27 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Geen zak met geld aan volk beloven’

HomeMediaAD | ‘Geen zak met geld aan volk beloven’
‘Geen zak met geld aan volk beloven’

Willemstad – De regering zal geen zak met geld aan het volk beloven, terwijl die zak er niet is. Ook zal de regering geen resultaten nastreven die niet haalbaar zijn.

Dit zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren in de Staten bij de inleiding op het regeerprogramma met de titel ‘Realisando e máksimo potensial di Kòrsou.’

Het regeerbeleid is opgesteld volgens het result based management, aldus de premier. Deze aanpak wordt door landen gebruikt om duurzame doelen te stellen.

Het kabinet wil dat de armoede op Curaçao in 2030 is uitgebannen, dat is een afspraak die de internationale gemeenschap heeft gemaakt. Het urgentieplan en de multidisciplinaire aanpak van wijken speelt daarbij een belangrijke rol.
In de regeerperiode moet het onderwijsniveau verbeterd worden, en ‘lifelong learning’ worden gestimuleerd. Het kabinet heeft aandacht voor de rechten van het kind, de Verenigde Naties wordt geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de rechten van het kind op Curaçao.

Rhuggenaath stond in zijn inleiding ook stil bij de huidige economische en financiële situatie. ,,Wij weten dat de situatie op Curaçao niet bemoedigend is.” Zo schetste hij dat de begroting van 2017 onder druk staat. De minister-president noemde de inkomsten van de belasting die op zich laten wachten, en ook de inkomsten uit de sociale premies en de kostenbeheersing als uitdagingen voor het kabinet. De economie moet een stevig impuls krijgen. Tot nu toe is de economie van het eiland gestagneerd. De meeste ondernemers verwachten geen verbetering meer in 2017 alhoewel er op mondiaal niveau wel een economische groei van 3,6 procent wordt verwacht. Voor 2017 wordt een reële economische groei van -1,8% verwacht en voor 2018 0,3 procent van het bruto nationaal product.

De regering wil een beter investeringsklimaat scheppen, de red tape afschaffen, en meer investeren in technologie. De overheid-nv’s in de energiesector moeten efficiënter. Met de verwachte investeringen in de raffinaderij en de LNG-terminal bij Bullenbaai, investeringen in de DOK, CMCC en de bouw van een tweede megapier kan de economie weer groeien.

In zijn toespraak noemde de premier het Hard Rock Hotel, Hotel Majestic, de ontwikkeling van het Waaigat en de Kop van Scharloo als voorbeelden van projecten die door de gemeenschappelijke inspanning van een paar ministeries zijn gerealiseerd en een impuls aan de economie kunnen geven.

Op onderwijsgebied moeten de vaardigheden van de 21ste eeuw de aandacht krijgen. In het toerisme, op logistiek terrein en op het terrein van innovatie worden projecten opgezet. De kleine en middelgrote bedrijven moeten gestimuleerd worden om werkgelegenheid te creëren.

De minister-president heeft per ministerie een paar aandachtspunten genoemd. Zoals het terugdringen van de hartziekten, diabetes, obesitas of de sociale ontwikkeling in de wijken.

Rhuggenaath noemde ook de evaluatie van de Staatsregeling, het Kiesreglement, en het Reglement van Orde als zaken die herzien moeten worden. Dit laatste in het kader van de ontwikkelingen begin dit jaar, toen de uitgeschreven verkiezingen onder druk kwamen te staan maar uiteindelijk wel door zijn gegaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Wanneer je het verhaal van Ruggenaath zo leest dan valt op dat hij praat over groei van de economie door het bouwen van projecten.
    Fout, beste Ruggenaath !
    Het bouwen van projecten is slechts de aanzet tot iets wat de economie zou moeten laten groeien, doch de onderbouwing van het 2e deel ontbreekt volledig.
    Wat heeft de lokale economie aan een luxe all inclusive hotel, waar de gasten het hotel niet uitkomen en al hun geld besteden in dat hotel ? Ja, een paar mensen zullen er kunnen werken, doch de rest van het eiland zal er vrij weinig baat bij hebben. Geven we dan dit soort hotels weer de standaard tax holiday dan kost het ons dus gewoon geld i.p.v. dat het iets oplevert.

    De raffinaderij ?
    Leuk dat de Chinezen komen, maar uit ervaring (in Africa) weet ik dat de Chinezen graag alles zelf doen. Dan vliegen ze ladingen veroordeelde criminelen in, bouwen een soort van strafkamp en dan mogen de veroordeelden de boel bouwen. Goed voorbeeld in deze waren alle stadions voor de Africa Nations Cup van een jaar of 10 geleden. Ze staan nu allemaal weg te roesten, want reken er maar niet op dat men bouwt met de lange termijn in het oog.
    Zou China dat ook hier weer doen dan levert het voor ons niets op. Ze komen, ze bouwen en ze gaan, nemen al hun materiaal en gereedschap zelf mee, zelfs al hun eten en drinken wordt in eigen beheer gedaan. Oftewel de lokale economie houdt er niets, maar dan ook niets aan over.
    Misschien eens een idee voor Ruggenaath om eens in Afrika te gaan kijken, kan hem wel wat adresjes doorgeven. Is zeer leerzaam kan ik zeggen.

  2. @Rhuggenaath,
    Het volk vraagt niet om een zak geld. Waar het om vraagt is dat de mensen die het kiest, de belastinggelden op verantwoordelijke wijze besteden. Ook richting ‘politieke betalingen’ het dubbeltje eerst een aantal keren wordt omgedraaid (Cft) alvorens te besteden. Deze remming bestaat bij politici geheel niet. Dus, zitten wij nu in een moeilijke economische situatie doordat, zoals wijlen Wiels het min of meer verwoordde, de staatskas na 10-10-10, in vijftien maanden, op een dusdanige wijze is leeggeroofd, waarvoor, “andere partijen”, vijftien jaar voor zouden nemen. Dus, graag ophouden met Pontius Pilatus te spelen, die zijn handen in onschuld te waste, en neem de verantwoordelijkheid, met name m.b.t. het enigszins verkleinen van de inkomensdiscrepantie van een ‘uitverkoren’ minuscule minderheid met de rest van de Curaçaose bevolking. De tijd dat Curaçao als slavenverdeelcentrum fungeerde is allang voorbij. Het is de hoogste tijd dat de bijbehorende mentaliteit, ook bij de bevolking en politieke vertegenwoordigers, tevens ook uitgeroeid wordt. Geen zak geld voor nodig!

    Tijden van de negerslaaf Johannes Paulus Rib, die van zijn eigenaar, Andries de Lannoy, een opleiding mocht volgen en zichzelf daarna vrijkocht, zouden eigenlijk tot het verleden moeten behoren. Rib, als vrij man, kon een goed bestaan opbouwen, maar besloot om zelf plantage-eigenaar te worden. Voor 3800 gulden kocht hij plantage Papaya, inclusief de inventaris van twee slaven, veertig runderen en honderdvijftig schapen (Nationaal Archief van de Nederlandse Antillen).

  3. Rughie: “De regering zal geen zak met geld aan het volk beloven”

    Hij is hier wel eerlijk in, maar vertelt er niet bij dat die zak met geld exclusief voor politici en hun kompanen is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties