30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Financiële sector weer iets in de lift

HomeMediaAD | Financiële sector weer iets in de lift
De internationale financiële sector is goed voor 8 % | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De internationale financiële dienstverlening van Curaçao, voorheen bekend als de ‘offshore sector’, lijkt weer enigszins in de lift. Na jaren van kwakkelen werd over 2018 een groei geregistreerd.

De Centrale Bank merkt er in verband met het jaarverslag over het voorgaande jaar het volgende over op: ,,Het positieve resultaat in de sector financiële dienstverlening kwam door een stijging van de reële toegevoegde waarde van zowel de lokale als de internationale financiële dienstverlening.”

In de presentatie in verband met de publicatie van het jaarverslag 2018 staan beknopt enkele cijfers vermeld. Bedroegen in 2017 de inkomsten uit de internationale financiële sector nog 265 miljoen gulden, over 2018 waren de verdiensten 324 miljoen. Aldus de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Beide landen die de monetaire unie vormen doen aan internationale financiële dienstverlening, maar die van Curaçao is aanzienlijk groter dan Sint Maarten, dat het voornamelijk moet hebben van het toerisme. De opbrengsten uit deze voor Curaçao nog altijd vitale en voorname sector bestaan uit netto operationele inkomsten, winstbelasting en (voorheen) BRK-gelden; dat laatste wil zeggen inkomsten uit de Belastingregeling Koninkrijk, tegenwoordig Belastingregeling Nederland-Curaçao (BRNC).

De laatste BRK-meevaller dateert van 2014, aldus de CBCS-presentatie. In 2017 bedroegen de netto operationele inkomsten uit de internationale financiële diensten 240 miljoen terwijl de winstbelasting uitkwam op 25 miljoen. Over 2018 was dat 304 miljoen aan netto operationele opbrengsten en 20 miljoen aan winstbelasting.

De groei van de sector financiële dienstverlening was een van de weinige lichtpuntjes van vorig jaar. Naast het toerisme, dat inmiddels goed is voor een derde van de deviezen die worden gegenereerd (inkomsten uit de export van goederen en diensten); om precies te zijn 32 procent.

De internationale financiële sector is goed voor 8 procent (was rond de eeuwwisseling 18 procent), maar toch nog meer dan de 7 procent die de in 2018 vrijwel stilgevallen raffinaderij opbracht (‘bunkering’ vertegenwoordigde vorig jaar overigens 18 procent van de deviezenopbrengsten).

Groei toerisme en utiliteiten

Zoals gezegd, de sectoren restaurants & hotels en utiliteiten lieten een positieve ontwikkeling zien in 2018. ,,De goede prestatie van de sector restaurants & hotels kwam door een groei van zowel het verblijfstoerisme als het cruisetoerisme. Overeenkomstig de sterke groei van het verblijfstoerisme nam het aantal overnachtingen en de bezettingsgraad in de hotels toe”, aldus de CBCS.

De groei van het cruisetoerisme was in lijn met de toename van het aantal cruiseschepen dat de haven van Willemstad bezocht. De groei in de utiliteitssector was volgens gegevens van de Centrale Bank het gevolg van een stijging van de waterproductie, terwijl de productie van elektriciteit daalde. ,,De activiteiten in de bouwsector bleven gelijk doordat de stijging van private investeringsprojecten in onder andere de sectoren toerisme, vastgoed en utiliteiten teniet werd gedaan door minder onderhoudswerkzaamheden door de Isla-raffinaderij.”

Al met al nam de krimp van de reële productie in de monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten verder toe in 2018. Op Curaçao nam het reële bruto binnenlands product (bbp) met 2,2 procent af in 2018 nadat in 2017 een krimp van 1,7 procent werd geregistreerd. De reële krimp van het bbp op Curaçao kan worden toegeschreven aan een daling van zowel de netto buitenlandse vraag als de binnenlandse vraag. CBCS:

,,De negatieve bijdrage van de netto buitenlandse vraag was het gevolg van een stijging van de importen van goederen & diensten, die werd gematigd door een lichte toename van de exporten.”

De binnenlandse bestedingen namen af door minder particuliere en overheidsbestedingen. De daling van de particuliere bestedingen was het gevolg van minder particuliere consumptie, terwijl de particuliere investeringen wel stegen.

,,De afname van de overheidsbestedingen was het resultaat van een daling van zowel de publieke investeringen als de consumptie.”

Een analyse naar sector laat zien dat vooral de sectoren industrie, transport, opslag & communicatie en groot- en kleinhandel verantwoordelijk waren voor de daling van de activiteiten in de private sector op Curaçao in 2018. De reële productie in de sector industrie nam volgens de Centrale Bank aanzienlijk af door minder raffinage-activiteiten door de Isla-raffinaderij. De daling van de aardolievoorziening vanuit Venezuela, de beslaglegging op de bezittingen van PdVSA door het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips en de beperkte stoomleveringen door de CRU-centrale (Curaçao Refinery Utilities) resulteerden in de lagere productie van de raffinaderij.

De daling in de sector industrie werd echter gematigd door een groei van de scheepsreparatieactiviteiten. Het negatieve resultaat in de sector transport, opslag & communicatie was het gevolg van een daling van de activiteiten in de zeehaven, gematigd door een lichte stijging van de activiteiten op de luchthaven.

De daling van de activiteiten in de zeehaven werd veroorzaakt door een afname van het aantal tankers en vrachtschepen die de haven van Willemstad aandeden. Bovendien daalde het aantal vrachtbewegingen. Vooral het aantal tankers nam af als gevolg van de problemen waarmee de Isla te kampen had in 2018. Een stijging van het aantal cruiseschepen en meer containerbewegingen hebben de daling van de activiteiten in de zeehaven echter gematigd.

De activiteiten op de luchthaven namen daarentegen toe door een stijging van het aantal verwerkte passagiers en het aantal commerciële landingen. ,,Voorts nam de reële toegevoegde waarde in de groot- en kleinhandel af als gevolg van een daling van de particuliere consumptie en een afname van de herexport door de bedrijven in de vrije zone, gematigd door een toename van de bestedingen van toeristen”, aldus de CBCS.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. Een Bank die zoveel transparantie eist van anderen maar zelf niet graag iets openbaart kan je niet makkelijk vertrouwen.

    Zeker niet nu blijkt wat daar decennia lang aan exorbitante aanstellingen, directie salarissen en bonussen als staatsgeheim verborgen is gehouden voor het publiek.

    Informatie die in good governance landen gewoon voor iedereen beschikbaar is.

    Zolang nepotistische producten als o.a. Zus de Lannooy daar zitten en niet de dure door haar oom gegunde studie vergoedingen en studieverlof tot de laatste cent terug betaalt zal dit vertrouwen niet gauw terug gewonnen worden.

  2. Zoals gewoonlijk klopt van dit ‘flut onderzoekje’ niets maar dan ook niets. Zand in de ogen strooien van de burger werkt echt niet meer. Iedereen is er klaar mee!
    Ik sprak gisteren tijdens een vergadering, waar investeringen aan de orde kwamen met een aantal mensen. Vijf vertrekken volgende week van het eiland, 4 naar Aruba en 1 jongen naar Bonaire, let wel 5 investeerders die het hier de afgelopen 6 jr hebben geprobeerd. Dus laten we elkaar niet voor de gek houden, ondanks dat nitwit Konket het normaal vondt dat er maandelijks plm 350 mensen vertrekken.
    Dat is niet normaal dus!

  3. Het CBCS heeft weer een week 50 man/vrouw aan werk gezet om dit leugen verhaal op papier te krijgen, het CBCS blijft het volk bedriegen en beliegen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties