AD | Focus op lokale landbouwproductie

GMN Minister Suzy Camelia Romer | Extra

Willemstad – Een honderdtal landbouwers en veehouders heeft gistermiddag in House of Change in Colon gedebatteerd over de duurzame ontwikkeling van hun sector. Dit naar aanleiding van de presentatie van minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur.

De minister had een uitnodiging laten uitgaan naar alle ondernemers in de landbouw en veeteelt op Curaçao om naar haar visie te komen luisteren en hun commentaar te geven. De input van de betrokkenen is van groot belang voor het vaststellen van nieuw beleid, zo had Camelia-Römer vooraf aangekondigd.

Volgens de visie van de minister komt er op Curaçao meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Essentieel hierbij is verse voeding, bij voorkeur lokaal geproduceerd, waarbij het productieproces bekend is, onder toezicht van de overheid gecontroleerd kan worden en in goede banen kan worden geleid, zo stelt Camelia-Römer. De minister wil het ongecontroleerd gebruik van bestrijdingsmiddelen aanpakken, om de gezondheid van de bevolking te beschermen, en zegt te streven naar meer biodiversiteit, een grotere variatie aan gewassen op Curaçao. Zij benadrukt dat zij positieve veranderingen wil bewerkstelligen, om armoede te bestrijden, en voor verbetering van het welzijn van de bevolking. ,,Door initiatieven op het gebied van welness te ontwikkelen, en hiervoor steun en aandacht te vragen binnen de gemeenschap.”

Het was druk, gistermiddag in Colon, de zaal van House of Change liep vol. De minister wees de toehoorders erop, dat 65 procent van de bevolking van Curaçao kampt met overgewicht, en dat er bij een aanmerkelijk deel van hen sprake is van ziekelijk overgewicht, of obesitas. Om de gezondheidsrisico’s van deze groep te verminderen, is het van belang dat er meer lokaal geproduceerde groenten en fruit tegen een redelijke prijs beschikbaar komen, zo benadrukte de minister. ,,Momenteel vertegenwoordigt de lokale productie slechts een procent van het totale aanbod. Afgelopen jaar heeft Curaçao voor 160 miljoen gulden aan agrarische producten geïmporteerd. Dat betekent, dat er veel mogelijkheden zijn voor groei van de lokale agrarische sector.”

De presentatie van de minister en het daarop volgende debat maakten duidelijk dat voor de duurzame ontwikkeling van de landbouw en veeteelt op Curaçao een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk is, met betrokkenheid van verscheidene ministeries. Zo is diefstal van vee, machines en landbouwproducten een van de grootste zorgen van de ondernemers.

Minister Camelia-Römer zegde toe de minister van Justitie hierover te zullen raadplegen. Een ander punt van zorg is gebrek aan zoet water, bij veel boeren zijn de waterputten nagenoeg leeg. Een nieuw probleem is verzilting van het grondwater; als gevolg van klimaatverandering stijgt de zeespiegel en komt zout zeewater terecht in het grondwater, waardoor dit nutteloos wordt voor de landbouw. Waterbeheer op Curaçao is de verantwoordelijkheid van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning.

De visie en plannen van minister Camelia-Römer raken ook de portefeuilles van de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Werkgelegenheid, de minister van Economische Ontwikkeling en vallen mede onder verantwoordelijkheid van de minister van Financiën.

De visie van minister Camelia-Römer is in lijn met het rapport van de Verenigde Naties uit 2013, waarin gesteld wordt dat kleinschalige landbouw hét instrument is om armoede te bestrijden, voedselzekerheid te garanderen en welzijn en gezondheid te verbeteren.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 Reacties op “AD | Focus op lokale landbouwproductie

 1. caribbeancynic

  Het droevige is dat de paar landbouwers die het geprobeerd hebben op Curaçao bestolen zijn van hun oogst. 5 meter hoge hekken zijn te duur en daar rijden ze gewoon doorheen denk ik.

 2. http://www.encyclo.nl/begrip/bureaucratie

  Kortere lijnen en duidelijke taakvoering kan bovenstaand verminderen wat transparantie vergroot, eerlijk Bestuur is.
  Nieuw middel voor gezonde Sociale controle : Internet.
  Inspraak is makkelijker te geven en ook makkelijker te screenen.
  Wereldwijd frictie in streven naar eerlijke toekenningen.
  Democratie zal zijn : Burger nummer zo en zo heeft recht op / plicht aan dit of dat. Bij terugkoppeling van de Burger : helderheid / gemak. Gemak om mijn plicht te verrichten. Wederzijds.

 3. Ik wacht nog op een antwoord Brian S, maar ik antwoord hier wel : waar er een wil is, maakt men ruimte beschikbaar voor de Moeloeiers 🙂 Oplossingsgericht instellen, Paisano.

 4. Maak Curacao maar eerst zelfvoorzienend.

  Er zijn geen weilanden voor de koeien

 5. https://www.nu.nl/buitenland/5056424/oude-begroeiing-komt-terug-als-terrein-wordt-teruggeven-natuur.html

  Oude Asfaltmeer de nieuwe Mondi?

  Expertise over stijging van de waterpeil plus verzilting van de grond daardoor. Laat het vooruitzicht merken van deze startende Team. Ergens een stabiel begin en van daar en verder bouwen.
  Zuurstof, eten, water en Natuur is al een begin van een sterker Gemeenschap. Komt neer op meer zelfvoorziening en dat is een groot zorgenpost minder. Is ook een ommeslag met onbekende resultaat. Neutrale momenten in lezen zal snappen. Mei is de Regering ingezworen en zeven maanden erna is bovenstaande bericht een hoop. Hier lees ik waar Uw geld naartoe ging. Een beter overzicht van wat er verbouwd, verkocht, bereid en gegeten wordt op Curaçaose eigen bodem ter bevordering van vertrouwen in consumptie dat ook al duur is, ook hier, dat dit jaar in verkeerd nieuws was. Hoe ver tussen praten tot doen : 🙂 onderweg. Als meer meedoen met snappen en samenbrengen van positieve punten met als voorbeeld Aqualectra gaat middels Zonnepanelen energie opwekken en distribueren en een der reacties eronder is inderdaad of de prijzen ten hoogste gelijk blijven als heden.
  Er is vooruitgang met niet de breedste December voor velen.
  Heb ik ook gekend. Zorg voor eten eerst en het nieuwe jaar kan al starten met de juiste effecten van de beslissingen gemaakt nu.
  En tussen de tijd van zaden tot aan de vruchten plukken kan er onderhoud gedaan worden aan woningen voor toekomstige Natuurgevaren.
  Uitgebreid nieuwsbericht met dit als uitbreiding.

 6. Het is inderdaad jammer dat de lokale landbouw zeer kleinschalig is. Wat er wordt verbouwd is van goede kwaliteit en in veel opzichten vele malen beter van smaak dan wat we uit Venezuela krijgen.
  Laten we ons eens indenken wat men met het geld, dat Wiels achterover heeft gedrukt, en het geld dat bij Insel over de balk is gesmeten, alsmede de vele snoepreisjes van politici, gedaan had kunnen worden. Met zoveel geld hadden we hier een aardige impuls aan de landbouw kunnen geven.

  En vwb de obesity ?
  Gewoon 200 % belasting gaan heffen op al dat junkfood en met dat geld gezonde voeding gaan subsidiëren.

 7. Bon intenshon den praktika ta progreso kaba. Ku tini dialogo entre e partidonan aki ta muestra di kier bai dilanti. Di mi parti : elogio na e momentu einan na Colon. Mi ta sinti seriedat i mi ta spera ku esaki bira ehempel pa sobra Ministerionan. Mas serka di Pueblo su nesesidat : dialogo.
  PIN =B(on)ezig 😉

 8. De minister “benadrukt dat zij positieve veranderingen wil bewerkstelligen, om armoede te bestrijden”. Hoe dan? gratis groente en vlees voor iedereen?

  Verder had de minister over, meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Betekent dat, dat zij iets aan haar dikke reet gaat doen? Wat een flauwe kul allemaal wij weten allemaal dat armen door gebrek aan geld en daardoor ongezond eten minder lang leven.

  Een tip voor iedereen, wil je weten dat een minister uit haar nekharen lult, dan heeft ze altijd over beloftes voor de toekomst; “Minister Camelia-Römer zegde toe de minister van Justitie hierover te zullen raadplegen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *