AD | ‘Geen algehele verplichtingenstop’

Premier wil realistische benadering van het Cft

Willemstad – De regering is geen voorstander van een algehele verplichtingenstop. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in gesprek met deze krant verklaard.

,,Als wij experts nodig hebben om de financiën te verstevigen of als er investeringen nodig zijn om in het systeem structureel besparingen door te voeren, dan zou dat met een algemene verplichtingenstop niet kunnen. Als de dienstverlening verstevigd moet worden, of hier en daar cruciale functies moeten worden ingevuld, dan moeten wij de benodigde deskundigen aan kunnen trekken. En wel om te garanderen dat we in de uitvoering voldoen aan de acties en maatregelen zoals die in de matrix van het Cft zijn opgenomen.”

Het kabinet hecht eraan dat het college oog heeft voor de Curaçaose realiteit en de invloed daarvan op de begroting. ,,Ik noem in dit verband bijvoorbeeld de impact van de situatie in Venezuela op de lokale economie. De economie moet de ruimte krijgen om een vlucht te nemen. Het deficit van 117 miljoen over 2017 is al ruim ingelopen door de 48 miljoen die daarvoor vrij is gemaakt. Natuurlijk moeten wij de druk op de ketel blijven houden maar dat betekent niet dat we akkoord moeten gaan met een begroting die niet realistisch is.”

Eerder ging het gerucht dat de premier en minister Gijsbertha van Financiën naar Nederland zouden afreizen om de visie van het kabinet toe te lichten. Maar volgens de premier zijn daar nog geen concrete plannen voor.

,,Curaçao is bereid om zijn commitment naar het Cft te vernieuwen en verwacht daarbij ook dat het college oog heeft voor de economische realiteit van het eiland”, aldus de minister-president. Het kabinet heeft gisteren met topambtenaren van de verschillende ministeries gesproken over de maatregelen die voortvloeien uit de meest recente brief van het college.

,,Daarbij is er per ministerie gekeken naar de inkomsten genererende of kostenbesparende maatregelen. Er is ook gesproken of er op korte termijn andere alternatieven of duurzame oplossingen mogelijk zijn. Het kabinet moet nog verder praten over hoe we aan de wensen van het college tegemoet kunnen komen”, aldus de premier.

De minister-president bevestigde dat er al een tijd sprake is van een dreiging van een aanwijzing. ,,Wat dat betreft heeft het Cft een patstelling veroorzaakt. Wij willen in de reactie die wij op 12 september moeten indienen, duidelijk onze visie verwoorden en ook aangeven waar er ruimte is om verder te werken aan een structurele, integrale aanpak. In eerdere gesprekken met staatssecretaris Knops en premier Rutte hebben wij te kennen gegeven dat wij voor de uitvoering van de plannen gebruik willen maken van de kennis en kunde vanuit Nederland bijvoorbeeld bij Nederlandse gemeenten. Als het integrale plan van aanpak af is kunnen wij aangeven waar er lacunes zij die wij lokaal of met Nederlandse hulp kunnen opvullen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | ‘Geen algehele verplichtingenstop’

 1. Ruggenaath: put your money were your mouth is!

  En stuur geen acht onbenullen van Statenleden (met beroepen als dansleraar – Steven Walroud – en hulpje personeelszaken – Menki Rojer -) naar een peperdure verkeersbeurs in Nederland.

  Sta niet toe dat Alvin Daal, het schandknaapje van Suzy Romer die nog geen appel van een ui kan onderscheiden, alle landbouwbeurzen van de wereld afreist en toen hij daarmee klaar was zelfs aan tour langs medische congressen begon.

  Maak een einde aan peperdure ambtenaren die geschorst met behoud van salaris thuis zitten omdat de verantwoordelijke minister niets durft te ondernemen (Suzy Romer: Gershi Pereira).

  Kennedy Ruggenaath? Laat me niet lachen! Hij begint steeds meer trekjes te vertonen van Alexandra Rosaria (PAIS). Veel beloven maar niets doen.

 2. En deze man werd hier in Nederland, door het dagblad Trouw zo geroemd. Die komen van een koude kermis thuis. Hij en zijn kabinet hebben er geen kaas van gegeten!
  Als je de rapportages van het Cft leest, dan heeft dat eiland 3400 ambtenaren en dan komt men met een verhaal om additionele expertise in te huren??! Ontsla dan een deel van die ambtenaren, die blijkbaar niet voldoen, het is kiezen of delen.
  Wat een verloren boel aldaar, hopende dat het Cft er een beetje de wind onder houdt, anders draait de Nederlandse belastingbetaler weer op voor dit wanbestuur!
  Tjonge, jonge, lijkt wel alsof de kunde van Kabinet Schotte weer aan het regeren is. Wat een afgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *