28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Focus op wereldtalen

HomeMediaAD | Focus op wereldtalen
Naast het afschaffen van verplicht Papiaments vanaf middelbare school, is de KvK ook voorstander van langere schooltijden | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Kamer van Koophandel (KvK) van Curaçao is voorstander van het afschaffen van het verplicht Papiaments als vak vanaf de middelbare school.

Tot en met het funderend onderwijs is wat betreft de KvK oké, maar daarna zou Papiaments niet langer als verplicht onderdeel op school moeten gelden. Papiaments als keuzevak op de middelbare scholen is overigens prima, zo vindt de KvK.

De Kamer geeft aan dat bij het onderdeel ‘Onderwijs, Wetenschappen, Cultuur en Sport’ meer aandacht moet komen voor ‘wereldtalen en creatieve vakken op de lagere school’. Naast het afschaffen van verplicht Papiaments vanaf middelbare school, is de KvK ook voorstander van langere schooltijden en wel snel, startende het schooljaar 2020/2021. Tot slot pleit de KvK ervoor om hoger in te zetten op zogeheten ‘STEM-studies’ (science, technology, engineering & mathematics).

In een toelichting zegt het visiedocument: ,,Langere schooltijden en het maken van Papiaments als een keuzevak vanaf de middelbare school zijn bedoeld om meer tijd vrij te maken om de kinderen meer gericht onderwijs te geven en Curaçao weer op de kaart te zetten met haar hoogopgeleide en meertalige beroepsbevolking.”

En verder: ,,Toen Curaçao succesvol was, stond het bekend als een land met een hoogopgeleide en meertalige beroepsbevolking. Dit is helaas niet langer het geval en het roer moet om. We kunnen niet meer wachten met de investeringen, omdat onze kinderen dadelijk op wereldniveau moeten gaan concurreren, terwijl we in het huidige systeem zelfs de concurrentieslag in de regio verliezen. De nodige beslissingen moeten uiterlijk in augustus 2019 zijn genomen, zodat ze effectief zijn per augustus 2020.”

Een ambitieus streven, waar ook het visiedocument ‘Sembra awe pa kosechá mañan’ (Vandaag zaaien om morgen te oogsten) van de Kamer mee doordrenkt is: ,,Om vooruit te komen moet Curaçao haar fundament dringend herzien. Dit kan niet worden bewerkstelligd met zogenaamde ‘low hanging fruits’-projecten.

Deze situatie vergt een nieuw denken, een nieuwe weg, waarbij centraal staan: 1. de mens, 2. de productiviteit, 3. de economie en 4. het welzijnsniveau. De nadruk komt hierbij veel meer te liggen op onderwijs en immigratie voor ontwikkeling van de bevolking, productiviteit-verhogende maatregelen, en het verwijderen van obstakels die de economische groei in de weg staan om via deze weg de nodige middelen te genereren voor een hoger welzijnsniveau van de bevolking.”

Het begint volgens de KvK dus met ‘investeringen in de mens’ en de Kamer gebruikt productiviteitsprikkels en economie als geijkte instrumenten om het welzijn van de mens te verbeteren. ,,Zodoende staat de ontwikkeling van de mens centraal in de nieuwe strategie van Curaçao.”

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. @Curacao, Het is leuk om een taal te ontwerpen maar als je daarna toch maar woorden uit andere talen haalt wat heb je er aan.

    Doet me denken aan Esperanto. Ook ontworpen maar wat heb je nu aan Esperanto.

    Inderdaad Papiaments word in de HR wereld gebruikt om niet YDK te weren.

  2. talen ontwikkelingen Brain: het Engels heeft pas sinds ongeveer 1700 de going to and I am -ing vormen dus geen probleem dat Papiaments ook doorontwikkeld. Probleem met papiaments is dat het als excuus wordt gebruikt om buitenstaanders buiten de deur te houden zodat enkel YDK voor bepaalde banan in aanmerkingen komen. Als je mensen puur op hun taal of afkomst ipv hun kunde gaat beoordelen, gaat het snel mis (zie CBCS, Giro, ENNIA).

  3. Het probleem is dat men van een gesproken creoolse taal (Zowiezo al een mix van veel talen) een volwaardige taal van wil laten worden. Een taal die vrijwel niemand op de wereld spreekt. Klikt lief maar is totaal niet handig. Niet voor niets zijn er veel talen uitgestorven.. En in het geval van Papiaments proberen we onze nieuwe woorden te maken van leenwoorden. Waardoor je woorden gebruikt die half verkracht worden door de Papiamento experts. Als je een woord van het engels neemt dan neem je die gewoon over.Net zoals Papiamento altijd veel Nederlandse woorden kende. Die gebruikten wij altijd maar nu ineens moeten we een verpapiaments woord gebruiken.. Sprake we 30 jaar geleden dan geen papiaments?

  4. “Toen Curaçao succesvol was, stond het bekend als een land met een hoogopgeleide en meertalige beroepsbevolking. Dit is helaas niet langer het geval en het roer moet om. ”
    Eens: de beroepsebevolking is nu te kenmerken door 1. dom 2. lui 3. lange tenen.
    Ik zou nog eerder een Bulgaar of een Nigeriaan in dienst nemen dan een YDK.

  5. Papiaments is voor velen, ook dus voor de papiamentstaligen een struikelblok op school. Tijdens de schooltijd van mijn dochter bleven velen zitten omdat ze voor papiaments een onvoldoende scoorden. Veel minder zitteblijvers voor Nederlands of Engels. Ik ontmoet vele stagaires van Curacaosche komaf die een bijbaantje hebben in bv de horeca.
    Een groot aantal wilden doorstuderen in Nederland, meer dan naar de regio of USA. Zij waren hun vreemde talen behoorlijk aan het bijschaven in die bijbaantjes. Te laat eigenlijk, ze realiseerden zich dat er teveel nadruk op het papiaments lag op de scholen. Worden er nu voor gestraft. Helaas!!

  6. Bon KVK.
    I read what I like and I like what I read.

    Belachelijk, dat je manedzjur of zoiets ipv manager moet schrijven.
    Ik voel me zeer dom als ik manedzjur ipv manager moet schrijven.
    Hoe schrijf je dan mangement of to manage in het papiamento ?

    Net als beisbal ipv baseball .
    Berdat ipv berdad.

    En zo zijn er zoveel woorden in het papiamento die mensen zichzelf zullen afvragen, of het wel randdebielen zijn het papiamento van Curacao hebben ontwikkeld.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties