AD | Financiën in verlegenheid

Bedenkingen bij declaratiegedrag; Minister gelast onderzoek | Extra

Willemstad – Het ministerie van Financiën lijkt in verlegenheid te zijn gebracht doordat interne correspondentie is uitgelekt waaruit zou blijken dat de naaste voormalige medewerker/adviseur van oud-minister José Jardim, David van ’t Hof, op onvolledige en onjuiste wijze zou hebben gedeclareerd.

Ochtendkrant Vigilante bracht vrijdag informatie hierover naar buiten. En noemde daarbij een bedrag van circa 130.000 gulden dat zou ‘ontbreken’ en waar onderzoek naar wordt gedaan. Tegenover het Antilliaans Dagblad verklaarde de Vigilante over het bewuste document te beschikken, maar het niet aan andere media beschikbaar te willen stellen of te laten inzien omdat de Vigilante-redactie voornemens was het in de maandageditie af te drukken.

Gistermiddag echter werd de brief op persoonlijke titel via WhatsApp verspreid door verslaggever Richeron Balentien, die werkzaam is bij Radio Direct. Het blijkt te gaan om een schrijven van 9 februari 2017 van de secretaris-generaal (SG) ad interim destijds, Paul Soethoudt, aan Van ’t Hof. De huidige waarnemend SG is Lisette Melfor; het is niet bekend welke functie Soethoudt momenteel bij Financiën bekleedt.

In die periode, begin dit jaar, waren er vlak daarvoor in oktober 2016 Statenverkiezingen geweest en zouden er in april 2017 opnieuw, ditmaal vervroegde, verkiezingen worden gehouden. Jardim, tegenwoordig sinds een maand directielid van de Centrale Bank CBCS, was niet langer minister van Financiën – wat hij sinds eind 2012 was geweest – en keerde terug naar zijn voormalige positie als SG Financiën. Totdat op 20 januari dit jaar bekend werd dat Jardim met onmiddellijke ingang directeur werd van het particuliere bedrijf BearingPoint Caribbean.

Vlak daarna diende zijn voormalige medewerker Van ’t Hof zijn ontslag in bij het ministerie. Dat was op 30 januari. Maar er moest nog wel worden afgerekend, overigens op verzoek van Van ’t Hof zelf, die hier op 22 december 2016 om had gevraagd. En wel inzake de dienstreizen die hij in 2016 en zelfs nog in 2015 had gemaakt.

,,Na bestudering van de documenten kom ik tot de conclusie dat de afrekeningen niet voldoen aan de eisen die daaraan worden gesteld”, schrijft SG ad interim Soethoudt. Jardim is dan al weg, hoewel hij later terugkeert op het ministerie: na een werkperiode van nog geen half jaar bij BearingPoint is Jardim terug bij de publieke sector en wel opnieuw als SG bij hetzelfde departement.

Op 17 november werd Jardim de nieuwe, tijdelijke, financieel-economisch directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Ook nu met de mogelijkheid terug te keren naar Financiën, mocht zijn tijdelijke aanstelling – naar verluidt omdat de screening van de Curaçaose veiligheidsdienst al wel maar die van Sint Maarten nog niet is afgerond – niet definitief worden. Zo is er ook nog geen benoemingen-landsbesluit getekend door beide gouverneurs.

Minister gelast onderzoek

Terug naar de financiële afrekening met Jardims vertrouweling, Van ’t Hof. Het valt waarnemend SG Southoudt op dat de afrekening die wordt verzocht ‘hetzelfde bedrag’ is als wat hij als voorschot heeft ontvangen.

,,Dat ligt niet voor de hand, aangezien de voorschotbetalingen doorgaans niet gelijk zijn aan de daadwerkelijk gemaakte kosten.”

Daarbij had Van ’t Hof slechts twee geaccordeerde dienstreisaanvraagformulieren meegestuurd; de rest ontbrak. Voorts ontbraken voor het grootste deel de documenten, ofwel onderliggende facturen. Als ticketkosten worden gedeclareerd, zijn de tickets zelf nodig, bij hotelkosten zijn hotelrekeningen vereist. En ten aanzien van daggeldvergoeding gaat het om instapkaarten en bonnen. Bij alle documenten dient het te gaan om bewijsstukken die op naam staan van degene die declareert, althans om documenten waaruit blijkt dat deze kosten daadwerkelijk door die persoon zijn gemaakt.

Van ’t Hof heeft slechts enkele hotelrekeningen ingediend die op zijn naam staan. Bovendien zou de adviseur van toenmalig minister Jardim uitgaven voor de wasserij, bar en maaltijden hebben gedeclareerd die volgens de SG ad interim van begin dit jaar onder teerkosten vallen, die echter reeds onder de voorschotbetalingen zijn meegenomen ‘en dus niet via de hotelrekening zouden kunnen worden afgerekend’.

Naar het Antilliaans Dagblad heeft vernomen zou het inderdaad kloppen dat Van ’t Hof verschillende facturen niet heeft kunnen overleggen, maar zou hij de gemaakte kosten wel hebben kunnen aantonen aan de hand van creditcardgegevens, namelijk betalingsafschriften. Op grond daarvan zou inmiddels ‘alles zijn afgerekend’.

Deze informatie is niet formeel bevestigd. Deze krant deed sinds vrijdag diverse pogingen de (toenmalige) medewerker Van ’t Hof, die eind juli op contractbasis bij het ministerie terugkeerde, te bereiken. Tevergeefs.

Jardim onthoudt zich van commentaar, maar stelt dat er geen sprake is geweest van ‘kwijtschelding’, zoals in de Vigilante gemeld. Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën laat desgevraagd weten in dit stadium geen publieke mededelingen te doen, aangezien hij nog niet goed op de hoogte is, maar geeft wel aan een onderzoek naar de kwestie te gelasten.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | Financiën in verlegenheid

 1. Waarom verbaast mij niets meer?

 2. Het is allemaal minder verbazend voor de handelingen in dit Bananen Republiek als men het publiek geheimpje in de overheid incalculeert dat het niet gaat om de vertrouweling van Jardim maar zijn partner. Gewoon weer een ander geval hoe politici en ministers hun vrouw, partner of byside royaal belonen.

 3. Storm —->>>> glas water. Miljoenen zijn er hier verdwenen, waar is de verontwaardiging daarover? Laatste voorbeeld van verkwisting en niet duidelijk uitgave patroon : Het MDPT.

 4. Abraham Mossel

  @ Rene op, of moet ik zeggen Fakie Henk, de vazal en troll van??? die van elk PAR lid zijn bloed wel kan zuipen, wat val je weer door de rieten mand, gekregen van Gerrit de Raaf als kerst pakket, alleen het kerst pakketje was leeg, had Gertje gauw zelf op gevreten!!. pretige kerst HENK, ali, RENE, Drechie, George D, politie agent HELD, uit gekauwde kauwgum peppie & kokkie, na Gerrit de (roofvogel) Raaf zijn mislukte destabilisatie aanval via de mee lopers en Bonds trollen, met hooft Troll Cova, kon ik weer ff een leuke MFK stukje in het Antelliaans Dagblad lezen, Staten over corrupt WODC, waar haald de GEK het vandaan zo vlak voor de kerst, wordt het nu echt eens geen tijd om deze vrij lopende tijdbom eens op te sluiten voor drie jaren, en daarna nog 9 jaren voor de zaak Babel/ cq maximus????. toetie van jamoo/Wilsoe.

 5. Erg vreemd allemaal. Maar vis begint te stinken bij de kop. Vigilante van Lilo Sulvaran komt met het bericht en Richeron Balentien van Radio Direct verspreid de brief via WhatsApp op persoonlijke titel. ????

  In ieder geval, los van het stiekem graaien door Van ’t Hof omdat hij dacht dat niemand oplette, is wel duidelijk dat Jardim, gedurende zijn ‘stoelendans’, tracht een vinger aan de pap te houden op het Ministerie van Financiën en dat magazijnmeester Gijsbertha niet goed weet hoe zijn verantwoordelijkheid te laten gelden.

  Het probleem Jardim begint steeds onwelriekender te worden. Sinds eind 2012 was deze figuur minister van Financiën met als gevolg dat wij al die jaren economische stilstand en achteruitgang kennen. Zo keurt de Rekenkamer (ARC) de jaarrekening 2014 af. Er zijn “tekortkomingen geconstateerd in het financieel beheer” (nu ook met Van ’t Hof). Vervolgens gebruikt Jardim grote woorden als ‘Smart C-methode’ maar formuleerd maatregelen die niet aan het ‘Smart-C-principe’ voldoen. Dus, plannen die niet kunnen bijdragen aan het wegwerken van de tekortkomingen in het financieel beheer.

  Volgens ARC: ,,Gezien het feit dat de Rekenkamer noch van de minister van Financiën noch van het ministerie van Financiën een reactie op het conceptverslag heeft ontvangen, concludeert de Rekenkamer dat de minister en het ministerie zich met de inhoud van het rapport kunnen verenigen” (AD | ‘Aanpak Financiën is niet voldoende’ Geplaatst op 16 december 2017 KKC). Laatsgenoemde artikel verscheen in de zaterdag editie van de AD, waarschijnlijk omdat het dan minder aandacht krijgt.

  Jarenlang hebben wij deze boerenbedrog van Jardim onder de noemer van ‘zakenkabinet’, door laten gaan. Vervolgens wordt deze bluf met een directeurschap bij de CBCS ‘afbetaald’ door Martina (MAN) en Rhuggenaath (PAR) die ook als ‘technocraten’ vanaf 2012, afwisselend, hebben meegeholpen om het ‘economisch beleid’ vorm te geven. Nu, volgens de ramingen van de CBCS het reële BBP van Curaçao in het tweede kwartaal van 2017 verder is afgenomen (-1.0%) vergeleken met het tweede kwartaal van 2016 (-0.8%) en de inflatie in Curaçao is omgelagen van -0,2% in het tweede kwartaal 2016 tot 1,8%, door het gevoerde beleid, proberen de financiële ‘beunhazen’ ons het spiegeltje ‘Van ’t Hof’ voor te houden.

  De recente sociale onrust door de vakbonden was, vanwege het gevoerde beleid, ook te voorspellen. Bij CBCS zijn er wel kerstpakketen verdeeld.

  http://www.centralbank.cw/uploads/files/2017-027%20QB2017-II%20Curacao%20NED.pdf

 6. 130.000 voor 2 dienstreizen? Wat voor hotels zat deze meneer dan en heft hij een prive vliegtuig gehuurd?

 7. De zult wordt om redenen van bezuiningen uit het kerstpakket van de ambtenaren gehaald, maar verder is het een groot feest op de ministeries met benoemingen van dochter door Gijsbertha en man en zus door Leito terwijl KLM extra piloten in dienst heeft moeten nemen voor alle snoepreizen van AlcaLM Walle.

  Van ‘t Hof declareert er vrolijk op los, stapt op en laat zich als consultant (10 keer zo duur) weer in dienst nemen.

  Viva la republicas de las bananas de Curacao.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *