AD: Fraude met creditcards groeit

mcb

Bedrijven gewaarschuwd; financiële schade komt voor hun rekening

Willemstad – Ondanks aanzienlijke investeringen in betere beveiliging en nieuwe technologie, zoals swipe- machines die de zogeheten EMV chipcard kunnen verwerken, is er op Curaçao sprake van toegenomen fraude met creditcards.

Advertentie

MCB BankCard Services waarschuwt winkeliers en andere bedrijven dat dit de ondernemingen zelf uiteindelijk veel geld kan kosten omdat de bank bij slordige of onverstandige omgang zal overgaan tot ‘chargebacks’ en dus leidt dit tot financieel verlies.

,,Wees op u hoede voor deze fraudeurs”, waarschuwt Michael Prince, manager Business Development/ BankCard Services van Maduro & Curiel’s Bank. Trap niet in de trucjes van deze frauderende personen. Volgens Prince heeft de bank gemerkt dat er een toename is van fraudeactiviteiten met cards op Curaçao, hoewel dus al veel is gedaan om dit te bestrijden; onder andere met de EMV chipcard (EVM staat voor de drie betaalsystemen Europay MasterCard Visa).

Er zijn gevallen dat fraudeurs proberen bedrijven over te halen om met meerdere betaalkaarten te swipen voor valse transacties. Het komt voor dat daarbij kaarten werden gebruikt die zijn geproduceerd met illegaal verkregen data (‘skimmen’). Als deze worden gebruikt voor het verrichten van betalingen kan dat tot gevolg hebben dat de onderneming opdraait voor de schade, zo luidt de waarschuwing.

Volgens Prince, die hierover een schrijven uitstuurde naar de zakelijke klanten, kan niet vroeg en duidelijk genoeg gewezen worden op de gevaren, mede omdat het creditcardgebruik in de lokale markten veelvuldig is. Daarom wijst de bank op de acceptatieregels en -procedures en om niet in strijd met de overeenkomst – Merchant Agreement – te handelen. Hiermee kan de zaak voorkomen slachtoffer te worden van card-misdadigers.

Het is in strijd met de regels van Visa, MasterCard en de Merchant Agreement om cash uit te betalen aan klanten die hun kaart gebruiken. Deze praktijk deed of doet zich onder andere voor, zo werd in het verleden al bekend, door Venezolanen die op de eilanden zo in eigen land schaarse contante dollars probeerden te bemachtigen.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *