29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Fortis onderdeel smeergeldaffaire

HomeMediaAD | Fortis onderdeel smeergeldaffaire

Door Koen Voskuil | Algemeen Dagblad

In een groot Italiaans omkopingsschandaal heeft gokkoning Francesco Corallo miljoenen euro’s aan vermeend smeergeld weggesluisd via de Fortisbank. ,,In het ergste geval is de bank medeplichtig aan witwassen.” | REUTERS

De SP eist opheldering over de rol van de voormalige Fortisbank in een grote omkopingszaak die draait rond gokkoning Francesco Corallo. De 56-jarige Siciliaan met een Nederlands paspoort is afgelopen december gearresteerd in zijn villa op Sint Maarten.

Italië verdenkt Corallo van het ontduiken van honderden miljoenen euro’s aan kansspelbelasting. Bovendien zou hij in 2009 de nummer twee van de partij van Silvio Berlusconi hebben omgekocht.

In de brisante smeergeldaffaire speelt de voormalige Fortisbank een rol. Vanaf een Nederlandse Fortisrekening zijn in 2009 een kleine vier miljoen euro doorgesluisd naar Giancarlo Fini, toen de nummer twee van Silvio Berlusconi’s partij PDL. Dat blijkt uit het Italiaanse strafdossier. Ook Fini is inmiddels gearresteerd onder verdenking van witwassen.

Saillant is dat de Fortisbank in 2009 eigendom van de Nederlandse staat. Toenmalig Minister van Financiën Wouter Bos kocht de bank een jaar eerder om deze van de ondergang te redden.

De vraag is of de Fortisbank zijn onderzoeksplicht tegen Corallo heeft verzuimd. Volgens de Wet ter Voorkoming van Witwassen en Financiering Terrorisme (Wwft) moeten banken actief toezicht houden op hun cliënten.

De op Sicilië geboren Francesco Corallo heeft op zijn minst een dubieuze reputatie. Zijn vader Gaetano Corallo is in 1990 veroordeeld voor maffialidmaatschap (in hoger beroep werd hij later vrijgesproken).

Volgens justitie in Italië heeft ook Francesco Corallo banden met de Siciliaanse maffia.

,,Tijdens zo’n Wwft-onderzoek van de bank hadden in dit geval verschillende alarmbellen moeten afgaan”, stelt witwasexpert en voormalig hoogleraar Cees Schaap. ,,Banken kijken in wereldwijde systemen als World Check. Daar komen ondermeer alle familierelaties uit naar voren. Bovendien waren er destijds al genoeg artikelen verschenen over deze Italiaanse familie.”

Volgens Schaap kan worden geconcludeerd dat de Fortisbank op zijn minst nalatig is geweest.

,,In het ergste geval is de bank medeplichtig aan witwassen.”

SP-Kamerlid Ronald van Raak, die onderzoek doet naar corruptie op de Antillen, wil dat de minister van Financiën opheldering geeft waarom de Fortisbank de activiteiten van ‘deze erkende crimineel’ heeft ondersteund:

,,Corallo heeft een Nederlands paspoort gekregen en kon op Sint Maarten en Curaçao zijn gang gaan met omkoping van politici en intimidatie van journalisten. Nu lijkt het erop dat ook een bank in handen van de Nederlandse overheid heeft meegewerkt aan de criminele activiteiten van Corallo in Italië, terwijl het al vele jaren bekend is dat Corallo nauwe banden heeft met de maffia.”

Een woordvoerder van de ABN Amrobank, die het Nederlandse deel van Fortis heeft overgenomen, zegt niet te kunnen ingaan op vragen.

,,Het staat ons niet vrij informatie over eventuele rekeninghouders te verstrekken aan derden”, zegt woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd. ,,Wel kan ik in algemene zin zeggen dat de bank meewerkt aan eventuele onderzoeken van justitie.”

Francesco Corallo heeft ondanks meerdere verzoeken aan zijn advocaat mr Eldon Sulvaran niet gereageerd op vragen van deze krant.

Kader
De Italiaanse corruptieaffaire affaire begint met de aardbeving in 2009 in het middeleeuwse dorp l’Aquila. Er vallen 295 doden en de schade loopt in de honderden miljoenen euro’s. De regering-Berlusconi tovert een opmerkelijk noodplan uit de hoge hoed: het staat meer gokkasten toe, om met de opbrengsten daaruit de wederopbouw van l’Aquila te financieren.

Ook Corallo verkrijgt zo’n lucratieve extra gokconcessie. Toeval? Allerminst. Eén van zijn vaste adviseurs blijkt de wettekst te hebben opgesteld. In datzelfde jaar belanden ook de eerste miljoenen bij Gianfranco Fini, de nummer twee van Silvio Berlusconi’s partij PDL. Via onder meer de Fortisbank maakt Corallo in totaal een kleine vier miljoen euro over aan de schoonvader en –broer van de toppoliticus.

Bron: Algemeen Dagblad

14 reacties

  1. Dat begrijp ik, die transactie wordt toch een administratief vastgelegd, alle partijen krijgen een bewijs van die transactie. Dat zie je ook terug in bijvoorbeeld de Panama Papers, ze hebben 11,5 miljoen documenten, afkomstig van hun interne administratie.

  2. Dadelijk komt nog uit dat Elias’ North Sea Jazz festival een grote witwasoperatie is.

    Je verkoopt 100 entreekaarten maar geeft een verkoop van 10,000 kaarten op.

    Gevolg: 9,900 x 200 dollar = 3,600,000 gulden witgewassen.

    Elias, voor al uw witte was!

  3. @ Enri,

    Ten eerste zijn er geen verdachte transacties voor een trustbedrijf, althans niet zoals wij die kennen.
    Een trustbedrijf is niets anders als een facilitair bedrijf. Zie hen als de huisbaas van een flatgebouw van 20 verdiepingen. Zij verhuren jou een kamer of appartement en wat je daar doet is jouw aangelegenheid. Natuurlijk kan de huisbaas jou helpen met allerlei zaken, zoals nutsbedrijven, afval, schoonmaak, eten en drinken etc. Bij een trustbedrijf moet je dan denken aan legal services, administratie etc. En daar betaal je voor, fors !
    Maar de hoogste omzet halen ze nog altijd uit het verzinnen van constructies voor mensen die bv BTW willen besparen of die op een andere manier hoge belastingen willen omzeilen. Dan gaat het niet meer uurtje factuurtje, nee, dan gaat het gewoon een deel van je behaalde voordeel. Oftewel jij bespaart 25 miljoen USD ? Prima, dan mag je het trustkantoor 4 miljoen betalen omdat zij het voor je hebben geregeld. Wil je dat niet ? dan bespaar jij ook geen 25 miljoen. Oftewel er is geen hond die dan niet betaalt.
    En dat levert gewoon zeer veel geld op, volkomen legaal.

  4. @Allen
    Dat is het grootte probleem op dit forum. Iedereen roept heeft een mening klaar men doet aan papegaaientaal en heeft men moete om de facts straight te krijgen.
    Idd gewoon googelen, dan krijg je een zee van info.

  5. Verdachte transactie zijn transactie boven €15.000, banken moeten dit melden en deze melding 5 jaar bewaren in pfd formaat.

    Volgens mijn geld dit ook in off-shore circuit.

    ING wordt ook verdacht van witwaspraktijken.

  6. Of hij met deze Fortis-kwestie nou wel of niet te maken heeft/had, het blijft opvallend dat Elias bulkend rijk is geworden met het schuiven met /doorsluizen van andermans geld via zijn trustkantoor. Handlingsfee of een redelijke vergoeding voor zijn activiteiten : akkoord maar de man bezit miljoenen !
    How come ?

  7. Is er nu helemaal niemand bereid om even te Googlen ?
    Ok, doe ik het wel.
    MeesPierson behoorde toe aan ABNAMRO, Elias was de oprichter van de Intertrust groep.
    Fortis bank, een Belgische bank, heeft MeesPierson en Intertrust overgenomen, zo ontstond Fortis Intertrust. De reden dat Fortis belangstelling had voor Intertrust en Mees Pierson is ook wel duidelijk. De off-shore industrie werkt nauw samen met banken om vennootschappen uit te kopen, het zogeheten kasrondje.
    Stel voor je hebt een bedrijf en je wilt met pensioen. Dan kun je dus je bedrijf liquideren en kijken wat er overblijft. Heeft niet zoveel zin, je moet dan afrekenen met de belastingdienst. Dus kun je het beter verkopen, maar een bank heeft geen interesse in onroerend goed of machines.
    Dus verkoopt men alle assets, zit er alleen nog cash in het bedrijf en dan kun je wel je bedrijf aan een bank verkopen. De bank krijgt immers cash voor cash, makkelijker kan het niet.
    Trust kantoren moeten dus samenwerken met banken om dit soort transacties te kunnen doen en wanneer het gaat over honderden miljoenen dan wordt het dus nog lastiger om een bank bereid te vinden zo’n kasrondje te doen. Dus wanneer een trustkantoor onderdeel is van een bank dan biedt dat ongekende mogelijkheden voor de bank. Ze krijgen dan geld via het trustkantoor, maar ook van dit soort transacties. Hoe groter de bank, des te groter zijn de transacties die je kunt doen, dus meer provisie.
    Dat was de reden dat Intertrust zo interessant was voor Fortis.
    Echter, na de hypotheekcrisis werd Fortis overgenomen door de Wouter Bos oftewel de Staat werd de baas. Zij wilden niets te maken hebben met de trustwereld, dus werd Intertrust weer verkocht. Heeft Fortis fors op af mogen schrijven.
    Velen denken dat criminelen altijd maar overal zomaar terecht kunnen, doch dat is niet de waarheid. Wil je bij een gerenommeerd trustkantoor klant worden dan zul je echt wel moeten aantonen wie jij bent, wie er achter de structuur zit en waar het geld vandaan komt.
    Intertrust staat niet bekend als een bedrijf dat daar de hand mee licht. Men zou de licentie verliezen wanneer ze met crimineel geld om zouden gaan.

    Dat er vele miljarden door de structuren gaan is ook wel bekend, doch dat is niet het geld van het trustkantoor. Apple heeft ook een structuur opgezet, gaan dus miljarden van A naar B. Heeft het trustkantoor daar iets mee te maken ? Niet echt. Is het illegaal ? Ook niet.
    Dus waarom lopen we hier mensen te beschuldigen van illegale zaken terwijl daar totaal geen bewijs van is ?

  8. @caribbeancynic. Ik meen: Intertrust is belangrijker dan je misschien denkt. Paar cijfers:

    Via trustkantoren in Nederland passeerde in 2010 10.200 miljard euro in en uit. Gedeeld door twee werd dus 5.100 miljard euro feitelijk doorgesluisd. De gehele wereldeconomie in 2011 was goed voor 49.000 miljard euro. Met andere woorden, meer dan 10% van de wereldwijde handel ging zogezegd via Nederland. De 2 grootste brievenbusvennootschappen in Nederland: Citco en Intertrust. Met dank aan Chris Smeets en Gregory Elias. Zie daar de belangen van Nederland bij de Antillen.

  9. Glen, misschien denk je dat een belangrijk bedrijf op Curaçao ook een belangrijk bedrijf is in de wereld maar zo werkt het niet.
    De beurswaarde van Fortis was in 2002 meer dan 50 miljard euro. Intertrust is daarmee vergeleken klein bier.
    Of Corallo in het klantenbestand zat heeft er niets mee te maken.

  10. Klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt ?
    Doe eens googlen en zoek eens uit hoe het werkelijk zat. Voorkomt dat je onzin verkoopt en mensen onterecht beschuldigd.

  11. Volgens mij was deze bank eerder van Gregory Elias, in wiens kantoor ook een inval is geweest.

    Maar op dit eiland is het verboden om kritiek te hebben op personen die sponsoren.

    Of ze nu Elias of Schotte heten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties