AD | Familie Mitch Henriquez eist opheldering over inspectierapport

Onjuist persbericht, verkeerde videobeelden, niet bestaand syndroom, bekwaamheid agenten en rapport over toepassing nekklem
Koen Voskuil | Algemeen Dagblad

Familieleden van Mitch Henriquez tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. © ANP

De familie van de in 2015 bij een hardhandige arrestatie omgekomen Mitch Henriquez eist opheldering over een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Klokkenluiders meldden aan deze site dat het rapport van hogerhand gecensureerd zou zijn.

De familie van Mitch Henriquez vraagt minister Ferd Grapperhaus (Justitie) per direct te laten weten welke zaken uit het rapport gehaald zijn. ,,Dit mede omdat er nog een cassatie loopt en een procedure bij het Europese Hof aanhangig is gemaakt waarbij de familie het optreden van de Nederlandse autoriteiten hekelt’’, zegt advocaat Richard Korver namens de moeder, zussen en neef van Henriquez.

Mitch Henriquez stierf in juni 2015 op een festival in het Haagse Zuyderpark als gevolg van een hardhandige arrestatie. Nadat hij agenten had geprovoceerd, werd hij met een nekklem, pepperspray en harde klappen naar de rond gewerkt. In een hoger beroepsprocedure werd de agent die de nekklem toepaste vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

‘Onjuiste informatie’

De Inspectie Justitie en Veiligheid presenteerde in 2016 een onderzoeksrapport naar het gebruik van de nekklem. Gisteren bleek dat klokkenluiders binnen de inspectie dit rapport hebben genoemd als één van de voorbeelden van beïnvloeding. Bepaalde conclusies, mogelijk over de bekwaamheid van de betrokken agenten, zouden volgens hen niet in het rapport zijn opgenomen.

Voor de familie Henriquez komt deze onthulling als een klap aan.

,,De familie heeft gedurende de zaak meermaals moeten constateren dat de overheid onjuiste informatie naar buiten bracht. Zo werd er een onjuist persbericht (Mitch werd onwel in een busje van de politie) naar buiten gebracht, werden verkeerde beelden in het strafdossier gestopt en werd een niet bestaand syndroom ten tonele gevoerd. Met betrekking tot de nekklem is het onderzoek van de Inspectie naar de toepassing van de nekklem in de strafzaak gebruikt’’, zegt advocaat Richard Korver.

In totaal hebben zeven inspecteurs in 2017 aan de bel getrokken over een cultuur van beïnvloeding bij de Inspectie Justitie en Veiligheid, een instituut dat volstrekt onafhankelijk onderzoek zou moeten doen. Behalve de familie Henriquez hebben ook diverse Kamerleden om opheldering gevraagd aan minister Grapperhaus.

Bekijk hieronder hoe de familie van Henriquez vorig jaar reageerde op de uitspraak van de rechter.

Bron: Algemeen Dagblad

3 Reacties op “AD | Familie Mitch Henriquez eist opheldering over inspectierapport

 1. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels

 2. Beste heer Mossel,

  Dat hij teveel gedronken had en de politie had geprovoceerd geeft de politie nog niet het recht iemand zo te behandelen zoals ze op dat moment gedaan hebben.
  Blijkbaar heb jij de beelden niet gezien of je interpretative van de beelden geeft aan hoe jij staat ten opzichten van geweld. en dan natuurlijk het liefst geweld tegenover anderen.

 3. Abraham Mossel

  Als hij niet zoveel gedronken had en de politie had geproviceerd, had de branie schopper nu nog een biertje kunnen drinken op hemelsvaart dag?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *