28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Export zwerfdieren veel extra werk’

HomeMediaAD | ‘Export zwerfdieren veel extra werk’
Hoofd Veterinaire Dienst Arnold Dwarkasing: ,,Het controleren van alle organisaties op Curaçao die dieren naar het buitenland sturen, gaat ons veel werk opleveren.” | Persbureau Curacao

Willemstad – Lokale dierenhulporganisaties die honden en katten naar een adoptieadres in Nederland of elders sturen, brengen de Veterinaire Dienst in problemen. Dat zegt hoofd Veterinaire Dienst, Arnold Dwarkasing.

,,Al deze organisaties moeten wij gaan controleren. Dat levert ons te veel extra werk op.”De zwerfdierenproblematiek wordt volgens Dwarkasing gecompliceerd door het grote aantal stichtingen en particulieren die dieren van de straat halen.

,,Zo krijg je versplintering en is er minder focus op het doel. De organisaties hebben een verschillende aanpak en voor het bereiken de doelstelling, afname van het aantal dieren dat op straat loopt, is het van belang dat de organisaties gaan samenwerken. Er moet uniform beleid komen.”Behalve met versplintering ziet de Veterinaire Dienst zich sinds kort geconfronteerd met een nieuw probleem, aldus Dwarkasing.

,,Wij ervaren een novum op Curaçao: de organisaties halen niet alleen honden van de straat, maar exporteren die ook. Zij zoeken iemand in Nederland die een hond wil adopteren, en dan sturen ze die hond met het vliegtuig naar Nederland.”

Voor vertrek naar het buitenland moet voor een huisdier door een dierenarts een gezondheidsverklaring zijn afgegeven: het dier wordt gecontroleerd, krijgt de nodige inentingen plus boekje, krijgt een chip en registratienummer, en drie weken voor vertrek een inenting tegen rabiës. Als dit is gedaan door de verzorger van het dier – organisatie of particulier – kan deze bij de Veterinaire Dienst een uitreisdocument halen tegen betaling van zeventig gulden.

,,Dit bezorgt ons extra werk”, zegt Dwarkasing, die aangeeft dat de wetgeving in Nederland voorschrijft dat de stichtingen die de dieren met een vluchtbegeleider naar Nederland sturen moeten worden gecontroleerd.

,,Het natrekken van alle organisaties op Curaçao die dieren naar het buitenland sturen, gaat ons veel werk opleveren.”

Via internet zoeken hulpverleners naar reizigers die een hond of kat in een kennel als bagage willen meenemen, nadat de kosten hiervan zijn vergoed. Deze zogenaamde vluchtbegeleiders geven de dieren bij aankomst op de luchthaven van bestemming af aan de nieuwe eigenaar.

Dwarkasing heeft bij betrokkenen aangegeven dat dit niet is toegestaan: een dier zou alleen met de eigenaar mee mogen reizen, niet met een vluchtbegeleider. Dwarkasing ziet voor het verminderen van het aantal zwerfdieren op Curaçao meer in samenwerking met de World Organisation for Animal Health (OIE), waar Curaçao dankzij Dwarkasings inzet sinds kort lid van is, als 182ste aangesloten land.

,,Tijdens de conferentie in Parijs, in mei van dit jaar, heb ik de toetreding van Curaçao kunnen bewerkstelligen”, zegt Dwarkasing. ,,Dit is een mijlpaal in mijn carrière en een grote stap voorwaarts voor Curaçao. Het niveau van de veterinaire hulp op het eiland kan hierdoor naar een hoger plan worden getild. De OIE kan ons ook helpen om de problemen met zwerfdieren op Curaçao op te lossen.”

Platform Dierenwelzijn Curaçao

Lokale organisaties die zich inzetten voor zwerfdieren en voor dieren die door de eigenaar verwaarloosd of mishandeld worden, zijn sinds twee jaar verenigd in het Platform Dierenwelzijn Curaçao.

Naast de Dierenbescherming Curaçao, die het asiel op Parera beheert, zijn dit Stichting Dierenhulp voor gratis sterilisatie van honden en katten, I-Animal voor educatie op scholen en publieksvoorlichting, en organisaties die dieren een tweede kans bieden middels opvang, verzorging en aanbieding ter adoptie: Curaçao Animal Rights Foundation (Carf), Rescue Paws Curaçao, Stichting Dog, Alle Hulp aan Dieren op Curaçao (Alle Hadoc), Pippi’s opvang, Casa Bak, Kitten Rescue Curaçao, Cats of Curaçao en Feed Friends.

Deze organisaties staan met elkaar in contact via social media, en komen regelmatig samen, onder meer voor overleg over en voorbereiding van sterilisatieacties. Met uitzondering van het dierenasiel, gaat het om particuliere initiatieven die geen subsidie of vergoeding van de overheid ontvangen.

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

  1. Dwardkasing heeft gelijk hij heeft al zijn handen vol aan het runnen van zijn Eigen bedrijf nl.importeur van vlees.
    Het zijn vrienden in het kwaad (importeurs van vlees en levensmiddelen)
    Hector Henriques enz.die gaan allemaal vrij uit.
    Dwarskasing moet op non actief gezet worden en een onderzoek komen.

  2. Blijkbaar vullen deze stichtingen en vrijwilligers een gat in de ‘markt’ door met heel veel energie zich in te zetten voor dieren.
    Deze meneer vindt dat allemaal maar lastig maar geeft niet aan hoe hij tegen de huidige situatie aankijkt en wat voor oplossingen hij ziet.
    Dan zou hij initiatief kunnen nemen (en dat zal wel lastig zijn) om samen naar een oplossing te werken.
    Een van de manieren is bewustzijn bij de mensen kweken, dat men dieren goed moet behandelen. Dan krijg je langzamerhand minder dieren op straat omdat men beter voor de dieren zorgt en ook minder nestjes zal hebben (eerder steriliseren).

    Maar deze meneer heeft als mijlpaal bereikt dat hij Curacao bij een organisatie heeft aangemeld. Dus nu kan hij op zijn lauweren rusten.
    Ik denk dat hij een standbeeld wilt en misschien dat er een straat naar hem vernoemd kan worden.
    En de OIE kan dan helpen om het probleem op te lossen?
    Hoe doet de OIE dat dan? Wat zijn hun oplossingen?
    Gok dat het papieren tijgers zijn en gemeenschapsgeld gebruiken om lekker vanachter een buro te roeptoeteren.

    Nou heeft die die mooie baan, tsja, nou moet hij allerlei stichtingen gaan controleren…hahaha. Wat sneu nou zeg.

    Website van OIE geeft niet aan hoe ze problemen aanpakken.
    Van zo’n organisatie zal je niet veel mogen verwachten.

    Dus : ga samenwerken !

  3. Ik ben moe van al die honden op Curacao die overal hun behoeften doen. Inclusief die van mijn moeder.
    En haar buren. Al die muggen die dan overal vliegen.
    Dat brengt allemaal ziektes.
    Ik heb zoveeeeel ruzie met mijn moeder overgehad. En nog steeds.
    Inderdaad steriliseren en afschieten.
    Dos pasitos hier en dos positos daat. Probleem opgelost.

    Poep overal op straat zie je zelfs minder in Nederlans wat een walhala is van poep op straat. En de temperattur in Ned veroorzaakt minder muggen plaag.
    In mijn tijd in Ned heb ik zooo vaak ruzie met hondenbezitters gehad.
    Jammer dat ik tientertijd geen pasitos kon kopen.

    Weg met al die honden en katten.
    Wie een mascote wilt hebben raad ik aan om een konijn, morocoi, lora etc te nemen. Minder vies.

  4. Alleen zijn gezicht speelt boekdelen, luilak. Hier is iedereen alleen maar aan lekker te eten denken. Ik noem dat vetmesten.

  5. Alles wat binnenkomt inmiddellijk steriliseren voor dat het weer naar buiten gaat. Kosten te betalen door de aanbrenger. Zo niet, inslapen. Beter dan als roadkill te eindigen.

  6. Het is echt te dol dat deze man dit zegt. Uit ervaring weet ik dat de veterinaire dienst Naf 70,– krijgt om in 5 minuten een stempeltje te zetten. Dit geld kan prima gebruikt worden voor inspecties. Als deze ” op zijn borst kloppend opperhoofd” in het verleden beter zijn best had gedaan, was het niet nodig geweest om honden en katten naar het buitenland te laten gaan voor de liefdevolle verzorging. Ga gewoon aan het werk en ga doen wat je al jaren had moeten doen op dit eiland. Het lijkt hier wel een 3e wereld land en dat komt door mensen als Dwarkasing die wel praten, hun zak vullen en verder niets doen. Ga je schamen Dwarkasing!!!!

  7. Ik begrijp niet waarom Dwarkasing aangevallen wordt door Jan en alleman, die man heeft wel groot gelijk. Huisdieren kosten veel geld en hier investeren de meesten niet in het onderhoud van hun dieren laat staan hun hekken.

    Je kan niet rustig lopen zonder dat een hond achter jouw aanrent om je te bijten, hahahahaahaaaaaa

    Meer dan 70% van alle honden hier hebben nooit een dierenarts gezien, stel je voor dat zo’n hond jouw bijt zorgt dat je snel naar de huisarts ga anders krijgt grote gezondheidsproblemen.

  8. Dwar(s)karsing, zijn naam zegt het al. Hem zou het spreekwoord ” hij is zo lui als een hond ” niet mis staan.

  9. Deze man is een egoist, denkt alleen aan zichzelf en niet aan de dieren.
    En ook niet aan de mensen die deze dieren opvangen en veel werk en kosten hieraan hebben.
    weer zo een typische egoïstische reactie van een YDK, die lui is.

  10. Why would a tiny island, with only 150k residents need 9 animal adoption agancies? FFS, just consolidate your resources and form 2 or 3, big, more effective ones.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties