26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Geen samenwerking, maar tegenwerking’

HomeMediaAD | ‘Geen samenwerking, maar tegenwerking’

Ieteke Witteveen tegen introduceren verdienmodel HRC | Dick Drayer

Ieteke Witteveen tegen introduceren verdienmodel HRC

Willemstad – Amper een jaar na de oprichting van de Curaçaose mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean (HRC) is voorzitter Ieteke Witteveen opgestapt. Haar overige bestuursleden hadden geen vertrouwen meer in de initiatiefnemer en oprichter van de stichting, die zich inzet voor gevluchte Venezolanen op Curaçao.

Volgens bestuurslid Mark Bannenberg, nog maar een maand in functie, is er geen sprake van een coup. ,,De situatie is zo gegroeid en ons besluit was zeker geen ad hoc-beslissing. We beseffen haar rol in het ontstaan van HRC, maar we hebben haar weloverwogen weggestuurd.”

Over die weloverwogen beslissing wil Bannenberg niet uitweiden.

,,Ik ga niet op de man spelen en de vuile was buiten hangen. Dit is iets tussen Witteveen en het bestuur. Het gaat om samenwerking en in plaats daarvan is er alleen maar tegenwerking.”

Waar Bannenberg op doelt, wordt duidelijk in het persbericht dat Witteveen na haar besluit om op te stappen naar de media stuurde. Daarin schrijft zij:

,,De essentie van het meningsverschil tussen mij en de andere leden komt er op neer dat ik vind dat de stichting niet misbruikt mag worden als een verdienmodel voor de bestuursleden.”

Volgens Witteveen is de Human Rights Foundation opgericht om gevluchte Venezolanen bij te staan en niet om onder een dekmantel van humanitaire hulp een verdienstructuur te creëren voor bestuursleden. Geconfronteerd met deze stellingname zegt Bannenberg:

,,Wat is er mis als mensen zich inzetten voor de stichting een vergoeding voor diensten zouden krijgen? Je moet dat zien in de context van ons werk op Curaçao. We willen de organisatie anders vormgeven en kunnen geen dure professionals inhuren. Bovendien heeft ieder van ons in het bestuur een relevante achtergrond. Om die reden vinden we dat het mogelijk moet zijn om met goedkeuring van het hele bestuur een vergoeding te geven voor uitvoerende taken.

Witteveen is daar, zoals gezegd, faliekant op tegen. ,,De statuten verhinderen dat ook. Daarin is bepaald dat de bestuurders geen beloning ontvangen voor hun werkzaamheden, behalve een vergoeding voor gemaakte onkosten.” Witteveen krijgt te horen dat het laten betalen van uitvoerende taken heel iets anders is dan je te laten betalen voor bestuurswerk.

,,De statuten gaan volgens de andere bestuursleden alleen maar over dat laatste, bestuurswerk. Het staat hen kennelijk vrij om voor al het andere werk te declareren. Toen ik daar bezwaar tegen maakte, werd me gezegd dat ik niet zo halsstarrig aan de statuten moest vasthouden.”

Een bestuur dat zichzelf betaalde opdrachten geeft zou voor Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling onacceptabel zijn.

,,Een bestuur dat zo kort na haar aantreden de voorzitter wegwerkt geeft trouwens ook te denken, dat ondermijnt al het vertrouwen.”

Ceelen financiert het project van Elisa Janszen met haar kliniek voor onverzekerde Venezolanen, die geen toegang hebben tot zorg. ,,Gezien de moeilijke situatie waarin ngo’s moeten opereren op Curaçao is dit buitengewoon ernstig.”

Carlos Rivas van Venex, de organisatie van Venezolanen op Curaçao, wil zich niet mengen in een interne aangelegenheid. ,,Dat zeg ik uit respect naar alle belanghebbende. Wat ik wel wil zeggen, is dat Ieteke Witteveen gepassioneerd en integer is. Ze heeft de skills en de ervaring. Wij van Venex zien haar als een referentie. De toekomst zal leren of dat gecontinueerd kan worden met dit nieuwe bestuur.”

Venex hoopt in ieder geval dat Witteveen doorgaat met haar werk voor hun gemeenschap. In welke hoedanigheid dan ook. ,,Maar wat voor ons ook belangrijk is, is dat de overgebleven en nieuwe bestuurders hun mandaat blijven uitvoeren in het belang van mijn gevluchte landgenoten. Die hebben het heel moeilijk op Curaçao.”

Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag, volgens Witteveen. Hun advocatencollectief stond Venezolanen in de vreemdelingenbarakken bij en die heeft de samenwerking nu stopgezet. ,,Dit brengt de overige bestuursleden in een lastig parket, want HRC had het vertrouwen van UNHCR, de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, om dat collectief te betalen.”

Voor Witteveen zelf is er nog geen vrouw overboord. ,,Ik heb goede contacten binnen de overheid en een netwerk van juristen die bijstand aan Venezolanen willen geven. Ik ben niet van plan de gevluchte Venezolanen alleen te laten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Met recht een aasgier. Advocaten collectief blijf die mevrouw witteveen steunen en laat de stichting vallen als een baksteen. Conclusie is dat die bangeman gratis geld wil hebben van de unhcr voor niets doen.
    Een echtscheidings advocaat die zgn vluchtelingen wil helpen. Denk dat hij als advocaat meer vechtscheidingen heeft veroorzaakt dan een normale scheiding heeft gewonnen. Waarschijnlijk werd de grond te heet in Nederland.

  2. Arme Ieteke. Arme venezolanen. Ieteke heeft het Paard van Troje binnengehaald en is weloverwogen weggepest.
    Aan VENEX: “póngase las alpargatas que lo que viene es joropo.”

  3. “NGO Bestuursleden ( toevallig ook weer een advocaat) die menen dik te mogen verdienen aan vluchtelingen”.
    Helaas is dit ook het geval met veel Ministers, parlementariers, RvC leden en overheids directeuren die er vooral zitten voor hun zak.

  4. Exact weergegeven een club van losers die geld ruiken van de UNHCR. Groot verschil met Witteveen die ik ken als een betrokken persoon. Helaas gebeurt zoiets vaak, iemand zet iets op uit pure menslievendheid vaak zonder geld en als er dan ineens iets te verdelen valt komen de aasgieren het overnemen.

  5. Kijk naar de overige bestuursleden. Mislukkelingen en onbekwame losers als Bannenberg. Die dachten (zoals vele NGO’s) dik te kunnen verdienen met vluchtelingen. In Nederland is het een miljardenindustrie geworden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties