Parlement wil meer hulp voor Caribische eilanden

Europa moet snel in actie komen om steun te bieden aan Aruba, Bonaire en Curaçao. Net als Brazilië en Colombia, of nog erger, worden die eilanden onder de voet gelopen door vluchtende Venezolanen.

Dat zegt voorzitter Antonio Tajani van het Europese parlement. In een brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker vraagt hij de Europese Commissie te onderzoeken ‘welke instrumenten de EU beschikbaar heeft om de Nederlandse Caribische eilanden bij te staan’.

De steun die hulpcommissaris Christos Stylianides kort geleden na een bezoek aan de regio aan Colombia beloofde is niet genoeg, aldus Tajani onder verwijzing naar een recente parlementsresolutie. De crisis in Venezuela, schrijft hij, ‘veroorzaakt de grootste volksverhuizing die Latijns-Amerika ooit heeft gekend’.

Uit contacten met zijn collegavoorzitters van de parlementen van Aruba en Curaçao weet de Italiaan dat recent nog weer eens zo’n 10.000 Venezolanen naar de eilanden zijn gevlucht, ‘een aantal dat overeenkomt met ruwweg 10 procent van het bevolkingsaantal van elk eiland’.

CDA-leider in Europa Esther de Lange vindt de brief van Tajani ‘een zeer belangrijk signaal’. ,,De economische gevolgen voor onze eilanden zijn enorm. Europese aandacht en fondsen moeten dus ook gericht zijn op onze eilanden en niet alleen aan de buurlanden van Venezuela op het vasteland.”

Snelle steun ‘aan onze mede-Europeanen in de Cariben’ past volgens Tajani in een traditie. ,,Wij hebben met betrekking tot Venezuela altijd voorop gestaan, met concrete stappen als sancties tegen het regime en toekenning van onze Sacharov-prijs aan de Venezolaanse democratische oppositie.”

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *