26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Excuses Plasterk aan Asjes

HomeMediaAD | Excuses Plasterk aan Asjes

Door René Zwart

Excuses Plasterk aan Asjes
Excuses Plasterk over uitlekken notitie gezondheidszorg aan Asjes

Den Haag – De notitie waarin Haagse ambtenaren de vloer aanvegen met de kwaliteit van de gezondheidszorg op Curaçao en Sint Maarten had nooit openbaar mogen worden.

Door een blunder van een overijverige medewerker op een ministerie is het document naar de Tweede Kamer gestuurd en gelijktijdig op websites van de overheid gepubliceerd. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant naar de status van het omstreden document dat veel stof heeft doen opwaaien.

De notitie met een voor de regeringen en de zorgsector ronduit pijnlijke inhoud was alleen bestemd voor de ogen van de ministers Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid, maar kwam op 12 maart als bijlage bij een brief over de Koninkrijksconferentie in de openbaarheid.

Onmiddellijk nadat de fout was ontdekt, is het stuk ingetrokken en van de diverse websites verwijderd, zo bevestigt een woordvoerder van Schippers. Toen had de notitie echter al zijn weg gevonden naar de media die er, vanwege de spraakmakende inhoud, uitgebreid over berichtten.

Een in verlegenheid gebrachte Plasterk heeft persoonlijk met minister-president Ivar Asjes gebeld om zijn excuses aan te bieden en uit te leggen dat de notitie nooit gepubliceerd had mogen worden. De vertegenwoordiger van Nederland in Philipsburg heeft verontschuldigingen overgebracht aan premier Marcel Gumbs van Sint Maarten.

De notitie was opgesteld door ambtenaren van de ministeries van Volksgezondheid en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en was bedoeld als ‘strategie’ voor de bewindslieden om op weg naar de Koninkrijksconferentie van medio juni in Willemstad bij andere landen tot meer samenwerking aan te zetten.

Zoals deze krant in de editie van 13 maart berichtte, waren de toon en inhoud van de notitie weinig diplomatiek. Over de zorg op Curaçao werd onder meer opgemerkt:

,,Het geld lekt weg en mensen worden blootgesteld aan dure, onnodige behandelingen en veelal inferieure zorg. De regering van Curaçao is niet bij machte in te grijpen.”

Ook de regering van Sint Maarten kreeg onderuit de zak vanwege de ‘ondermaatse’ capaciteit en kwaliteit van de zorg. Zij werd tevens verweten evacuaties van acute patiënten uit Saba en Sint Eustatius te bemoeilijken omdat het land er aan zou willen verdienen. Aruba kwam er ongeschonden vanaf.

De opstellers van de notitie kwamen tot de conclusie dat ‘Curaçao, Aruba en Sint Maarten te klein zijn om ieder voor zich een voldoende dekkend, kwalitatief hoogwaardig zorgstelsel te ontwikkelen en overeind te houden’. In ruil voor de bereidheid tot meer samenwerking zou Nederland expertise kunnen aanbieden, luidde het advies aan de beide bewindslieden.

De snoeiharde, kort door de bocht geformuleerde kritiek werd door de zorgsector op de eilanden als een koude douche ervaren, ook al omdat deze zonder vooroverleg met de staven van Schippers ambtgenoten in de Cariben – naar nu blijkt per vergissing – de wereld in was gestuurd.

Dankzij het bedrijfsongelukje weten Curaçao, Aruba en Sint Maarten in elk geval wel hoe er in Den Haag werkelijk over hun zorgbeleid wordt gedacht.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. @ JM

    nee je moet je eerst inschrijven , maar goed geen inkomen dan krijg je een zorgtoeslag waar je dan bijna kosteloos je kan verzekeren. Iedere nederlander is verplicht zich te verzekeren.

  2. @ Henki

    “wisten we al omdat bewoners van Bonaire niet zich mochten laten behandelen op Curacao. Ook wisten we het al omdat wij als bewonners als we echt ziek zijn en het geld hebben we ons uitschrijven op Kranchi en ons in laten schrijven in Nederland net zolang totdat we weer beter zijn.”

    KAN DIT ECHT ZONDER INGESCHREVEN te zijn bij een Nederlandse zergverzekeraar en de vereiste premie te hebben betaald ???

    De kwaliteit van de gezondheidszorg neemt hier te ( ei)lande in zo’ n schrikbarend rap tempo af dat het geen luxe is tijdig naar “vluchtwegen” uit te zien .

  3. wisten we all omdat bewoners van Bonaire niet zich mochten laten behandelen op Curacao. Ook wisten we het al omdat wij als bewonners als we echt ziek zijn en het geld hebben we ons uitschrijven op Kranchi en ons in laten schrijven in Nederland net zolang totdat we weer beter zijn.
    OOk onze regering weet dat, mag ach we doen alsof onze neus bloedt.

  4. ,,Het geld lekt weg en mensen worden blootgesteld aan dure, onnodige behandelingen en veelal inferieure zorg. De regering van Curaçao is niet bij machte in te grijpen.”

    Nee, helaas. Maar dit zegt wel veel van hoe diep wij als volk in de put zitten!

  5. Weer een onzin commentaar van R de Zwart. De gezondheidszorg in Curaçao is beneden de maat. En dat mag van R de Zwart niet gezegd worden, zeker niet door Nederland. Maar alle specialisten die ik hier spreek, ontkennen het niet meer.

  6. De ongemakkelijke informatie mag dan onder excuses zijn uitgelekt, maar de inhoud wordt niet bestreden, noch ontkend. Dus kennelijk is het waar en stemt het rapport overeen met de feiten (?). De vraag is hoe de diverse regeringen de kwaliteit van hun gezondheidszorg controleren. Daar zien wij nooit wat over. Waarom deden Nederlandse ambtenaren onderzoek? Waren die uitgenodigd? Inderdaad wil men verdienen aan de gezondheidszorg maar dat geldt voor het hele Koninkrijk. Van 24ora.com (Aruba) begrepen wij dat de resistente MRSA bacterie (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus) zich ingegraven heeft in de OK van het HO ziekenhuis in Oranjestad. Die bacterie komt niet alleen van buiten. Ook werknemers van het hospitaal kunnen drager zijn. In Aruba was ook vergeten (?) een of meer OK’s op te nemen in de begroting van het nieuwe ziekenhuis (?). En dat terwijl de financiële situatie van de overheid al zo zorgwekkend is. Dus Aruba heeft al zorgen genoeg in de gezondheidszorg en daarbuiten. De vraag is nu of de verantwoordelijke bewindspersonen de kwaliteit van de gezondheidszorg willen en kunnen garanderen. Als ze er niets aan kunnen doen is de vraag waarom niet? Het gaat om de gezondheid en het leven van alle inwoners. Als de gezondheidszorg te wensen overlaat kan dat ook de noodzakelijke financiën ongunstig beinvloeden. Kunnen de diverse regeringen dat laten gebeuren? Renée van Aller&John de Vries

  7. R de Zwart onderbouwt niet waarom het ambtelijk rapport “kort door de bocht ” zou zijn. Kan hij dat alsnog doen? In ieder geval heeft Plasterk geen afstand genomen van de vaststellingen in het rapport.

  8. Kunnen ze die ambtenaar geen minister maken. Die durft tenminste de waarheid te publiceren, zonder angst om op die lange Antilliaanse tenen te staan.
    Heel ander kaliber dan de puddingen Plasterk en zijn voorgangers met koudwatervrees. (Overigens een soort water wat op de Eilanden hooguit spaarzaam in de whisky wordt gedaan)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties