AD | ‘Faillissement raffinaderij nabij’

Raffinaderij Isla Post 5 | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het feit dat de raffinaderij niet voldoet aan haar kortetermijnverplichtingen is een serieuze indicatie dat een faillissement onafwendbaar is. Dat was de conclusie van de interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, gisteren in de Staten.

De Lannoy benadrukte dat dit zijn conclusie was en dat hij geen duidelijk beeld heeft van de financiële situatie van de raffinaderij. ,,Wat ik wel weet, is dat er een blokkade is op betalingen die naar Curaçao moeten”, aldus de RdK-directeur. Hij schetste gisteren een zorgwekkend beeld van de situatie van de raffinaderij, die op dit moment 69 miljoen gulden schuldig is aan RdK. ,,We hebben hongertijden meegemaakt, maar Isla komt sinds 2019 haar verplichtingen niet na. Als het zo door gaat, komen RdK en CRU ook in de problemen.”

De RdK-directeur vraagt zich af wat er deze maand gaat gebeuren. ,,Normaal gesproken worden betalingen van de payroll veel eerder dan het einde van de maand doorgevoerd en worden de betalingsopdrachten al vanaf de twintigste gestuurd. Het is morgen (vandaag, red.) de twintigste. Wat kunnen we verwachten? Zeker weten we het niet, maar we kunnen dat zelf gaan invullen.”

Als de raffinaderij erin slaagt om eind september alsnog haar betalingen aan RdK te voldoen – en dan alleen de take or pay fee voor CRU – zal Isla 99 miljoen gulden uit haar portemonnee moeten trekken. ,,Het gaat hierbij om een take or payfee van 23 miljoen per maand. Dat komt neer op 223 miljoen gulden, dat weer in de gemeenschap wordt gestoken. We hebben geen duidelijk beeld van wat de Isla heeft en wat niet, maar zoals het er nu naar uitziet, zal de huidige exploitant liquide middelen bij de bank of geld op straat moeten hebben, of inventaris die gecommercialiseerd moet worden om het einde van het jaar te halen en aan haar betalingsverplichtingen te voldoen”, aldus De Lannoy.

Ondertussen heeft RdK de Raad van Ministers geïnformeerd over de huidige stand van zaken. ,,Hierbij hebben we aangegeven dat we niet stil met gekruiste armen kunnen gaan zitten om te kijken of salarissen worden uitbetaald of niet. We moeten iets doen. We willen Isla helpen zodat zij aan haar verplichtingen kan voldoen”, zo sprak de RdK-directeur. Daarom gaat RdK een verzoek indienen bij de Office of foreign assets control (Ofac) voor een licentie die de weg vrij zou maken om betalingen weer binnen te kunnen laten komen.

,,En dan moeten we ervan uitgaan dat de raffinaderij aan haar verplichtingen voldoet. Die belofte is immers gedaan”, aldus De Lannoy.

Isla-woordvoerder Earl Balborda liet tegenover deze krant weten zich te beraden op een reactie.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | ‘Faillissement raffinaderij nabij’

 1. Het faillissement is inderdaad onafwendbaar, maar dat was al heel lang zo. De overheid staart zich blind om koste wat kost een onrendabele, vervuilende en niet onderhouden raffinaderij open te houden, zogenaamd om de werkgelegenheid op peil te houden. Als men een aantal jaren geleden de juiste beslissing had genomen door de raffinaderij te sluiten en te denken aan herontwikkeling van het terrein, dan zou die werkgelegenheid tenminste nog worden behouden.

  Ik denk dat we in 2020 verlost zijn van de vervuiling, alsnog met ruim duizend werkelozen zitten, en het terrein verder verloedert. Ook al wordt nu gedacht aan sanering en herontwikkeling, dan nog komt die beslissing jaren te laat.

  Overigens denkt nog steeds het merendeel van de politici aan het openhouden van de raffinaderij. Dom volk, die politici.

 2. Abraham Mossel

  Nu hoor je dat stuk onderkruipsel in op dracht van Gerrit de Raaf niet meer om de boel meer opnaaien, aangezien hij dan weet dat hij zijn dreigementen moet gaan waar maken, zoals de boel in de jens steken waar geen hond op af kwam/komt om te doen, dat heeft hij zelf kunnen zien de tuinkabouter. Ga naar je nest Cova en kom er verlopig tot na de kerst maar weer eens onder uit

 3. En we blijven elkaar sprookjes vertellen op Curaçao, en men weigert de realiteit van alles om ons heen, en daarmee dus ook onze afhankelijkheid daarvan in te zien.

 4. Laten we niemand voor de gek houden, Isla kan nooit failliet worden verklaard, Cova en zijn bandietengroep zal Curaçao platbranden.

 5. Waar is tuinkabouter Cova nu met zijn grote bek. Hij had toch met zijn vrienden in Venezuela geregeld dat er olie en dollars naar Curaçao zouden komen. Dit zielige mannetje hoor je nu niet meer. Ik denk dat hij Curaçao gaat verlaten, omdat hij zijn beloftes niet waar kan maken en bang is voor gezichtsverlies. Wat een hoop stront. Mensen opruien en een hoop ellende veroorzaken, dat is het enige wat hij kan. Bevolking van Curaçao wordt wakker.

 6. Showroe di Emmastad

  Crash and Burn !! Massive dark clouds gathering over that tiny pebble in the Caribbean Sea. Everybody please stand ready to show one-way ticket when boarding (to the promised land?, roads paved with purest gold)
  Dit kan leuk word, zei Hiawatha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *