32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Geen uitverkoop havenbedrijf’

HomeMediaAD | ‘Geen uitverkoop havenbedrijf’
MEO Minister Eugene Rhuggenaath: Met participatie Port of Rotterdam meer kapitaal, expertise en groter netwerk | Jeu Olimpio

Willemstad – Van een uitverkoop van het Curaçaose havenbedrijf CPA aan Port of Rotterdam, zoals Gerrit Schotte (MFK) van de ‘Groep van 12’ beweert, is geen sprake.

Als een eventuele participatie doorgaat, zo vertelt demissionair minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling, betreft het een minderheidsdeelname en levert het Curaçao en de haven alleen maar grote voordelen op. De bewindsman somt op: kennis en expertise, netwerkrelaties, meer markt en kapitaal.

Het gaat om het aandeel dat Ontwikkelingsbank Korpodeko momenteel heeft in CPA (en wat Korpodeko in 2010 overnam/kreeg voor een symbolisch bedrag van één gulden van de Nederlandse Participatie Maatschappij voor de Nederlandse Antillen, NPMNA, eerder gewaardeerd tegen circa 4 miljoen gulden, red.).

Volgens Rhuggenaath gat het om minder dan 8 procent. Volgens een staatje van de NPMNA-portefeuille destijds ging het om bijna 6,2 procent aandelen die voor 2,2 miljoen erop op de balans stond. Als Korpodeko dit van de hand doet, levert dat de ontwikkelingsbank zelf meer middelen op om ermee te doen waar Korpodeko voor is opgericht: uit te lenen aan projecten ten behoeve van de ontwikkeling van Curaçao.

Mocht CPA dit aandeel zelf opkopen of het Land Curaçao, dat meerderheidsaandeelhouder is, dan gaat dit ten koste van gelden die nu beschikbaar zijn te investeren in belangrijke havenprojecten, zoals de bouw van de tweede megapier en de ontwikkeling van het Waaigat-gebied. Aldus de minister.

Aandelenparticipatie door Port of Rotterdam levert niet alleen genoemde voordelen voor Curaçao op, maar geeft de Rotterdamse haven – die wereldbefaamd is – ook ‘motivatie en commitment’ om daadwerkelijk en actief te participeren in de expansie van CPA.

De contacten tussen Curaçao Ports Authority en de Rotterdamse haven bestaan al ruim tien jaar of langer. Toen Rhuggenaath, met de versterking van de coalitie door PAR, eind 2015 minister werd in het toenmalige kabinet-Whiteman, reisde hij al snel naar Nederland waar hij Damen Shipyards bezocht en Port of Rotterdam.

Met Damen is het recentelijk daadwerkelijk tot een deal gekomen voor wat betreft de redding van de droogdokmaatschappij, met een 20- tot 25-jarige lease van het dok voor de exploitatie van de scheepswerf, mét behoud van alle 400 arbeidsplaatsen plus 70 miljoen aan investeringen de komende jaren.

‘Rotterdam een merk van wereldformaat’

Met Port of Rotterdam wordt momenteel nagegaan wat de mogelijkheden zijn en de vooren nadelen. Rhuggenaath ziet voor Curaçao alleen maar voordelen. De regionale ontwikkelingen zoals de verbreding van het Panamakanaal, de opening van Cuba en de enorme groei van Colombia (en daarmee de Colombiaanse havens) bieden ook Curaçao mogelijkheden, mede gezien de kennis en kunde van Rotterdam.

Maar ook in eigen land biedt bijvoorbeeld Bullenbaai enorme mogelijkheden voor verdere exploitatie. Het is een natuurlijke diepzeehaven die uniek is, met een gunstige ligging. Samen met Rotterdam kan Bullenbaai, nu vooral een olieopslag- en overslaghaven, tot verdere ontwikkeling worden gebracht. Bijvoorbeeld voor internationale commerciële activiteiten.

Rhuggenaath wijst er tevens op dat het particuliere stuwadoorsbedrijf Curaçao Port Services (CPS) in het Schottegat niet langer het exclusiviteitsrecht heeft voor toekomstige havens. Rotterdam is een ‘merk’ van wereldformaat, vervolgt de bewindsman, en heeft een uitgebreid netwerk aan internationale contacten; zo is Rotterdam betrokken bij havens in het Midden-Oosten, maar ook – iets dichterbij – in Brazilië.

Overigens is er op dit moment nog helemaal geen afgeronde deal en is er nog niets van Korpodeko in handen van Port of Rotterdam overgegaan. De discussie daarover, in negatieve zin aangezwengeld door Schotte, is prematuur. In augustus 2010 heeft de Nederlandse Participatie Maatschappij voor de Nederlandse Antillen (NPMNA) van destijds haar aandelen in havenbedrijf CPA overgedragen aan ontwikkelingsbank Korpodeko. Dat gebeurde samen met de aandelen Curinde, de beheerder industriepark Brievengat en van de vrije/e-zones bij haven en luchthaven.

Het betroffen toen aandelen met een gezamenlijke waarde van bijna 7,9 miljoen. Hiervoor is het symbolische bedrag van één gulden betaald aan NPMNA. De NPMNA is in de jaren 60 van de vorige eeuw op initiatief van de Nederlandse overheid opgericht.

De Nederlandse overheid zocht in dit tijd naar een manier om de ontwikkelingsgelden efficiënter en effectiever in te zetten voor de ontwikkeling en stimulering van de private sector in de toenmalige Nederlandse Antillen. Een onafhankelijke vennootschap, waarvan de aandelen niet in handen zouden zijn van de Nederlandse overheid, bleek de meest geëigende vorm om te garanderen dat financieringen in de vorm van participaties en kredieten op zuiver bedrijfseconomische gronden, en niet op door de politiek beïnvloede wijze, zouden worden ingezet.

Volgens een staatje had de NPMNA in 2006 in totaal bijna voor 72 miljoen euro aandelen op de eilanden. Het betrof aandelen in Curaçao Airport Holding (16,7 procent); Curaçao Ports Authority (6,2 procent); Curinde (15 procent); Aruban Investment Bank, AIB (31,2 procent); Oranjestad Property Management (bijna 100 procent); Plant Hotel op Aruba (91 procent); en leningen aan Princess Juliana Airport en Sint Maarten Housing Finance.

Port of Rotterdam ‘slimste haven ter wereld’

Port of Rotterdam is een niet-beursgenoteerde naamloze vennootschap. De aandeelhouders van Havenbedrijf Rotterdam zijn de gemeente Rotterdam (circa 70 procent) en de Nederlandse Staat (circa 30 procent). De haven heeft een jaaromzet van ongeveer 675 miljoen euro. En er zijn zo’n 1.100 medewerkers in dienst.

Als ‘kerntaken’ heeft Port of Rotterdam duurzame ontwikkeling, beheer en exploitatie van de haven, en het handhaven van de veilige en vlotte afhandeling van de scheepvaart.

,,Onze belangrijkste inkomstenstromen zijn huurinkomsten en havengelden. Havenbedrijf Rotterdam verhuurt haventerreinen aan bedrijven, vooral aan op- en overslagbedrijven en de (petro)chemische industrie, waaronder energieproducenten. Havengelden vragen wij van schepen die gebruik maken van onze haven. We investeren in openbare infrastructuur, zoals wegen in het havengebied, in klantspecifieke infrastructuur, zoals kademuren en aanlegsteigers, en in de ontwikkeling van nieuwe haventerreinen. Om de scheepvaart optimaal af te wikkelen, investeren we in een verkeersbegeleidend systeem, patrouillevaartuigen en calamiteitenbestrijding.”

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de ‘passie’ en ambitie om in samenwerking met diverse partners de haven continu te verbeteren en zo de meest efficiënte, veilige en duurzame haven ter wereld te zijn. Niet alleen om de concurrentiepositie van Rijnmond, Nederland en Europa te versterken, maar ook om de kwaliteit van de leefomgeving in en rond het Rotterdamse havengebied te verbeteren. Innovatie staat hoog in het vaandel: Het Havenbedrijf Rotterdam wil innovatie en vernieuwing aantrekken, faciliteren, stimuleren en versnellen, zodat Port of Rotterdam uitgroeit tot ‘de slimste haven ter wereld’.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. @Fox. Ik ben het helemaal met je eens. Maar wat heeft globalisering en samenwerking te maken met de overname van minderheidsaandelen van een ontwikkelingsbank in een havenbedrijf? Deze samenwerking kon toch ook tot stand komen zonder de aankoop? Al jaren kon er een strategische samenwerking worden aangegaan zonder koop van aandelen, maar dat werd tegengewerkt door CPA zelf. Dezelfde directie die door MFK daar is gezet en KTK Panama heeft verkocht voor een koek en ei. Nu willen ze opeens wel samenwerking, maar voor contanten, zodat ze hun eigen projecten kunnen doordrukken. Wake up and smell the coffee. De hele uitleg over commitment en expansie is puur een PR campagne.

  2. @Jomano
    Weleens van globalisering gehoord? Als je niet meegaat, ben je laat en betekent dat waarschijnlijk je ondergang. Samenwerken (een competentie die op Curaçao over het algemeen ontbreekt) en kennis importeren die zelf onvoldoende in huis hebt, lijkt mij niet iets om je voor te schamen. Van elkaar leren is de trend. Zelfs de grootste Nederlandse multinationals, Akzo/ Nobel en Unilever, (en die zijn groot) dreigen overgenomen te worden. Het ene bod na het andere wordt gedaan met bedragen waar je je geen voorstelling van kunt maken. Succes begint met positivisme en vertrouwen.

  3. De waarheid is dat Port of Rotterdam weet hoe ze drugstransport moet bestrijden dus dat er zeker minder drugscontainers richting Europa zullen gaan.

    Dit is de rede waarom die mafioso’s niet willen dat CPA een onderdeel wordt van Port of Rotterdam

    Kijk wie de mensen (duistere figuren) zijn die hier tegen zijn.

  4. Brian S, helaas kan ik dat niet accepteren. Ik zou mezelf nooit een brevet van onvermogen toeschrijven. Wat voor nut heb ik dan als samenleving of burger? We weten allemaal wat er mis is. Het probleem van onze kleine samenleving is dat we bekrompen denken, eigen belangen nastreven, anderen niets gunnen, geen verantwoordelijkheid willen nemen en bovenal geen gezichtsverlies willen lijden. Dit moet veranderen. Ik pleit voor zelfreflectie en om hand in eigen boezem te steken. Daarom heb ik kritiek op de “integere” partijen en hun ministers die ik aanhang, want ook zij doen niets om de situatie te veranderen.

  5. Prachtige PR campagne. Degene die enigszins verstand hebben van het maritiem gebeuren weten dat dit mooi praat is. Wij vergelijken ons met de groten der aarde, maar vergeten ons de spiegel voor te houden. Panama, Rotterdam, Singapore, allemaal schitterend. Waar blijft zwak beleid, vriendjespolitiek, mismanagement, partijbelangen, persoonlijk voordeel van de belanghebbenden in dit geheel? Van mij mag de haven van Rotterdam investeren en winstdeling ontvangen om hun investering terug te winnen. Ik geloof alleen niet dat met een minderheidsaandeel er een verschuiving zal plaatsvinden. Als de minister nu eens gewoon intern orde op zaken stelt zijn we al een stuk verder. Kan alleen het buitenland ons redden? “Nos mes no por” dat is duidelijke taal van de minister. Zeer motiverend. Zeker als het politiek apparaat zo corrupt is als de pest, 2/3 of meer van de ambtenaren niet gemotiveerd zijn, het managementteam van alle overheid NVs incapabel zijn, het investeringsklimaat niet bevorderend is, ga maar door. Door onze eigen troep niet op te ruimen blijven we ongeloofwaardig.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties