AD | ‘Faillissement Insel onafwendbaar’

,,Dinsdag zal het Hof dan het faillissement uitspreken”, aldus bewindvoerder Rogier van den Heuvel weten | Jeu Olimpio

Willemstad – Het faillissement van Insel Air International bv is onafwendbaar geworden, zegt bewindvoerder Rogier van den Heuvel desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad.

Gisteren werd bekend dat de laatste potentiële investeerdersgroep, Tilgent Capital Trust uit Zuid-Florida, is afgehaakt. Insel was al steeds verder in grote problemen geraakt, maar nadat het verlopen Air Operator’s Certificate (AOC) op 15 februari niet meer werd verlengd, was de kans klein dat Tilgent bleef geloven in een doorstart.

De investeerder moest het crediteurenakkoord van ruim 11 miljoen dollar overnemen, maar kreeg daarvoor feitelijk niets meer dat op een luchtvaartonderneming leek voor in de plaats; geen vliegtuigen, geen AOC/vliegvergunning en meer uitgaven dan inkomsten.

Het betekent het einde van de particuliere luchtvaartonderneming, die eind 2016 in noodweer belandde mede doordat buurland Venezuela circa 100 miljoen dollar aan verkochte tickets niet in harde valuta afrekende. Daardoor stapelden de schulden van Insel zich op. Ook was de vloot verouderd en had Insel (te) veel personeel, aldus de bewindvoerder.

Insel werd in maart 2017 surseance verleend. Maar met het bedanken door de laatste geïnteresseerde is de laatste hoop verloren. Vandaag zal een collega van de bewindvoerder, Stan van Liere, naar het Hof toegaan om de stand van zaken te vertellen. ,,Dinsdag zal het Hof dan het faillissement uitspreken”, aldus Van den Heuvel.

Bron: Antilliaans Dagblad

15 Reacties op “AD | ‘Faillissement Insel onafwendbaar’

 1. Dat YS zoveel uit de staatskas beurt is onvoorstelbaar, hij is vast een potter, zeker gezien ht feit dat hij een aantal keren per week goedkoop eet bij de Rose Garden waar ik hem wel zeer regelmatig zie-:)

 2. Zowaar eens een zinnige bijdrage van Beflapas. Halelujah.

  Maak inderdaad eens bekend wat Etienne Ys aan deze tragikomedie verdiend heeft.

  Maak bekend wat de lijkenpikker Jeroen van de Heuvel de afgelopen jaren aan Insel gedeclareerd heeft.

  Publiceer de salarissen van al die onbenullen van directeuren die bij Insel op de loonlijst hebben gestaan, van Edward Heerenveen en Jurgen Lippinkhof tot Andre (Ver)delger.

  En last but not least, toon de salarisstroken van de volslagen incompetente toezichthouders, de alcoholist Henry van der Kwast en de laffe wezel Karel ‘Ich habe es nicht gewusst’ Frielink. Waarom stelt het ontslagen personeel van der Kwast en Frielink niet aansprakelijk voor falikant en flagrant plichtsverzuim?

 3. Belangrijke les, “Hoe kan je nog wat verdienen aan een failliete luchtvaartmaatschappij?”. Simpel, adviseer je eigen partij om miljoenen guldens belastinggeld in te steken en laat je vervolgens voor een hoog honorarium als consultant benoemen.

 4. Wij kunnen het zeker als geen ander. Het OM beheert het draaiboek “met voor bedachte rade” .

  Echter moet ik wel zeggen dat ik niet alle OM-medewerkers over een kam zal scheren ….

 5. Volgens @Djaka, “We kunnen het niet , zo simpel is het .” Volgens mij kunnen wij het als geen ander. Hoe briljant is dat, PAR geeft een bedrag van 30 miljoen weg en stelt hun vorige partijleider als consultant die dan van die 30 miljoen, bijna één miljoen opstrijkt. Wij zien dat keer op keer gebeuren en toch denken wij niet aan voor bedachte rade?

 6. We kunnen het niet , zo simpel is het .
  Nos no por .

 7. Triest voor woorden, dat dit zover moet komen. Wist de RvC/de directie/Ijs/van der Heuvel niet dat het AOC de zwaard van damocles zou worden? Waarom heeft het CCAA niet gewaarschuwd dat het AOC zal vervallen? Heeft het CCAA een verborgen agenda? Heeft het CCAA een anti-Curacaosch beleid? Je had dit aan de grote klok moeten hangen. Nee, je laat het zover komen en met je arrogantie aangeven dat het AOC vervalt en dan via de minister, die zelf niets van snapt, vertellen dat er niets aan te doen is. Stelt de regering NAfl. 33 miljoen beschikbaar zonder bij na te denken? Het geld zomaar laten verdampen zonder een goed beleid?
  Hier moet een parlementaire enquête komen. Als dit niet kan, dan maar het OM inschalen voor een onderzoek. Welk parlementslid durft dit op te pakken? De onderste steen moet hier naar boven.

  ijs

 8. Als commissaris Karel Frielink niet vervolgd wordt dan kunnen we het commissariaat beter afschaffen op deze rots.

  Wat heeft deze walgelijke nietsnut er op schandalige wijze een puinhoop van gemaakt.

 9. Zo te lezen gelooft Joep nog in een gezonde ondernemingsgeest, kan het niet zijn dat Inselair gewoon een sterfhuis constructie waarvan zowel directie, RVT, KPMG en Etienne Ys aan het leegzuigen was?

 10. Het ergte is nog dat INSEL niet failliet had hoeven gaan.
  Ten eerste heeft Venezuela hen niet in de problemen geholpen, dat hebben ze zelf gedaan ! Door maar door te blijven vliegen op Venezuela, terwijl al heel lang bekend was dat daar nimmer geld uit terug zou komen. Iedereen bij INSEL heeft liggen slapen en dat mag je het management volledig aanrekenen.

  Vervolgens krijgen ze meer dan 30 miljoen, maar doordat men daarna wederom de verkeerde beslissingen nam is dat geld verdampt en is INSEL alsnog failliet gegaan. Met die 30 miljoen had men zonder probleem een goed draaiende maatschappij op kunnen zetten, immers Divi Divi is voor minder opgericht en werkt ook prima.
  Maar INSEL leed aan grootheidswaanzin, moest peperdure buitenlanders inhuren die vervolgens ook nog eens de verkeerde beslissingen namen.

  Ik heb destijds netjes aangegeven wat er had moeten gebeuren en heb ook aangegeven wat er zou gebeuren als men dat niet zou uitvoeren. Blijkt dus dat ik toch gelijk heb gehad en dan vraag ik mij af wat de kennis van de luchtvaart van deze ingehuurde managers nu werkelijk is ?

  Maar goed, Curacao kan verschrikkelijk veel geld afschrijven en velen hebben hun zakken op een verschrikkelijk schaamteloze lopen vullen. Zij beseffen totaal niet dat de bevolking van Curacao krom moet liggen om hun gegraai te kunnen betalen.
  Met deze mentaliteit zal het nooit wat worden met dit eiland en dan hoop ik maar dat Nederland het hier weer overneemt. Dan noemt men het maar kolonialisme, maar dan zijn we van dat eeuwige gegraai en die moordende corruptie verlost. Dit kan niet zo langer doorgaan !

 11. @Trui
  “Iedereen wist dat InselAir een levend lijk was”.
  Toch probeert Etienne Ys (PAR) dit lijk te ‘verkopen’ en vang nog eens 700.000 uit de staatskas hiervoor.

 12. Onvoorstelbaar dat dit schandelijke rekken maar doorgaat. De stekker had er allang uitgetrokken moeten worden. Dat er nog steeds tonnen worden betaald aan allerlei figuren is natuurlijk abnormaal te noemen.
  Een Commedia dell’Arte maar dan wel bijzonder slecht gespeeld.

 13. Tijd dat de financiele gegevens nu op tafel komen.
  Hoeveel geld is Venezuela daadwerkelijk schuldig?
  Hoeveel geld is er betaald aan Curator van den Heuvel?
  Hoeveel is er betaald aan de directie?
  Hoeveel is er betaald aan de RvC en de “commissie van wijzen’?
  Wat waren de inkomsten?
  Wat is precies gebeurt met de 30 miljoen?

 14. Iedereen wist dat Insel Air een levend lijk was.

  Toch steekt Kennedy Ruggenaath er nog eens 30 miljoen die vervolgens linea recta is overgemaakt naar de bankrekening van de hockey bal Rogier van de Heuvel.

  Maak eens bekend wat jij aan Insel Air verdiend hebt, Ro-aasgier van de Heuvel!

 15. De 30 miljoen gemeenschapsgeld van Kennedy Ruggenaath kan dus in minder dan 1 jaar worden afgeschreven. En tel daarbij een veelvoud daarvan aan niet betaalde belastingen en premies.

  Waar waren de Insel Air toezichthouders Henry van der Kwast (antwoord: in De Heeren) en Karel ‘Ich habe es nicht gewusst’ Frielink?

  Als de zelfbenoemde goeroe van de corporate governance Miguel Goede de laffe slapjanus Frielink nog 1 keer inhuurt voor zijn masterclasses, eisen wij dat hij zijn afkoopsom van een miljoen van de UNA meteen terugbetaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *