AD | Geen bankgarantie koper Insel Air

Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling werkt vaak zonder bankgaranties | Extra

Willemstad – InterCaribbean Airways (ICA) is gisteren – formeel de laatste dag waarop dat moest gebeuren – niet over de brug gekomen met de vereiste bankgarantie in verband met de overname van Insel Air International.

Conform de ondertekende Heads of Agreement (HoA) koopt ICA alle aandelen Insel voor één dollar en stelt het particuliere luchtvaartbedrijf in de Turks & Caicoseilanden 11.050.000 dollar (ongeveer 20 miljoen gulden) beschikbaar, over een periode van negen jaar, ten behoeve van de crediteuren. Daarvoor moest een bankgarantie worden overgelegd, wat tot en met gisteren niet is gebeurd.

Gisteravond berichtte het gerecht dat in de surseance van betaling van Insel Air de rechter heeft beslist dat vandaag, 19 december om 15.30 uur in het Stadhuis een zitting wordt gehouden. ,,Op die zitting zal de zekerheid voor de nakoming van het twee weken geleden op de crediteurenvergadering geaccepteerde schuldeisersakkoord worden behandeld.”

Zekerheid voor de nakoming is een voorwaarde voor de gerechtelijke goedkeuring van het akkoord. Op de zitting vanmiddag zullen vertegenwoordigers van Insel en van koper interCaribbean worden gehoord, zo heeft bewindvoerder Rogier van den Heuvel aan het gerecht gemeld.

In wezen krijgt ICA vandaag dus een laatste kans om de vereiste bankgarantie te presenteren. Die moet naar verluidt van CIBC Bank (Bahamas) komen. InterCaribbean Airways zou ‘second thoughts’ hebben gekregen, zeker in verband met de wettelijk toegestane structuur waarbij het Land Curaçao 51 procent van het vruchtgebruik behoudt, hoewel de regering bereid is harde aanvullende afspraken te maken over het stemrecht en andere zaken.

Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling heeft hierover gistermiddag nog spoedeisend contact gehad met ICA. De HoA werd namens interCaribbean ondertekend door zowel Trevor Sadler (ceo) als Lyndon Gardiner (executive chairman). CIBC Bank zou in verband met de verzochte lening vragen hebben gesteld over de due diligence en het businessplan.

Het was echter twee weken lang bekend dat het aan interCaribbean Airways was om uiterlijk op 18 december de zekerheden voor de overname van de aandelen Insel in te brengen. Tot het moment van de zitting in verband met de crediteurenvergadering op 4 december was de bewindvoerder nog niet op de hoogte van interCaribbeans exacte plannen voor verzekering van het akkoord.

,,Helder is wel dat interCaribbean zich verplicht heeft voor voldoende verzekering van het akkoord te zorgen.” Aldus Van den Heuvel. In het volgens de bewindvoerder – op dat moment nog – ‘theoretische geval’ dat interCaribbean daar toch niet in zou slagen, zou het daar ‘dus ook voor kunnen worden aangesproken’.

Het belang is groot. Ingevolge het akkoord ontvangen 854 schuldeisers volledige betaling van hun vordering. In totaal zijn er 1.280 schuldeisers. Ook het voortbestaan van Insel Air, al dan niet met een andere naam, staat op het spel.

En niet onbelangrijk, daarmee nog altijd de vordering van zo’n 100 miljoen dollar op Venezuela, waar de bewindvoerder – al dan niet met een korting/commissie – nog serieus rekening mee houdt. Bij faillissement lijkt de kans daarop voorgoed verloren. Namens ICA treden advocaten Arndt van Hoof en Thomas Aardenburg op.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Geen bankgarantie koper Insel Air

 1. Fred Schiedam

  Wat een gepruts, …. en dat noemt zich professionals!

 2. Alleen Rogier en de directie hebben goed verdiend.

 3. Ik ben als neger de laatste die iemand op uiterlijk moet beoordelen, maar laten we eerlijk zijn, hiermee kunnen we toch niet in het buitenland aankomen?

 4. De enige die nog aan Insel Air verdient is Jeroen van de Heuvel, een aalgladde Jan Sofat hockey bal.

  Inmiddels is de werkgelegenheid bij Insel Air tot een minimum gedaald dus dat argument om Insel in de lucht te houden snijdt al lang geen hout meer. Ook hebben we op alle routes van Insel Air, dat een erbarmelijke on time performance heeft, alternatieven.

  30 miljoen gemeenschapsgeld zijn we al lang kwijt, net als tientallen zo niet honderden miljoenen nooit afgedragen belastingen en premie, onder andere over de riante salarissen van ordinaire zakkenvullers als Heerenveen, Lippinkhof en Delger – allemaal complete onbenullen op luchtvaartgebied.

  Maar commissaris Karel ‘Ich habe es nicht gewusst’ Frielink rook, zag en hoorde niets en gaf nog een paar peperdure workshops corporate governance.

  En Rogier van de Heuvel hij declareerde voort. Denk dat hij zich af en toe een stuk in de kraag drinkt van plezier, als hij Jurgen Lippinkhof in zijn peperdure villa in Jan Thiel bezoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *