27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Fa Si Oen kan weer opereren

HomeMediaAD | Fa Si Oen kan weer opereren
Dr. Patrick Fa Si Oen (derde van links) | Foto: DSK

Willemstad – Chirurg Patrick Fa Si Oen moet onmiddellijk weer aan het werk kunnen, mede in het belang van het Curaçaose publiek onder wie de bij hem in behandeling zijnde (kanker)patiënten, om zo spoedig mogelijk van specialistische medische zorg te worden voorzien.

Dat bepaalde gisteren de LAR-rechter (Landsverordening Administratieve Rechtspraak) in een zaak die Fa Si Oen had aangespannen tegen de Inspectie voor de Volksgezondheid (lees: inspecteur Gersji Rodrigues Pereira). Deze inspecteur had een maand geleden, op 8 februari, een aanwijzing gegeven aan Fa Si Oen om de uitoefening van de geneeskunst als chirurg te staken, totdat Fa Si Oen de nodige verklaringen kon aantonen.

De rechter is het in een voorlopig oordeel geheel oneens met de handelwijze van de inspecteur. Het gerecht stelt dat de inspecteur ten minste duidelijk had kunnen maken ‘waarom niet met een minder ingrijpende aanwijzing kon worden volstaan’. Dat heeft de inspectie echter niet, of niet voldoende, toegelicht.

De rechter oordeelt dat uit alles blijkt dat ‘vooralsnog kan worden aangenomen dat Fa Si Oen een kundig algemeen chirurg is die ruim dertien jaar zijn vaak naar volle tevredenheid van zijn collega’s en patiënten heeft uitgeoefend’.
Om die reden is het gerecht van oordeel dat thans geen gerechtvaardigde vrees bestaat voor ondeskundige hulpverlening door Fa Si Oen. Uitvoering van de aanwijzing – dat Fa Si oen zijn werk als chirurg moet staken – brengt onevenredig nadeel voor de specialist met zich mee, aldus het vonnis, dat er dus verder op wijst dat ook het belang van Curaçao niet is gediend ‘vooral niet indien rekening wordt gehouden met het beperkte aantal chirurgen die de ongeveer twintig wekelijkse operaties van Fa Si Oen dienen over te nemen’.

De beslissing van de rechter luidt dat de beschikking van de inspecteur ‘met onmiddellijke ingang’ wordt geschorst tot uitspraak is gedaan in het eveneens door Fa Si Oen tegen de beschikking ingestelde bodemprocedure. Tegen deze LAR-beslissing staat geen hoger beroep open.

Op 22 februari diende de zitting, waarbij Fa Si Oen verscheen samen met zijn advocaat Luigi Virginia en Inspecteur Gezondheidzorg Rodrigues Pereira met de inspecteur-jurist Gioletti de Jesus-Karel.

Uit de feiten is komen vast te staan dat Fa Si Oen na afronding van de opleiding geneeskunde aan de Universiteit van Leiden de A-opleiding chirurgie heeft gedaan in Nederland en vervolgens de opleiding Heelkunde aan de Universiteit van Leuven in België, waar hij in juli 2003 het certificaat van ‘geneesheer-specialist in de heelkunde’ heeft behaald.

Nadat zijn bewijs van bevoegdheid is geviseerd door de directeur van het toenmalige Departement van Volksgezondheid is Fa Si Oen in augustus 2003 ingeschreven bij de Directie van Volksgezondheid. Diezelfde maand is hij als algemeen chirurg toegelaten tot het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) en vanaf september dat jaar als algemeen chirurg op Curaçao gevestigd en werkzaam. Binnen het Sehos verricht hij circa twintig operaties per week.

Voorafgaan aan zijn vestiging op het eiland volgde hij verschillende opleidingen en cursussen. Fa Si Oen verrichtte promotieonderzoek en heeft in mei 2006 de titel van ‘Ph.D’ behaald in Leiden. Hij publiceerde artikelen en gaf presentaties binnen de medische wereld. Verder is Fa Si Oen als opleider heelkunde verbonden aan Belgische en Nederlandse universiteiten.

‘Lovende verklaringen van collega-specialisten’

Inspecteur Rodrigues Pereira stelt op 8 februari jongstleden dat Fa Si Oen ‘wilt u bevoegd zijn de geneeskunst uit te oefenen als chirurg op Curaçao zou u naast uw certificaat uit Leuven, ook bevoegd moeten zijn om de geneeskunst als chirurg uit te oefenen in België’. Uit de informatie zou volgens de inspectie niet zijn op te maken dat hij in België daartoe bevoegd is, immers, Fa Si Oen is niet in het bezit van een door de bevoegde autoriteit in België afgegeven verklaring.

Dit, plus het feit dat uit de bij de inspectie beschikbare documenten ‘niet is op te maken dat de door hem genoten opleiding gelijkwaardig kan worden geacht als de Nederlandse opleiding’, zijn redenen voor het opleggen van de aanwijzing. Fa Si Oen moest uitoefening van de geneeskunst als chirurg staken totdat hij kon aantonen, aan de hand van een verklaring van de bevoegde autoriteit in België, wel bevoegd te zijn ‘dan wel totdat door een onafhankelijke inhoudelijke deskundige commissie de gelijkwaardigheid van het door u gevolgde opleidingstraject met de Nederlandse opleiding is vastgesteld’.

Het gerecht stelt vast dat de chirurg wel in het bezit is van een verklaring van maart 2014 van de Katholieke Universiteit Leuven in België, waarin professor Jan Goffin, decaan van de faculteit geneeskunde KU Leuven, bevestigt dat de specifieke opleiding tot chirurg van Fa Si Oen ‘voldoet aan de minimumeisen van Richtlijn 93/16/EEG en hij zich in België had kunnen laten inschrijven als geneesheer-specialist in de Heelkunde’.

Ook stelt de LAR-rechter vast dat in een verklaring van 7 februari 2017 van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is opgenomen dat ‘bijgaand doe ik u een verklaring toekomen waaruit blijkt dat uw diploma’s als arts en als algemeen chirurg op het ministerie van GMN geregistreerd zijn en dat u gerechtigd bent uw beroep hier te landen uit te oefenen’.

De rechter komt tot het volgende oordeel (en vraagt zich af of de Inspectie wel ‘de bevoegdheid heeft om in een aanwijzing te bepalen dat een chirurg niet als zodanig hier te lande werkzaam mag zijn wegens het ontbreken van (…) de verklaring van bevoegdheid, maar dat is vooruitlopend op het oordeel van het gerecht in de bodemprocedure):

,,De Inspectie is vanaf 2003 bekend met het feit dat Fa Si Oen hier te lande als algemeen chirurg geregistreerd stond en dat hij als zodanig werkzaam was in het Sehos. Gedurende de ruim dertien jaar dat Fa Si Oen hier te lande als chirurg werkzaam is geweest, zijn bij de inspectie geen klachten tegen hem ingediend.”

,,Gelet daarop en gelet op de door Fa Si Oen overgelegde verklaring van 26 maart 2014 van prof. dr. J. Goffin, het curriculum vitae van Fa Si Oen en de lovende schriftelijke verklaringen van artsen en collega-specialisten over zijn functioneren, is aannemelijk geworden dat Fa Si Oen met succes de opleiding tot chirurg heeft afgerond aan de Katholieke Universiteit Leuven.”

,,Uit het curriculum vitae van Fa Si Oen kan ook worden afgeleid dat hij door deelname aan cursussen en congressen zijn vakinhoudelijke kennis uitbreidt, althans op peil houdt en dat hij zelf ook presentaties geeft aan collega’s binnen de medische wereld en artikelen publiceert.

Dat Fa Si Oen als opleider verbonden is aan Nederlandse en Belgische universiteiten is naar het oordeel van het gerecht geen onbelangrijk gegeven, omdat daaruit kan worden afgeleid dat Fa Si Oen als een dermate kundig chirurg bekend staat dat Europese universiteiten de opleiding van hun studenten chirurgie aan hem toevertrouwen.”

Al met al oordeelt de rechter dat de aanwijzing van de Inspectie om de uitoefening van zijn beroep als chirurg te staken per direct moet worden geschorst. En overigens ‘kan al hetgeen de Inspectie voor het overige heeft aangevoerd niet tot een ander oordeel leiden’.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Vraag me af welke verzekerings maatschappij deze niet-BIG geregistreerde chirurg zal verzekeren. Want puntje bij paaltje zullen zij het feit dat hij niet BIG geregristreed is tegen hem gebruiken als het hen uitkomt.

  2. De gedupeerde patienten kunnen zich groeperen om te beraden over mogelijke sancties,denk meer om te gaan protesteren buiten (borden)
    voor het SEHOS gebouw.

  3. Als je niet geregistreerd ben in het BIG-register mag je niet opereren en zeker niet als oncologisch chirurg. Het BIG-register is niet voor niets geïntroduceerd.

  4. Bij de inspectie van volksgezondheidsdienst zijn naar mijn weten zeker 1 klacht ingediend door mijn man en ik nl.FA-SIE-Oen heeft tegen alle regels in beide benen de korte strip vsm verwijderd bij slechte vaatenstelsel moeten ze juist blijven zitten,want bij een mogelijke bypass operatie zijn ze van vitaal belang.De klachten zijn wel degelijk na te vragen.

  5. De geschorste chirurg mag dus wederom opereren op basis van procedurele gronden. Nog steeds is echter niet duidelijk of de chirurg nu wel of niet een bevoegde chirurg is. De landen waar deze meneer zijn beweerdelijke opleiding gevolgd heeft weigeren immers tot op heden hem in te schrijven in hun specialistenregister. Rara is de man nu wel of niet een volgens de vereisten opgeleide chirurg en is hij zoals in het bovenstaand artikel gesuggereerd is ook een bekwaam en ervaren oncologisch chirurg ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties