28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Gas en olie moeilijk te vinden in ‘frontier area’

HomeMediaAD | Gas en olie moeilijk te vinden in 'frontier area'
Olie moeilijk te vinden bij Curacao
Olie moeilijk te vinden bij Curacao

Willemstad – Uit de Memorie van Toelichting (MvT) van het wetsvoorstel
blijkt dat het moeilijk is om bij Curaçao gas en olie te vinden. Curaçao wordt in de MvT omschreven als ‘frontier area’. Dit wordt uitgelegd als een gebied dat vanwege de op dit moment beperkte geologische kennis, gecombineerd met de grote diepte van de zee, veel technische en financiële risico’s met zich meebrengt en waar nog nooit petroleum is aangetroffen.

,,Vanwege de hoge kosten en risico’s zijn ‘frontier area’s’ impopulair bij petroleummaatschappijen”, zo staat in de MvT, die vervolgt:

,,In een ‘frontier area’ is het van belang dat met verkennings- en opsporingsactiviteiten wordt begonnen of, nog beter, petroleum wordt aangetroffen. Opsporing en vondsten van petroleum door een petroleummaatschappij, maken het gebied aantrekkelijker voor volgende petroleummaatschappijen.”

Het is om deze reden dat afgezien wordt van het houden van een openbare aanbesteding en dat er geen contractvoorwaarden worden vastgelegd door de overheidsvennootschap Kompania di Petroli i Gas (KPG).

,,Ervaring heeft namelijk uitgewezen dat aanbestedingen voor opsporing en productie van petroleum in ‘frontier area’s’ in het algemeen weinig of geen aanbieders opleveren.”

En als vervolgens alle gegevens van aanbieders door een openbare aanbesteding publiekelijk worden, dan schrikt dat petroleumbedrijven af, zo wordt nader uitgelegd.

,,Daarnaast verzwakt een mislukte aanbesteding de onderhandelingspositie van de aanbesteder aanzienlijk bij een toekomstige aanbesteding”, aldus de MvT.

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Kompania di Petroli i Gas (KPG) – olie & gas op Curaçao?

3 reacties

  1. @ B

    Het gaat hier over het nieuw, door de overheid, opgerichte bedrijf KPG. Dat is dus min of meer overheid.

    En in feite staat hier wat velen al wisten, namelijk, de kans dat er olie of gas in de bodem zit is minimaal en de kosten om het te onderzoeken en daarna te winnen zijn fenomenaal.
    Curacao heeft dat geld niet, dus moet op zoek naar bedrijven die dat willen doen, maar die willen daar wel wat tegenover hebben staan.
    Met de huidige lage olieprijzen zal er geen oliebedrijf zijn dat zich hieraan gaat branden. Veel schaliegas velden zijn al stil gelegd omdat het, bij de huidige prijzen, ook niet rendabel is daar verder te winnen.
    Kortom, wanneer de prijzen omhoog gaan zullen de maatschappijen eerst weer de stilgelegde velden verder gaan ontginnen, daarna doorgaan op de plekken waar men al weet dat er olie/gas zit en pas daarna doorgaan met zoeken in de moeilijke plekken.
    Het zal dus nog wel een jaartje of 40 duren eerdat er ooit iets uit de wateren van Curacao zal worden gehaald…………….als het er uberhaupt al in zit. Experts hebben al aangegeven dat de opbouw van de bodem dusdanig is dat de kans extreem klein is dat er olie of gas zit.

    Maar in de tussentijd hebben vrienden en kennissen van de politici weer een leuk betaald baantje, hoeven daar niets voor te doen (er is immers ook niets te doen) en dat mogen wij betalen.
    Wanneer wordt de Curacao Snow Foundation opgericht ? Dit om de ski sport te gaan promoten, want met de climate change wordt de kans, dat er op de Christoffel sneeuw komt te liggen, steeds groter. Ik stel voor dat er een stichting wordt opgericht, met 5 bestuursleden die elk 10,000 NAF per maand krijgen……plus auto, telefoon en voldoende zakenreisjes naar ski gebieden om te kijken hoe we dat aan moeten pakken.
    KASSA !!!!

  2. Zo te zien heeft dat oliebedrijf een contract samengesteld (in haar voordeel) en het enige wat de overheid moet doen is haar handtekening eronder plaatsen. Zo ging dat vroeger ook. Maar tegenwoordig kan iedereen lezen en schrijven en ook deskundigen inhuren om zo’n contract te bestuderen op valkuilen.
    Een contract mag nooit eenzijdig samengesteld worden het moet gezamenlijk gemaakt worden door beide partijen.
    Zoals altijd lijkt Curaçao graag haar handtekening bij het kruisje te willen zetten. Hoop van niet.
    Laat u ADVISEREN, wat zijn de lusten en de lasten,
    wie is verantwoordelijk voor eventuele milieuverontreiniging, hoeveel jaren wordt er geboord en wie gaat dat betalen,
    hoeveel procent van de winst krijgt Curaçao etc.
    Al deze zaken moeten eerst zwart op wit bevestigd worden. Is er al een MER gemaakt? Of weet men niet wat een MER inhoudt?
    Men kan niet alles weten, daarom moet men betrouwbare deskundigen op dit gebied inhuren. Mensen die hiervoor gestudeerd hebben en geen domme cowboys zoals vroeger.

  3. Fijn om te weten. Maar al die andere bevoegdheden die dat bedrijf krijgt en waar niemand nog wat over toezeggen heeft ?
    Soort van gelegaliseerde staatsgreep in de oliehandel op het eiland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties